Istaknute teme Oprema i uređenje

5 savjeta kako djetetu olakšati tešku školsku torbu

školsku torbu

Donosimo nekoliko stavki koje trebate razmotriti kada kupujete školsku torbu

autor: Petra Škofić

Prema preporukama stručnjaka, idealna težina školske torbe iznosi između 10 i 15 posto djetetove tjelesne težine. No, školarci su često prisiljeni nositi mnogo teže torbe što može štetno djelovati na koštano mišićni sustav i razvoj.

Zato je iznimno važno izabrati kvalitetan školski ruksak koji će vašem mališanu omogućiti da svakodnevno odlazi u školu bez nepotrebnog umaranja, naprezanja i nepravilnog držanja.

Sve to može dovesti do iskrivljenja kralježnice te bolova u leđima. Zato pratite ove savjete i omogućite svom mališanu zdravo odrastanje.Odaberite kvalitetnu školsku torbu

Ovo su značajke kvalitetne torbe za školu:

  • lagana je, ali izdržljiva
  • nije veća od leđa školarca koji je nosi
  • ima široke i podstavljene naramenice
  • ima puno pretinaca i džepova

Kvalitetna školska torba je lagana kako bi što manje pridonosila ukupnoj težini koju školarac nosi na leđima.

Opredijelite se za torbu od tankog i izdržljivog materijala kao što su najlon ili poliester, a obavezno izbjegavajte torbe s labavim i neravnim šavovima iz kojih vire konci. Pozornost posvetite i mehanizmu zatvaranja torbe, a izbjegavajte one modele čiji zatvarači zapinju i nisu prekriveni materijalom koji ih štiti od kiše.

U kupovinu torbe za školu obavezno povedite svojeg mališana kako bi mogao staviti torbu na leđa. Samo ćete tako moći vidjeti jesu li visina i širina torbe proporcionalne leđima mališana.

Naramenice trebaju biti podstavljene i široke barem pet centimetara, a prednost dajte torbi koja ima dodatne trake za raspodjelu težine torbe preko djetetovih prsa i struka. Podstavljena treba biti i stražnja strana torbe kako bi bila udobna za nošenje te kako bi štitila nježna dječja leđa od knjiga i drugih predmeta s oštrim rubovima.

I na kraju, što je u torbi više pretinaca i džepova, to ćete lakše moći raspodjeliti težinu stvari u njoj te smanjiti pritisak na leđa malog školarca.

Pobrinite se da dijete školsku torbu nosi ispravno

Jedan od načina kako možete djetetu pomoći u borbi s teškom školskom torbom jest da zajedno prođete kroz smjernice za njezino pravilno nošenje.

Školsku torbu dijete uvijek treba nositi s obje naramenice. Nosi li torbu na samo jednom ramenu, njezin teret iskrivit će kralježnicu u stranu.

Kada dijete podiže torbu, neka se savine u koljenima, a ne u struku, kako bi pritom njezin teret podnijele noge umjesto kralježnice. Prije stavljanja na leđa neka mališan torbu prvo stavi na stol ili stolac, a tek onda na ramena. 

Torba mora prianjati uz leđa, a njezino središte treba biti u razini struka. Ako će dijete duže vremena stajati, neka odloži torbu na pod kako bi rasteretilo kralježnicu.

Rasporedite teret u torbi

Školske knjige, bilježnice i ostalu školsku opremu strateški rasporedite unutar školske torbe kako bi njihova težina bila ravnomjerno raspoređena, a dijete lakše podnosilo teret.

Veće i teže udžbenike stavite bliže stražnjem dijelu torbe, a u ostale pretince i džepove odložite manje bilježnice, pribor za pisanje i sl.

Osim što ćete tako ravnomjernije rasporediti težinu, pomoći ćete djetetu lakše pronaći školsku opremu kada mu zatreba.

Uzmite u obzir školsku torbu na kotačiće

Školska torba na kotačiće pomaže školarcima lakše se nositi s teretom školskih knjiga i opreme tako da ih vuku za sobom umjesto da ih nose na leđima.

No, i takva torba može biti preteška stoga u nju spremite samo nužne stvari kako se dijete ne bi savijalo u stranu dok je vuče za sobom. Nalazi li se učionica vašeg školarca na katu, torba s naramenicama ipak je bolji izbor jer je s torbom na kotačiće teško manevrirati stepenicama.

Vodite računa o težini školske opreme u torbi

Neke škole imaju ormariće u koje školarci mogu odložiti jakne, knjige i školsku opremu. Ako vaš mališan ima mogućnost korištenja ormarića, neka je svakako iskoristi. U ormariću može čuvati opremu za tjelesni i likovni te teške udžbenike kada mu ne trebaju kod kuće za pisanje domaće zadaće i učenje.

Kada to nije moguće, smanjite teret torbe na druge načine – neka dijete koristi bilježnice mekih korica, nepotreban pisaći pribor neka ostane kod kuće, a bočicu za vodu u torbu spremite praznu kako bi je dijete napunilo u školi.

Ako vaš školarac nosi užinu sa sobom, spremite je u zasebnu torbu koju mališan može nositi u rukama, a u zasebnu torbu spremite i opremu za tjelesni.

Misao za kraj

Kako dijete prelazi u više razrede, tako i školska torba postaje teža. Potrebno je nekoliko tjedana da se djetetovo tijelo privikne na novi teret i njegovi mišići ojačaju. To znači kako je umor i blaga bol u mišićima leđa u početku normalna.

No, postaje li bol u leđima, ramenima i vratu progresivno gora te se jave drugi simptomi poput utrnulosti, prođite kroz ovih pet savjeta i poduzmite sve moguće korake kako biste sačuvali zdravlje vašeg mališana.

Osim toga, kao jedan bonus savjet, svakako preporučamo da djetetu omogućite da utječena izbor školske torbe. Djeca su danas već i modno osviještena te je dobro da izaberu torbu koju će s veseljem nositi.

foto: Freepik

______________________________

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.