Istaknute teme Trudnoća

6 situacija u kojima biste trebali izbjegavati voziti za vrijeme trudnoće

Za vrijeme trudnoće majke osim na svoju sigurnost moraju posebno paziti i na sigurnost bebe prilikom vožnje. Glavni preduvjet za sigurnu vožnju je pravilno vezanje pojasa, tj., da pojas ne ide preko trbuha već ispod njega. Osim sigurnosnog pojasa, stručnjaci savjetuju majkama da barem u drugom tromjesečju vozilo koristiti kao putnice, a ne kao vozačice.

Ako planirate voziti dok ste trudni, pripazite na sigurnosni pojas i izbjegavajte vožnju u drugom tromjesečju

Naime, istraživanje je pokazalo da je za žene 42 posto vjerojatnije da će tijekom drugog tromjesečja sudjelovati u ozbiljnim prometnim nesrećama od onih koje nisu bile trudne. Povećani rizik nije se pokazao kod trudnica koje se voze u automobilima kao putnici već samo na vozačice. U prvom i trećem tromjesečju rizici su bili jednaki onima kao van trudnoće. Stoga, u drugom tromjesečju svakako ključeve automobila odložite, organizirajte se da vas netko vozi ili koristite taksi.

No, zašto su žene u drugom tromjesečju opasnije kao vozači? Stručnjaci pretpostavljaju da su za to krivi hormoni trudnoće. U drugom tromjesečju uobičajeno je više raznih problema, nedostatka sna, povećan umor i slično što može doprinijeti manjoj opreznosti u vožnji.

Donosimo popis situacija kada trudnice nikako ne bi smjele sjesti za volan:

Ne vozite kad imate jaku mučninu

Ako vam je toliko loše da ne možete sići s kauča ne biste trebali sjesti niti za volan. Naime, neočekivana mučnina izuzetno je opasna, posebno ako ju prati vrtoglavica pa je najbolje ne voziti.

Ne vozite kad ne možete sjesti u siguran položaj

Sjedalo morate odmaknuti od volana što više no toliko da možete sigurno dohvatiti sve papučice. Ako vas trudnoća prisiljava da vozite u nesigurnom položaju, odustanite od vožnje. Ako vozite u takvom stanju povećavate rizik od prometne nesreće, a da ne spominjemo tjelesne ozljede čak i u normalnoj vožnji, na primjer ako trebate naglo stati.

Ne vozite kad ne možete često i brzo stajati

Nemojte voziti na daleke rute, posebno ako nemate opcije stajanja. Tu posebno pazite za vrijeme zime kada je hladno i kada nemate mogućnosti stati bilo gdje i prošetati i odmoriti se, otiči na toalet i slično. Kad ste trudni, veći je rizik od venske tromboza, ugruška koji nastaje u nozi i može se pomaknuti do pluća, što uzrokuje ozbiljne i potencijalno fatalne posljedice. I to je razlog da ne pretjerujete u dugim vožnjama bez stajanja.

Ne vozite kad trudnoća ograničava vaše kretanje

Ako se ne možete okrenuti da biste vidjeli mrtvi kut, imat ćete problem kad je u njemu stvarno vozilo. Kad vam je trbuh velik, jaki su i bolovi u leđima bjesne ili ste jednostavno previše ukočeni i neugodno vam se okretati da provjerite mrtvi kut. U tim slučajevima odustanite od vožnje.

Ne vozite kad ne možete obratiti punu pozornost na cestu

Svatko bi se tijekom vožnje trebao usredotočiti na cestu i samo na cestu. No, ova riječ upozorenja posebno vrijedi ako ste trudni. Imate problema s mučninom, žgaravicom, nesanicom, bolovima, stresu i slično. Već ste osjetljiviji na distrakciju zahvaljujući mučnini, žgaravici, nesanici, bolovima, stresu, tjeskobi i trudničkom mozgu. Sve to može rezultirati odsutnosti s ceste i uzrokovati nesreću pa izbjegavajte vožnju.

Ne vozite kad imate trudove

Mnoge majke trudove dočekaju same jer se oni javljaju u razno doba. U tom slučaju ipak nemojte se voziti sami do bolnice jer jednostavno nije sigurno: čak i najblaže kontrakcije mogu eskalirati i pojačati se iz vedra neba, čineći vas nesposobnim za vožnju.

Ako ste sami kod kuće i trudovi brzo nastaju ili vas paniči što niste stigli na vrijeme nazovite 911 i zatražite hitnu pomoć.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.