Istaknute teme Odgoj

10 običnih situacija u kojima će mama i tata reagirati potpuno drugačije

situacija

Situacija je nekome kritična, drugome smiješna – roditelji kao da imaju potpuno drugačiji mentalni sklop

Roditelji su najvažnija sastavnica djetetova života, odrastanja i odgoja. No njihovo ponašanje, emocije i doživljavanje istih stvari može biti jako različito. Pa čak i isti odgojni pristup mogu primjenjivati drugačije. Takvi suprotni stavovi najčešće čine djetetu dobro jer ono dobije ponajbolje iz oba svijeta, iako te situacije ponekad mogu biti pomalo komične.

Pogledajte u kojim situacijama i na koji način često dođe do razilaženja mišljenja.

Spavanje s djetetom

Mame puno radije dijele krevet s djetetom od tata. Dok one uživaju u trenutcima bliskosti i maženja uz svoje maleno koje leži do njih, očevi najčešće strahuju da bi po noći mogli zgnječiti dijete. Dosta njih čak napusti krevet i ode prespavati na kauč kako bi dijete bilo sigurno po noći.

Dijete plače po noći

Prvi plač ili jauk i mame su na nogama te trče vidjeti što se događa i što je uznemirilo bebu. Za razliku od njih, očevi, čini se, nemaju tako istančan sluh. Većina ih može prespavati dječje vrištanje bez problema.

Dijete je uzrujano ili ljuto

Mame su biološki privrženije djeci te će ih uvijek tješiti, smirivati i pokušati dokučiti što ih je uznemirilo. Tatin lijek za takve situacije je fizička aktivnost koja će smiriti napetost i pomoći djetetu da izbaci bijes.

Igranje s djetetom

Mame vole smislenu, mirnu igru gdje će učiniti sve da djetetu bude ugodno i udobno. Igrat će se s njima, motivirati ih i zabavljati. Tate su pak više od akcije. Svoju djecu žele naučiti toliko toga, od nogometa do vezanja čvorova, pa će se djeca s njim dobro i preznojiti.

Kada saznaju da je dijete u vezi

Kada su međuljudski odnosi u pitanju, očevi su uglavnom opušteniji, osim kada su njihove kćeri u pitanju. Tada postaju jako zaštitnički nastrojeni, često znaju negativno komentirati i osuđivati osobu s kojom je njihova kći u vezi. Mame su pak puno opuštenije i otvorenije te zato djeca uglavnom mamama povjere kada se zaljube u nekoga.

Pričanje priča

Mame žele djetetu prenijeti svu ljepotu priče koju čitaju i samu poruku koju ona nosi. Naravno, ljubav, podrška i sretan kraj su najbitniji. Kod očeva je to malo drugačije. Cenzura ne postoji, a svi ružni detalji priče isplivat će na površinu. Priča ne mora biti lijepa niti imati sretan kraj, jer, život nije samo med i mlijeko.

Kada dijete pita smije li van

Kada, s kim, zašto, do kada ćeš biti, što ćete raditi, mama je ta koja želi znati sve detalje. Očevi nisu previše ispitivački nastrojeni i lakše će dati dozvolu. No, mama je ipak ta koju će dijete lakše nagovoriti ako nije sigurna oko izlaska, dok tata, ako ne želi dati dozvolu, najčešće nije baš fleksibilan.

Vani s djetetom

Djeca obožavaju boraviti vani s roditeljima, dok roditelji nisu uvijek tako “lagani” za izvući iz kuće. No, kada se to napokon dogodi, situacija je vrlo specifična. Mama viče “pazi”, brine se da se dijete ne zaprlja, a pomalo strahuje i od prehlade.

Boravak s tatom vani je kao izlazak na bojno polje. Očevi ponekad podjetinje i prepuste se ludorijama, pa će se rado uzverati na drvo, preskočiti neku prepreku ili pokušati nešto pogoditi kamenom.

Fotografiranje

S mamom je sve u poziranju. Slatka situacija, slatka djeca, zabavan fotka je tu. Možda još po koji filter i slika je spremna za objavu. Spontano namještena! Kada tata slika, on će se po brinuti da uhvati lude i nezaboravne trenutke, trenutke kada djeca izvode vratolomije ili skaču u zrak.

Dijete je pojelo nešto s poda

Svi znamo pravilo od pet sekundi ako nam neka hrana padne na pod. Naime, ako ju uspijete podići u tom roku, dobra je za jesti. No, mame se tog pravila ne pridržavaju kada su djeca u pitanju. To što je palo na pod će baciti, a djetetu objasniti da se to više ne smije događati. Ako mogu, dat će novi komad.

Očevi su pak puno opušteniji. Možda čak i sami pojedu ono što je završilo na podu i ostalo tamo znatno dulje od pet sekundi, a možda to dopuste i djetetu. U isto vrijeme upozorit će ga da ne ispriča mami što se dogodilo.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.