Blog Mamina posla Istaknute teme

Apartmani kategorizirani za obitelji: Iznajmljivači traže i do 70 eura po danu, a namještaj star i preko 50 godina

Apartmani su skupi, ali neobnovljeni – namještaj nerijetko datira iz sedamdesetih

Tražite li apartman za obiteljsko ljetovanje, možda ste primijetili da su cijene zadnjih godina otišle, pa mogli bismo reći u nebo ili gdje već.

Kažu iznajmljivači, ne damo ono u što smo ulagali besplatno, a kad još zbroje takse, prijave, poreze, namete, ovo i ono što se u našoj državi plaća, svi se kunu da iznajmljuju ispod isplativog.

Gosti pak pokušavaju naći nešto po cijeni od 40 eura u sezoni, što je postalo vrlo kompliciran zadatak, jer da bi nešto i našli, prvo moraju saslušati salvu uvreda da su “skrenuli”. Neki se čak rugaju po Facebook grupama iznajmljivača apartmana da nude smještaj “besplatno, prvi red do mora, u novo obnovljeni apartman te da će još imati i batlera za svoje prohtjeve”.

Mene zanima koliko stoji stan u Zagrebu po danu u špici sezone dok traje fakultet. Nadam se da bi cijena mogla biti oko 60 eura! Jao što bi to dobro bilo, deru Zagrepčani Dalmatince zimi, ovi njih ljeti i svi sretni.

I gledam tako upite i odgovore iz dana u dan. Unajmljivači poručuju: “Vi bi samo da vam pošaljemo pare, a mi da ne dolazimo”.

Iznajmljivači gruntaju da nitko legalan ne može preživjeti ako u srcu sezone iznajmljuje za 40 eura. Jer sva ta potrošena struja, voda, a ljudi bi još i kuhali. Mislim, tko još dolazi na more i onda djeci kuha? Sigurno ne oni koji svaki dan mogu jesti po restoranima. Jer hrana je u restoranima obilna i jeftina. Sjećam se jednog hamburgera u Rovinju. Veličina kao onog iz McDonaldsa, cijena 60 kuna. Mljac!

Kada netko pita ima li što za 30 eura, iznajmljivači odgovaraju: Mislite 30 eura po osobi? Jer i dijete od četiri godine je osoba, trošit će klimu, kuhat će, prat će rublje u njihovoj perilici i roditelji ga na silu žele zgurati u svoj krevet samo da bi manje platili!

Naš turizam cvijeta, a to je sigurno zahvaljujući ljubaznosti naših turističkih djelatnika.

Šalu na stranu, 60 – 70 eura nije malo, a pogotovo jer se u većini naših mjesta ne nudi ništa osim mora, sunca i prirodne ljepote. No, ako u tih jedva skuckanih tjedan dana godišnjeg odmora pet dana pada kiša, a pomanjkanje sadržaja naprosto je bolno, onda je to puno i previše.

Ne damo djedovinu “za badava”, bune se iznajmljivači na upite od 30 ili 40 eura, ali znači li to da u svojim apartmanima još uvijek moraju ljubomorno čuvati i djedov stari namještaj? Jer, ako uzmeš 70 eura dnevno, uza sve tuširanje i nakuhavanje u djedovini, budimo realni, nešto ćeš i zaraditi.

Kada se to dogodi vrijeme je za sljedeće: Nove pločice u kupaonici jer stil Marije Terezije više nije “in”. Televizor koji se na čudnim mjestima u kući ne treba tražiti povećalom. Štednjak je nešto što nije rezervirano samo za 21 stoljeće, zamislite. Rešo s jednim ili dva kola nije štednjak, ne, ne!

Čudni bakin dvosjed prekriven bakinim pokrivačem nije krevet za dvije osobe. Plastični stolnjak na kuhinjskom stolu zaslužuje mirovinu nakon 15 godina vjernog korištenja. Peć u kojoj su Ivica i Marica spalili vješticu pripada u bajke, ne u apartman s malom djecom. I tako dalje, i tako dolje. Evo što smo našli u kategorijama “idealno za obitelji s djecom”. Od 50 eura na više, još malo pa otpalo!

Odmor za oči, tuga za džep:

foto: airbnb, booking

2 komentara

  • Kao netko tko je živio u Zg za studentskih dana i plaćao ohoho para za krntije o stanova, a ujedno kao netko čiji se roditelji bave iznajmljivanjem apartmana nekako imam potrebu progovoriti. Ne ulažu svi iznajmljivači jednako u smještaj, moji ulažu minimalno 10-20.000 kn godišnje. Svaki app ima klimu, lijepu kuhinju, novi wc po zadnjim standardima, terase…. Po zidovima koji se kreče svake godine ubijaju se komarci, indukcijske i staklo keramičke ploče mijenjamo najmanje dvije po sezoni jer ih masovno uništavaju. O skorenom posuđu, pelenama s crvima ppod krevetom, travi u dekama i madracima, i posebnim prohtjevima da ne govorim… Gosti dobiju ručnhike po br osoba i dana dobiju wc papir pice i ukras dobrodošlice, imaju parking ecc… I neki su divni i ne uniste nista i lijepo se podruzimo, a nekima je sve skupo problem i nakon njih ocistit app je ajme i kuku… Da ima iznajmljivača koji traže pare za ustanove doba Marije Terezije i nabiju cijene… Ali dragi autoru članka imam i komentar na ovo : “Mene zanima koliko stoji stan u Zagrebu po danu u špici sezone dok traje fakultet. Nadam se da bi cijena mogla biti oko 60 eura! Jao što bi to dobro bilo, deru Zagrepčani Dalmatince zimi, ovi njih ljeti i svi sretni.” Od 6 godina studija u zg NITI JEDAN JEDINI STAN u kojem sam živjela a bješe ih puno nije bio namješten za život.
    U svakom je namještaj bio iz doba prahistorije, zguran max broj ljudi, skup kao sveto ulje, a u nekima je grijanje bilo mitsko biće. Rekla bih da je precjenjivanje kvaliteta jednih i drugih te da u
    oba slučaja nije uredu jer 10.000,00 kn mjesečno za pristojan stan nemam ni ja ko što vi nemate 70 Eur za nocenje u mom pristojnom app u srcu sezone jelte. U svakom slučaju ne bi objavila ovaj članak jer je diskriminatoran i ponižavajuć, potiče netrpeljivost…. I stvarno jako velik br app je digao standard, a veliko ulaganje traži i veću cijenu to što mi hrvati generalno nemamo novaca ali ne krivimo one koje treba… Možete doći kod mene u app za 40-50 eura ali ne u srcu sezone. Lp

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.