Istaknute teme Za roditelje

9 razloga zašto ne treba primati goste u kuću odmah nakon rođenja bebe

Novorođenčad ne može napraviti puno, nisu zabavna onim ljudima koji im nisu roditelji ili bliski rođaci i to je jednostavno tako.

primati goste

Primati goste koji se sami pozovu često je iscrpljujuće za novopečene roditelje


Nakon što rodite, samo vam treba mir te podrška i pomoć najuže obitelji. Mnogi to poštuju, no neki gosti počnu najavljivati svoj dolazak “za koji dan”, protivno svim pravilima pristojnosti i zdravog razuma.

Ako se već dvoumite oko toga da li da ih primite iako vam nije ni do čega, možda će vam ove činjenice olakšati odluku:

Ne mogu ili vam neće pomoći oko bebe

Dakle, gosti ne dolaze da bi vam olakšali. Neće zabavljati bebu pola sata dok vi operete kosu ili tko zna što. došli su k vama da vide bebu i da u stvari vi zabavljate njih, jer ste vi, naravno, domaćica. Ono što vama treba je netko tko će usisati, oprati suđe ili nešto slično, a gosti to sigurno neće raditi. Najviše što možete očekivati jest da netko drži nahranjenu i presvučenu bebu na rukama dok ne zaplače, kada ju predaju vama.

Beba neće raditi ono što oni žele

Novorođenčad ne može napraviti puno, nisu zabavna onim ljudima koji im nisu roditelji ili bliski rođaci i to je jednostavno tako. Beba neće biti budna samo zato što su gosti odlučili doći niti će u čast njihovog posjeta izvoditi akrobacije ili dijeliti osmjehe. Mnogi gosti zato ostanu razočarani.

Često dojite

Ako dojite i ako vam je to novo iskustvo, pa ako još u svemu tome niste na “ti”, vjerojatno vam nije do publike. Pogotovo ako su tu muževi vaših prijateljica ili tko zna već tko. Ako uopće ne želite dojiti pred nekim, većinu vremena provest ćete u susjednoj sobi umjesto sa svojim gostima koji će se nekako morati zabaviti i sami.

Hormoni vam divljaju

Primati goste dok vam hormoni divljaju i dok možete poludjeti ili rasplakati se zbog sitnice? Hm, ne zvuči baš zabavno, a vjerojatno se tako niti ne osjećate. No, ljudi koji dođu očekuju da budete raspoloženi, ljubazni, nasmijani. iako biste im najradije rekli da je svakog gosta 20 minuta dosta. 

Još zacjeljujete od poroda

Prirodan porod ili carski rez, tijelu treba odmor, a pogotovo ako imate šavove. Stenjanje, mukotrpno namještanje i jadikovanje ne želite izvoditi pred drugima,  a tu su i razne druge postporođajne muke od natečenosti, iscrpljenosti, bolnih mišića, grudi…za sve to idealno je mirovanje.

Stresno je primati goste

Gosti su vam već najavili da se “ne trebate mučiti”, “ništa spremati” i slično. No, kada vam netko dolazi, teško je ne ponuditi ga ničim jer je jednostavno pristojno da ste domaćica u svom domu i većina žena se tako osjeća, bez obzira koliko im to teško u tom trenutku bilo.  Teško je pak biti ljubazna domaćica kada morate provoditi vrijeme sa svojim djetetom, a svaku slobodnu sekundu iskorištavate da se otuširate, operete zube itd.

Dobit ćete gomilu savjeta. Neželjenih

Dijete ne smije biti obučeno ovako, ne smije spavati na leđima, ne smije gledati, propuh je…Svi imaju savjete, iako možda i nisu roditelji, svi imaju neku priču koju bi željeli podijeliti s vama jer će vam biti od pomoć. Neke od njih mogu biti poprilično strašne i ne želite ih sada slušati. Hvala, ali ne hvala!

Treba vam tišina

Bebino vrijeme spavanja trebalo bi biti i vrijeme odmora i tišine za vas. No, gosti ne očekuju da zadrijemate pred njima, nego da je vrijeme bebinog spavanja vrijeme kada se odrasli napokon mogu družiti.

Ne biste trebali ugađati drugima

Dok pomažete bebi da se prilagodi, a i samoj sebi na novu situaciju, sigurno vam nije do ugađanja drugima. Svi vaši prijatelji trebali bi znati da je vaš raspored sad jako nefleksibilan i poštovati ga.

To što se netko najavio u 18 sati, ne znači da vaša beba upravo nije povratila po vama i morate zajedno pod tuš, pa je možda teško objasniti nekome da će vas morati pričekati pola sata dok se dovedete u red. Zato je bolje preskočiti dogovore dok ne uđete u mirniju rutinu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.