Edukacija i savjeti

Aktivnosti za poticanje govora kod jednogodišnjaka

Nije tajna da djeca najbolje uče kroz igru.

Poticanje govora obavite kroz igru i učenje

Zato vam donosimo nekoliko aktivnosti za poticanje razvoja dječjeg govora koji uz učenje novih stvari i zabavu potiču djecu i na izgovaranje prvih riječi zbog čestog ponavljanja.

  1. Poticanje govora i učenje pojmova „veliko i malo“

Skupite nekoliko velikih i malih loptica, autića, kockica i stavite ih pred dijete. Pokažite mu veliku loptu i recite „ovo je velika lopta“, a potom i malu „ovo je mala lopta“. Zatim pitajte: “Možeš li mi dodati malu loptu?“, „Možeš li naći malu loptu?“. Naravno, pomažite u aktivnosti traženja i postepeno prijeđite i na druge predmete.

  1. Učenje govora i oblika

U zdjelu graha, tjestenine (nekuhane) ili riže sakrijte predmete raznih oblika kao pravokutnik, kvadrat, krug, trokut…Potaknite dijete da zaroni obje ruke i traži predmete u zdjeli, a zatim svaki iskopani predmet imenujte.

  1. Igra „kreni – stani“

Ovu igru možete igrati u automobilu i učiniti vožnju malo zabavnijom. Kada stignete do semafora na kojem je crveno, kažete: „Crveno svijetlo, stani“, a kada se upali zeleno: „Zeleno svijetlo, kreni“, „Pješaci su na zebri – stani“ itd…

  1. Učenje naziva jela

Uslikajte slike dječjih najdražih jela – npr. bananu, ribu, jogurt, tjesteninu, juhu.. .te slike izložite po kuhinji. Pričajte djetetu o hrani, kakvog je okusa, boje, kada se jede…zatim ga potaknite da samo odabere što želi jesti.

  1. Životinje u šumi

„Skinite“ s računala slike životinja koje žive u šumi, srne, rakuna, vuka, vjeverice, sove…Razgovarajte s djetetom kako se životinje zovu, koje su boje, čime se hrane, po čemu su posebne… kasnije možete skinuti i slike životinja s farme, iz mora, prašume…

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.