Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

5 mitova o tome što će se dogoditi kada djeca odrastu

djeca odrastu

Knjige, internet, savjetovanja – čitamo što stignemo i upijamo koliko možemo da bismo se kvalitetno posvetili odgoju djece kada su posve mala, jer rane godine su najbitnije. Usto, trpimo svašta. Ne možemo piškiti u miru. Niti se istuširati na samo. Iza nas su brojne neprospavane noći. Kuća je vječno prljava, a ako ne baš prljava, ona sigurno neuredna.

Mislite da vas čeka sloboda čim djeca malo odrastu – još ćete malo pričekati

Potom se naslušamo cendranja. Pa spremamo užine za školu. vodimo ih u trgovinu i isprobavamo 300 pari cipela dok ne nađemo one koje im odgovaraju. Vozimo ih na igranje. Na tenis. Na balet. Vozimo ih kući sa svih tih aktivnosti.

Živite u nadi da ćete se jednog dana svega toga osloboditi i da će sve biti lakše i bolje kada djeca “samo malo” odrastu? Ne mora nužno biti tako. Evo 5 mitova s kojima se morate suočiti:

1. Imat ćete dovoljno vremena da učinite ono što želite kada oni budu stariji.

Naravno da nećete jer i dalje morate obavljati sve ono što ste činili kad su bili mali – čistiti kuću, kuhati, peglati im, kupovati im stvari, pobrinuti se da u kući imate sve što je potrebno…

Iako mislimo da će kao odrasli vidjeti da je nešto prljavo, da treba očistiti iza i unutar wc-a ili možda izbaciti smeće kada se kanta napuni, varate se! U praksi su sve to poslovi koji ipak padnu na roditelje…

Velika djeca ponašaju se kao da i dalje imaju pet godina i bez vašeg nadzora neće puno toga obaviti.

2. Čim nauče voziti morat ćete ih moliti da ostanu kod kuće

Tako je bilo u naše vrijeme no i to se promijenilo. Iako bi bilo za očekivati da se djeca neće odvajati od automobila i jedno kada se dokopaju slobode, u praksi je upravo suprotno. Budite spremni da ćete morati “tjerati” djecu iz kuće jer im je teško “odlijepiti” stražnjicu s kauča, a na vozačku dozvolu uopće više ne gledaju s jednakim ushićenjem kao mi nekad.

3. Neće htjeti razgovarati s vama

Ne mora biti tako, u stilu američkih filmova gdje se buntovni tinejdžeri povuku u sebe i prestaju pričati sa svojim roditeljima. Zahvaljujući drugačijem pristupu odgoju djece, danas su stvari ipak malo pozitivnije te je i komunikacija s djecom, čak i kada odrastu, u nekim obiteljima dobra.

No, bilo bi lijepo kada bi djeca svoje probleme bila voljna iznijeti za vrijeme dnevnog svjetla, a ne u kasnim noćnim satima ili navečer kada uživate u dobrom filmu.

4. Njihove igračke neće više biti razbacane po cijeloj kući

Opet ste u krivu. Da da, bit će tu i dalje, samo što će se vrsta igračaka promijeniti. Nekada su to bile kocke, dinosauri i autići, a sada će to biti video igrice, laptop, tinejdžerski časopisi… Na kauču, po podu, po stolicama, na blagovaonskom stolu…Bi li ih ubilo da ih negdje sklone? Izgleda da bi!

5. Starija djeca pobrinuti za sebe

Možda u nekom paralelnom svemiru. Naravno, znaju si pripremiti večeru ako je već gotova u frižideru i samo ju treba podgrijati. Mogu oni i suđe oprati ako im dovoljno zaprijetite ili čak napuniti perilicu rublja i uključiti ako ih na to podsjetite milijun puta.

No, ponekad se čini da nisu sposobni ustati se ujutro i samostalno dokučiti što im je činiti toga dana. Iako su sudjelovali u mnogim kućanskim poslovima kao mali, izgleda da im je malo toga doista i “sjelo”. Nikad ne pogledaju prljavu kuću i pomisle kako bi nešto trebalo pospremiti niti se čin ida su sposobni skuhati neko jelo od početka, bez akcije podgrijavanja.

Zato, ne mislite da još dugo, dugo nećete voditi brigu o njima.

foto: Chris and Jenni

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.