Edukacija i savjeti Istaknute teme

9 pravila kojih bi se roditelji trebali držati na dječjim igralištima

8345812271_db05dd7ac2_k

Premda u gotovo svim dječjim igralištima postoji samo znak koji zabranjuje ulaska psima, vjerujemo da će se svi roditelji složiti, da bi trebalo uvesti još mnogo drugih pravila koje bi trebalo istaknuti. Prije svega trebalo bi uvesti da se igrališta zatvaraju u sumrak, da u njima nema pušenja, glasne glazbe i naravno narkomanskih prljavih igala…

Nemojte disciplinirati niti hraniti tuđu djecu, zanemariti malce dok pričate na telefon i ignorirati druge roditelje

No, uz te kriterije koje bi ipak trebao uvesti i kontrolirati sustav, postoje brojna nepisana pravila kojih su neki roditelji svjesni, neki ne, no kojih bi se svi trebali držati. Donosimo nekoliko tih nepisanih pravila:

1. Zatvorite vrata kad ulazite i odlazite iz parka
Događa se da ponekad zaboravimo zatvoriti vrata parka ali baš kao što zatvaramo i zaključavamo vrata kuće, trebamo raditi i u parku.  Parkovi su u naime najčešće uz prometne ulice, a kako znamo da djeca trčkaraju nepredvidivo, može se lako dogoditi i nesreća te stoga vrata jednostavno trebaju biti čvrsto zatvorena.

2. Ne hranite tuđu djecu
Svoju djecu možete hraniti no neka vam ne uđe u naviku nutkati i drugu djecu. Osim što im možete dati krivu hranu na koju mogu biti elergična, možete time pokvariti i djeci tek pred ručka ili večeru. Složit ćete se da ne želite da neka tuđa mama hrani vaše dijete i uništava vam obroke, baš kao što to ne žele bi drugi da im radite vi.

3. Ne ostavljajte hranu u parku
Iz nekog razloga djeca više vole jesti tuđu hranu nego onu namijenjenu njim. Ukoliko ju ostavljate na klupi na dohvat ruke drugoj djeci možete očekivati da će na nju navalit kao golubovi…

4. Ponašajte se prijateljski  prema drugim mamama, tatama…
Bez obzira na to koliko su vaša djeca povezana, nema razloga da se ne ponašate ljubazno prema drugim roditeljima. Također, ne morate se zabrinjavati  da netko očekuje da ćete postati najbolji prijatelji, no to vas ne priječi da se  barem pozdravite i kurtoazno ih pitate kako su.

5. Pazite na djecu iako ste na mobitelu
Nemojte očekivati da će drugi roditelji paziti na vaše dijete dok ste vi na mobitelu. Iako mnogi roditelji najčešće imaju oko na svoj djeci u parku, ponekad je teško imati pozornost na svima pa, ukoliko se dogodi nešto loše znajte da je roditelj isključivo odgovoran za svoje dijete.

6. Počistite nakon sebe
Ako vi ili vaše dijete prolijete hranu ili napravite drugi nered, počistite umjesto da se pravite da se ništa nije dogodilo.

7. Ne sudite roditelje prema onomu što vidite u parku
Nemojte suditi druge roditelje samo prema onomu što vidite na igralištu. Vrijeme kada vidite mamu u parku je samo mali dio njezina života.

8. Nemojte vikati
Vika u parku je zabranjena osim kada je u pitanju sigurnost djece. Odnosno, nitko vam neće zamjeriti viku ako vidite da neko dijete ide prema cesti, jede npr kamenčiće i radi slične opasne radnje, ali vikati na dijete da se vrati do vas ili galamiti da nešto ne smije jednostavno je neprihvatljivo. Ili se posvetite djeci ili idite doma.

9. Ne disciplinirajte tuđu djecu
Djeca mogu biti mala derišta, mogu čak biti zločesti i prema vašoj djeci no nije prihvatljivo da psujete ili tučete tuđu djecu.

Što biste Vi dodali na ovaj popis?

Foto: Antonio Thomás Koenigkam Oliveira

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.