Istaknute teme Odgoj

20 savjeta za pospremanje dječjih igračaka

Ako imate osjećaj da su u stanu oko vas posvuda dječje igračke, i da nema dijela stana ili dječje sobe iz kojih ne ispadaju vrijeme je za pospremanje i bolju organizaciju. nabavite kutije za sistematizaciju, a djecu ustrojite da sami brinu o svojim igračkama.

Iskušajte ovih 20 savjeta za pospremanje dječjih igračaka, osim urednog stana i dječje sobe djeca će se naučiti i održavanju čistoće

Iako se čini nemogućim jer većinom pospremanje igračaka padne na leđa roditelja, pokušajte s nekim od ovih 20 savjeta za pospremanje dječjih igračaka i olakšajte si život. Osim što će životni prostor biti urednici, djeca će se naučiti pospremanju svojih stvari.

1. Učite djecu pospremati od malena
Još dok su djeca mala učite ih da ubacuju igračke u kutije. Time će djeca steći naviku i neće se  jednoga dana čuditi zašto od njih tražite da to učine kada ste ih sami godinama mogli prikupljati.

2. Manje je više
Manje igračaka, manje izbora, manje nereda, manje stvari koje su nestale… Više mira, više prostora za igru, lakši pristup stvarima koje stvarno vole, više vremena za igranje…

3. Odvojite igračke ih u kutije
Razvrstajte igračke, a zatim kod igre neka uzimaju kutiju po kutiju. Kada završe s igrom npr. s lego kockama neka ih vrate u kutiju. Nakon što pospreme jednu, naučite ih da smiju uzeti drugu kutiju za igru.

4. Sakrijte neke igračke
Ako ste već krcati s igračkama, jednu kutiju spremite daleko od dječjih očiju. nakon nekog vremena, kada osjetite da je djeci već dosadno i kada počinju spominjati da im kupite nešto novo jednostavno izvucite zaboravljenu kutiju. Djeca će im se radovati jednako kao da su dobila novu.

5. Dajte im dobar primjer
Ovaj savjet trebao je biti prvi: ne možete očekivati  od djece da održavaju sobu i ormare urednima ako ni sami niste uredni i organizirani.

6. Dajte im poticaj da pospremaju
Obećajte djeci odlazak u par, zoološki vrt, na sladoled ako počiste sobu. Ovdje pazite da ih ne morate ‘podmićivati za svako dizanje igračaka s poda već veliko pospremanje.

7. Dajte im 5 minuta da igru privedu kraju
Nemojte doći i reći djeci igra je gotova već im dajte 5 do 10 minuta kako bi im omogućili posljednje minute igranja prije pospremanja.

8. Stavite igračke na spavanje
Recite djeci da i igračke moraju na spavanje. Time će dijete lakše prihvatiti da se mora prekinuti igrati.

9. Igračka po igračka za igru
Dok se ne nauče držati igračke urednima i ne budu sposobni da ih pospreme dajte im samo onoliko igračaka koliko možete sami skloniti bez dangubljenja. Za manju djecu dovoljna je igračka dvije jer puno igračaka kod njih ne znači i puno igre.

10. Opustite se i uživajte
Ako čišćenje prođe u opušteno i zabavno,  vi i vaša djeca uživat ćete u čišćenju i drugi put. Nemojte dakle čišćenje prezentirati kao težak posao za vrijeme kojeg se morate svađati već djeci to prezentirajte kao zabavan posao.

11. Pomozite im razumjeti prednosti čiste sobe
Djeca su mala i ne shvaćaju najbolje zašto nama smetaju igračke na podu. Stoga im objasnite da ste vi sretniji kada su igračke na mjestu i kada se može hodati po čistom podu. Pojasnite im i da pod mora biti čist kako bi ga mogli usisati i obrisati.

12. Provjerite jesu li kontejneri prikladni za djecu
Police ili kutije za igračke moraju biti jednostavne da ih djeca mogu dobaviti i otvoriti. Ako vas djeca moraju moljakati da im spustite igračke neće vidjeti prednost u tomu da ih slože u takve, nedostupne kutije.

13. Uvedite rutinu
Nastojte da sve igračke pospremite prije određenih aktivnosti kao što su obroci, spavanje i prije odlaska iz kuće. Također, pojasnite im da igračke trebaju biti posložene i prije dolaska gostiju, bilo vaših ili njihovih.

14. Zahtjevajte urednost kod slaganja
Za ovo će trebati više vremena no krenite ih podučavati da igračke razvrstavaju po vrstama. Tako neka autiće slažu u jednu kutiju, barbike u drugu, lego kocke u treću i slično.

15. Zadajte im postepeno zadatke pospremanja
Čak je i odraslima naporno prihvatiti se velikog posla odjednom, pa ako je u pitanju pospremanje velikog nereda dajte djeci da pospremaju dio po dio. kada pospreme dio, pohvalite ih i dajte im da se odmore prije novog zadatka.

16. Napravite igru 
Osmislite igru na način da kažete hajdemo prvo pokupiti sve stvari plave boje, pa onda neka dijete zada boju…Na taj način, igračke će za čas biti na svom mjestu.

17. Zadajte im vrijeme pospremanja
Sve stvari moraju biti n pospremljene prije spavanja. Iz dana u dan, djeca će sama shvatiti što trebaju.

18. Odvojite potrgane i sitne igračaka
Uzmite kutiju za sitne igračke iz kinder jaja i slične figurice, loptice i sl. Jednu kutiju imajte i za napukle i istrošene igračke iz koje ćete ih lakše eliminirati.

19. Pozovite Noćnu vilu
Osmislite priču da u sobu tijekom noći dolazi Noćna vila koja voli igračke, ali koja nema niti jednu svoju. Nije joj dopušteno uzeti igračke koje su odložene, ali ako nisu pospremljene, ona smatra da su za nju. Ona ih možda neće odmah odnijeti ali ako vidi da su igračke često na podu nakon što se poigra, možda ju i odnese.

20. Pohvalite ih
Svaki put kada pospreme igračke, stave ih na spavanje, operu, pohvalite ih. Djeca vole pohvalu koja ih čini sretnima jer znaju da su napravila nešto njima nimalo lagano.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.