Istaknute teme Oprema i uređenje Zdravlje i sigurnost

Bebe ne bi trebale spavati u “obnovljenim” kolijevkama i krevetićima – evo zašto

Antikni dječji krevetići koji i nisu toliko antikni već sežu u doba od prije nekih 35 godina, odjedanput su postali pravi hit. Mnogi su roditelji “sanjali” o ideji da njihova beba kada se rodi, spava upravo u istom krevetcu kao i oni kada su bili mali, odnosno u “obnovljenim” kolijevkama.

U “obnovljenim” kolijevkama najčešće su i desetljećima stari madraci koje nije moguće dovoljno oprati

Nekima je to jednostavno prekrasno, a drugima, praktičnima, isplativo. No, treba znati da stari krevetići koji su odradili generaciju ili dvije prije vaše bebe nisu možda najsigurniji za uporabu i ne zadovoljavaju današnje sigurnosne standarde.

Zašto su kolijevke opasne?

Na mnogima od njih razmak između pregradnih letvica je preširok pa se neki dio bebinog tijela može zaglaviti, kao i ukrasne rezbarije na uzglavlju u kojima bi bebina glava moga zapeti ako ju ona pokuša proturiti. Kutni stupovi znaju biti dosta visoki, pa ako se beba može ustati, labava odjeća lako bi mogla zapeti na tom stupu i ozlijediti ili zarobiti bebu. Letvice ili prečke također ne bi smjele biti labave ili oštećene na bilo koji drugi način.

Roditelji često ne mogu naći madrace odgovarajuće veličine, pa operu svoj stari madrac koji je odstajao već desetljećima. Međutim, madrac bi trebao biti nov, čvrst i nepropustan jer stari madraci nisu higijenski, ne pružaju dobru potporu te jednostavno nisu dovoljno udobni. Mogu biti potrgani ili previše mekani pa predstavljati i opasnost od gušenja. Nešto što ne biste trebali riskirati za par stotina kuna. Dakle, sentimentalnost na stranu, ako kolijevka ne zadovoljava sigurnosne standarde, zaboravite na nju.

Posebnu pozornost treba obratiti na krevetiće i kolijevke kojima se jedna strana može spuštati i tako bebu lakše izvaditi van. Ovi modeli kritični su čak i ako su datuma novije proizvodnje, a mnogi krevetići proizvedeni do 2011. opozvani su, dok su sigurnosni standardi povećani. Od krevetića novije generacije traži se čvršća konstrukcija, bolja potpora madraca, čvršće letvice.

No, nisu svi sigurnosni problemi starih krevetića i kolijevki vezani uz proizvođača. Roditelji naime i sami snose dio odgovornosti. Pohrane ih na vlažnim mjestima, godinama, preprodaju, sastavljaju i rastavljaju pri čemu neminovno dođe do slabljenja konstrukcije, lomova, rasklimavanja.

Dijelovi se čak i izgube te krevetić na kraju ne bude niti ispravno sastavljen. To može biti višestruko opasno za dijete. Službeni savjeti Organizacije za sigurnost dječjih krevetića su da ne koristite krevetiće i kolijevke starije od 10 godina, a pogotovo ne one koji su bili slomljeni ili nadograđivani.  

foto: Skyblueseed

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.