Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Beba se može i prejesti – za to postoji 6 glavnih uzroka koje možete izbjeći

Bebe vole sisati. Kada doje, one mogu raditi ono što je poznato kao “nenutritivno sisanje”, što znači sisanje bez stvarnog izvlačenja mlijeka.

prejesti

Beba se može prejesti, no za to su najčešće krivi roditelji

Iako je to neuobičajena pojava, da, beba se može i prejesti. Inače, bebe samoreguliraju hranjenje i daju znakove kada su gladne ili site, a vi ih morate uočiti i dešifrirati kako biste znali kada prestati hraniti. Međutim, ponekad možete propustiti date signale i nastaviti hraniti dijete, što dovodi do prejedanja.

Kako se to sve odigralo? Donosimo vam uobičajene razloge prejedanja novorođenčadi i beba.

Hranjenje na bočicu

Bočice omogućuju slobodan protok mlijeka, tako da beba stalno dobiva “novi mlaz”, čak i kad je puna i ne bi možda više jela. Dojene bebe obično nisu prehranjene.

Stručnjaci to objašnjavaju ovako:

-Bebe vole sisati. Kada doje, one mogu raditi ono što je poznato kao “nenutritivno sisanje”, što znači sisanje bez stvarnog izvlačenja mlijeka. Odnosno, koriste bradavicu kao dudu. Ali, s bocom, to nije opcija. Ako slabo sišu i povlače, ipak će dobiti barem malo mlijeka, htjeli oni to ili ne. Tako bebe mogu nastaviti sisati ili izgledati “gladne” jer žele više sisati. Ako s tim dođe i mlijeko, prihvatit će ga, bile gladne ili ne.

Velika bočica

Studije pokazuju da su dojenčad hranjena iz većih boca za hranjenje često prekomjerno nahranjena. Stoga imaju i tendenciju da postanu prekomjerne težine. Poticanje djeteta da završi cijelu bocu, bez obzira na njezinu veličinu, može dovesti do prejedanja i na kraju pretilosti.

“Nagovaranje” bebe da još pojede

Bebe vam daju znakove kada su site. Neki od tih znakova uključuju ne sisanje dude na boci ili okretanje od dojke. Neki roditelji tada počinju nagovoriti dijete da se i dalje hrani stavljanjem bradavice u usta više puta, sileći ih da “uzmu” još malo, što beba ustvari ne želi.

Korištenje bočice za smirivanje

Roditelji mogu koristiti bočicu kao sredstvo za smirivanje djeteta svaki put kada ono plače ili je uznemireno, dajući mu tako više hrane nego što je potrebno. Da biste to izbjegli, radije koristite dudu varalicu umjesto boce kako biste smirili mrzovoljnu bebu.

Prerano uvođenje krute hrane

Preporuka je pedijatara ne krenuti s čvrstom hranom prije bebina šestog mjeseca. Uranite li s čvrstom hranom, možete natjerati bebu da jede više nego što njezino tijelo treba, što nije ništa drugo nego prejedanje.

Netočne mjere

Stručnjaci kažu da mnogi roditelji žele “podebljati” porcije hrane ne bi li beba spavala dulje – sita. Zato, praveći formulu umiješaju više praha nego je to propisano, stvarajući tako nejednake omjere. To također može dovesti do prejedanja djeteta.

Neki od znakova prejedanja:

  • stalno bljuckanje hrane
  • nadutost i plinovi
  • više grčeva nego što je uobičajeno
  • zahtijevanje znatno više od dozvoljene količine mlijeka dnevno
  • često gušenje mlijekom

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.