Istaknute teme Novosti i događanja

“Ako mjera zaživi, aktivirala bih status odgojiteljice jer se o djeci i tako brinem od 0-24”

mama

Status odgojiteljice riješio bi probleme mnogih prezaposlenih majki


Hoće li zagrebačke majke s troje i više djece biti prve u Hrvatskoj koje će za svoj doprinos povećanju populacije i odgoj biti i plaćene, saznat ćemo već u ovu srijedu, 31. kolovoza 2016. na sjednici Gradske skupštine. Mjera koju je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a kojom bi se takve majke mogle umjesto poslu posvetiti djeci te za to još i primati prosječnu hrvatsku plaću, s oduševljenjem je dočekana od brojnih mama koje djecu jedva i viđaju.

Razgovarali smo s majkom troje djece, Majom Tomić koja bi, ako mjera zaživi, rado aktivirala status majke odgojiteljice.

Njen najmlađi sin Gabriel ima 18 mjeseci, srednja kći Eva 6, a najstariji Mihael 7 godina. Maji se ideja, da bi nakon produljenog porodiljnog na kojem se trenutno nalazi, mogla ostati kod kuće i brinuti o djeci, itekako sviđa.

image-0-02-01-8b5e0578fe4718521e8d3aa651f2807d2b87cebfd85b668fb3cb6ab3e9a32d4b-V

– Inače sam zaposlena kao trgovkinja i kada sam išla na posao ustajala sam ujutro u 5 i dolazila kući oko 17 sati. Često sam radila i vikendom te primala plaću manju od prosječne. Ova mjera bi mi omogućila bolje financije i više vremena za djecu, a ne da cijeli dan izbivam iz kuće – objasnila je.

S obzirom da majka odgojiteljica treba biti nezaposlena, dala bi otkaz i posvetila se djeci u potpunosti. Nakon što bi najmlađe dijete napunilo 15 godina, što je rok kada mjera završava, budući da su iza nje godine radnog iskustva, pokušala bi ponovo pronaći posao u struci.

– Zašto ne, kaže Maja – Neću biti prestara da ne bih opet mogla raditi, a ne treba uvijek negativno razmišljati da posla neće biti.

Nije ju obeshrabrila niti činjenica da joj djeca, ako prihvati status roditelja odgojitelja, ne mogu pohađati vrtić.

– Moja djeca i tako ne idu u vrtić, pa sam i sada s njima od 0-24. To mi uopće nije problem – poručila je Maja. Dodaje kako je spomenuta svota za majku odgojiteljicu sasvim dovoljna i da majke s njom mogu biti itekako zadovoljne te priuštiti djeci, uz svoje vrijeme, sve potrebno. S druge strane, ne vjeruje kako su neki predvidjeli, da će žene “navaliti s rađanjem” samo kako bi došle do novaca.

Majkama će ovo sigurno olakšati život, no vjerujem da će imati djecu jer to žele, a ne kako bi se samo dokopale novaca i onda sjedile kući – zaključila je.

Foto: Maja Tomić

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.