Istaknute teme Odgoj

7 stvari koje vaša djeca ne moraju znati

Postoji fina linija između toga da govorite djeci apsolutno sve što vam je na pameti i da ih pretjerano štitite.

Djeca ne moraju znati sve detalje iz života odraslih i sva njihova mišljenja

Naime, nema potrebe da djeca sudjeluju u svim razgovorima odraslih jer je neke stvari bolje ostaviti iza zatvorenih vrata.

  1. Što mislite o njihovim tetama u vrtiću ili učiteljima

Jedno je ako se vaša djeca možda žale na njih, ali posve druga stvar ako ih i vi ogovarate pred djecom jer time potpuno umanjujete dječje poštovanje. Naravno, ne morate se pretvarati da su tete i učitelji savršeni i da nikada ne griješe, ali možete djeci istaknuti njihove pozitivne osobine. Djeca ne moraju znati da mislite kako su neorganizirani, ne trude se dovoljno i slično jer djec aće ih početi gledati kroz vaše naočale. Imate li kakvih primjedbi i prigovora, bolje se obratite izravno odgajateljima.

  1. Koliko stvari stoje

U svijetu gdje se sve vrti oko novca i svjesnosti o njemu, naravno da je djeci potrebno usaditi neke vrijednosti i znanja, ali ne moraju znati kolika je vaša plaća ili koliko ste platili obiteljsko ljetovanje. Jednako tako, ako često kukate da nemate novca i da je sve skupo te kako vam je plaća mala, to može opteretiti dijete koje će odrasti s osjećajem da se svega odričete kako bi ono išta dobilo. S druge strane, imate li puno novaca, nema potrebe da se vaše dijete hvali pred prijateljima kako imate novi skupi auto ili koliko su mu koštale tenisice. Ima puno važnijih vrijednosti od samog novca koje mu u to doba trebate pružiti.

  1. Što ne možete podnijeti kod svog muža ili žene

Djeca su djeca i vi ste njima mama i tata, a ne trač-prijatelji koji će se jadati kako je mama „dosadna gnjavatorica“, a tata „neodgovorni lažljivac“. Djecu boli kada jedan roditelj govori ružno o drugome, jer njima ste jednaki, a nakupljanje negativnih emocija prema jednom od roditelja može se loše odraziti i na dječje psihičko stanje. Najdalje što biste u objašnjavanju trebali otići jest objasniti djeci da nitko nije savršen, pa ni mama i tata koji također nekada pogriješe, pa se onaj drugi na njih ljuti.

  1. Koliko je kilograma poželjno imati

Ovo se osobito odnosi na roditelje djevojčica, ali u zadnje vrijeme i dječaka. Želimo da nam djeca odrastu zadovoljna svojim tijelom i izgrađenom slikom o osebi, a ne kao iskompleksirana bića koja već s 10 godina broje kalorije i izbjegavaju kolače. Nemojte stalno kukati koliko ste teški, kako morate „stesati“ trbuh ili stražnjicu te da debljim ljudima ništa lijepo ne stoji. Umjesto toga, usadite djeci zdrave prehrambene navike i zadovoljstvo u vlastitoj koži, a svoje bitke o prekomjernoj težini, ako baš morate,  vodite u sebi.

  1. Što mislite o roditeljima njihovih prijatelja

Vi možda znate zlatno pravilo da ono što se priča u autu ili između četiri zida ne ide dalje od toga, ali vaša djeca nisu takvi stručnjaci. Ogovarate li roditelje njihovih prijatelja i imate li o njima zajedljive komentare, vaše dijete će na svoj način procesuirati tu informaciju i možda ju ponoviti u vrlo nezgodnom trenutku. Zato je bolje pustiti djecu da oblikuju vlastita mišljenja, a svoja zadržati za odrasle.

  1. Detalje vašeg seksualnog života

Mnogi će sada sa zgražanjem odmahnuti rukom, ali sve liberalnije generacije roditelja počinju sve slobodnije odgajati svoju djecu i nuditi im nepotrebne informacije koje smatraju nužnima za opstanak u modernom svijetu. Naravno, ne morate pustiti djecu da o svemu uče iz filmova i knjiga te im možete otvoreno i iskreno dogovoriti na pitanja, ali nema potrebe da u te odgovore uplećete svoju intimu. Djeci bi lako moglo postati neugodno, a vaš odnos doista ne treba izgledati kao psihijatar-pacijent, već kao roditelj-dijete koliko god je to dugo moguće.

  1. Vaše propuste i žaljenja

Kao što smo već spomenuli, djeca trebaju znati da su njihovi roditelji ljudi koji griješe. No, nema potrebe da čuj uza sve njihove pogreške, kajanja, propuštene prilike i strahove.U odgovarajućoj dobi možete podijeliti neki primjer iz vlastitog života i kako ste se vi nosili sa sličnim problemom koji sada muči vaše dijete i to je posve dovoljno. Ne opterećujte dijete nepotrebnim i negativnim jer ono nije tu da bude vaše rame za plakanje.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.