Istaknute teme Odgoj

6 savjeta kako biti opušteniji roditelj preko ljeta

opušteniji roditelj

Da bi bili opušteniji roditelj tijekom ljeta ne morate izgubiti autoritet


Ljetni mjeseci nude roditeljima priliku da razbiju rutinu i probaju nešto novo. Na nekoliko mjeseci mogu strogoću zamijeniti nešto labavijim pravilima što mnogi ipak izbjegavaju jer se boje da neće moći na jesen ponovno od ležernih postati autoritativni. Kako biti opušteniji roditelj, a ipak ne izgubiti autoritet tema je kojom se bavi dječja psihologica dr. Gail Gross koja smatra da djeca nakon završetka naporne školske godine imaju pravo na slobodnije ljeto.

– Prihvatljivo je da se roditelji opuste i dopuste djeci da se opuštaju za vrijeme praznika. Ljeto je periodaa kada moraju imati manje obveza i opušteniji raspored – kazao je Gross. Pojasnio je promjena rutine i sloboda mogu ublažiti tijekom godine nakupljen stres.

– Djeca pokazuju iste zdravstvene probleme povezane sa stresom kao i roditelji no oni se na to ne znaju žaliti pa roditelji najčešće misle da ih ništa ne pogađa što je apsolutno krivo – kazao je Gross dodavši da kod djece to potom utječe na emocije, ali i narušava sposobnost pamćenja, učenja i kritičkog razmišljanja. Istaknuo je da je vrijeme odmora u kom se djeca nalaze u sigurnom okruženju u kom se mogu slobodno igrati kada požele idealno za opuštanje i nadoknađivanje za sve uništeno stresom.

– Postoji umjerenost u svemu, uključujući i izvanškolske aktivnosti. Balans je ključ za dobrobiti, pa bi djeca tijekom ljeta trebala imati priliku i učiti ali i odmarati se – istaknula je.

Evo kako možete pomoći vašem djetetu da se zabavlja, a vi da preko ljeta budete opušteniji roditelj bez da potpuno promijenite svoj roditeljski stil.

1.Dajte im slobodu

Roditelji često pretjeraju tražeći bezbroj aktivnosti za svoju djecu pa ih nepotrebno opterećuju. No, umjesto da djeci sve isplanirate, dajte djetetu prostor da i samo odluči što bi željelo, gdje i kada. Osnažite svoje dijete ne samo da se zabavlja, već i da istražuje svijet oko sebe umjesto da uvijek ima popis ideja što mogu raditi. Na taj način, djeca će se zabaviti, a vi nećete gubiti autoritet.

2. ‘Isključite ih’ kad god to možete

Ljeto je vrijeme kada će djeca slobodno vrijeme provoditi i na raznim uređajima igrajući se u imaginarniom svijetu. Dopustite im igru, no ograničite ju, ali na način da djeca to isto vrijeme provedu igrajući se u stvarnosti, a ne na računalima. Umjesto stroge zabrane, to im prezentirajte na način da i sami osjete važnost žive igre i interakcije s drugom djecom, što će ih u konačnici učiniti i mnogo kreativnijima za jesenske vrtićke i školske aktivnosti

3. Pošaljite ih na odmor 

I djeca kao i odrasli odmor na nekom drugom mjestu doživljavaju kao pravi odmor pa se potrudite djecu odvesti izvan okruženja u kojem su cijele godine. Ako vi nema vremena za godišnji, odvezite ih kod bake i djeda, tete ili prijatelja s malom djecom. Promjena krajolika tijekom ljeta djeci će napuniti baterije.

4. Postavite granice i odstupite

Jedan od načina kako biti uspješan roditelj koji daje djetetu prostora je odstupiti korak i pustiti dijete da neke stvari obavi samo. No, imajte na umu da to nikada neće uspjeti ako se vi ne osjećate ugodno što ste dali djetetu slobodu i samo čekate kada biste mogli uskočiti. Pronađite kompromis koji vam odgovara i postavite neke granice. One mogu biti vrlo jednostavne i nezahtjevne, tek toliko da pomoću njih uspijete izgraditi povjerenje s djetetom. Također, one bi trebale dati djetetu osjećaj slobode koji žele, a vas ne bi smjele činiti nemirnima.

5. Ne uzrujavajte se zbog nereda

Ako se uzrujavate zbog blatne odjeće ili ogrebotina, odvratit ćete dijete od avantura u koje su se zaputili. Provjerite i zabranite im samo ako ade nešto opasno.

6. Ne povodite se za društvenim mrežama

Mnogi roditelji osjećaju pritisak ili krivnju na temelju onoga što vide na društvenim mrežama. Tako smatraju da djecu pod svaku cijenu moraju upisati na ljetni kamp, školu ronjenja, robotike, kineski preko ljeta i slične programe. Iako je većina njih korisna, odmor je prije svega vrijeme u kom se morate pokušati povezati bolje sa svojom djecom, ali i njima dati priliku da se odmore. Umjesto da pratite što se nudi i gdje su djeca vaših prijatelja, posvetite to isto vrijeme svojom djeci.

foto: Paul Hart

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.