Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

5 savjetanja za putovanje djeteta s teškoćama

putovanje

Putovanje djetetu s teškoćama učinite maksimalno udobnim

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora, putovanja, novih doživljaja i uspomena. put do mora, ovisno o djetetu, može biti uživancija ili onaj stresni dio godišnjeg odmora. Najbolje to znaju mame djece s teškoćama koje svake godine moraju detaljno planirati svaki kilometar i minutu puta svoga djeteta.

Evo kako si olakšati putovanje s djetetom s teškoćama:

Odredite djetetov nivo tolerancije

Prisjetite se kako je vaše dijete u prošlosti reagiralo na promjenu okoline, što mu najbolje odgovara, kako se snalazi u nepoznatom prostoru. Hoće li vaše dijete bolje reagirati na more, planine, hotel ili šator, kako podnosi dulju vožnju automobilom?

Bitno je da ste na kraju svjesni djetetovih limita i da ne iskušavate granice ako znate koliko se protežu.

Pronađite u čemu dijete uživa

Koje su aktivnosti koje dijete voli i što bi ga moglo zaokupiti u avionu, a što u autu? Što ga smiruje, a što razdražuje? Velika je vjerojatnost da će put svima biti mirniji ako se dijete uspije nečim zaokupiti.

Vježbajte

Na putu se uvijek može dogoditi nešto ne predviđeno, ali zato se vi možete potruditi da ostatak puta prođe “rutinski”. Ako planirate dijete zabaviti nekim novim aktivnostima dok se vozite automobilom, važno je da ih isprobate i kod kuće da se ne biste tijekom vožnje neugodno iznenadili.

Dakle, vježba prije puta kojom ćete utvrditi na što vaše dijete dobro, a na što loše reagira.

Ostanite mirni

Početak izvršavanja ovoga je sve pripremiti u naprijed i svugdje se pojaviti na vrijeme. Na primjer, ako letite avionom, dođite na aerodrom dovoljno rano kako biste izbjegli kaos, trčanje i dodatne napetosti s vremenom.

Iskoristite i linije za prednost te zatražite pomoć i suradnju osoblja bez srama.

Neka zabava bude pri ruci

One zabavne aktivnosti koje ste prije puta testirali i koje su dobile zeleno svjetlo, neka vam budu spremne i pri ruci. Pohvaljujte i potičite pozitivno ponašanje, sudjelujte u igri te postavite ciljeve i nagrade. Dijete će se imati razloga i volje potruditi, a put će proći brže i lakše.

foto: Grosskirchenheim

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.