Odgoj Učenje i rekreacija

Zašto upisati dijete na borilačke vještine? Zbog samopouzdanja, socijalizacije i bolje motorike

12049390_1059313887441703_4384897325171403158_n

Aikido može trenirati svako dijete bez obzira na fizičke predispozicije, motoričke sposobnosti, spol, visinu…


Tražite li neku dodatnu aktivnost za svoje dijete, borilačke vještine možda nisu ono prvo što će vam pasti na pamet. No, takva vrsta treninga djeci donosi mnoge benefite, saznali smo od Maje Pušić Čerić, instruktorice aikida u klubu Aiki En.

Što je u stvari aikido? Za one koji ne znaju, to je japanska borilačka vještina koja koristi timing, međuprostor i energiju napadača kako bi ga izbacila iz ravnoteže i kontrolirala napad.

Osnivač aikida je Morihei Ueshiba (O’Sensei) koji je razvio ovu plemenitu borilačku vještinu čija filozofija naglašava važnost poštovanja prema svim živim bićima i nastojanje da se protiv nasilja bori nenasiljem, kroz aikido.

Primjena aikida u životu može se u svojoj najjednostavnijoj formi opisati kao efikasan oblik samoobrane, a u svom najfinijem obliku predstavlja plemenitu životnu filozofiju koja se zalaže za nenasilno razrješenje sukoba. No, kako se u sve to uklapaju djeca?

– Djeca uče i spoznaju svijet oko sebe kroz kretanje i neprestano aktivno istraživanje okoline. Brojna istraživanja dokazala su da se intelektualni razvoj djeteta potiče i ubrzava razvojem motoričkih vještina. Djeca su sama po sebi jako aktivna, ponekad ćemo čuti i izraz “nemoguća“ ili “nikad ne staju“, i umjesto da odrasli viču po parku “nemoj trčati – past ćeš!“ treba ih pustiti da svoju aktivnost nesputano izražavaju – objasnila nam je Maja Pušić Čerić.

S obzirom da u modernom društvu djeca puno vremena provode u vrtiću i kasnije u školi, te da u tim odgojno-obrazovnim ustanovama ipak ne mogu trčati do mile volje, a rijetko će se naći neka teta ili učitelj koji će djetetu dozvoliti da “visi na lusteru“ i “penje po zavjesama“ dobro je da im se omogući odlazak na neki sport ili borilačku vještinu gdje će u kontroliranim uvjetima moći odraditi svoju potrebu za kretanjem i pritom učiti nove obrasce ponašanja u društvu.

– Borilačke vještine posebno se izdvajaju kod odgoja i obrazovanja djece zbog toga što osim čisto fizičke komponente imaju još i cijeli niz socijalnih, društvenih i empatičkih vještina koje se kroz trening razvijaju. Okosnica borilačke vještine Aikido je nenasilno rješavanje konflikata i kroz igre i tehnike na treningu uči djecu da osvijeste sebe, druge oko sebe i svoj položaj u grupi djece. Tako oni koji su već malo duže na treningu aktivno pomažu novoj djeci da se uklope, da uče i da savladavaju tehnike na treningu – kazala nam je Maja dodajući kako aikido nema natjecanja niti bodovanja, pa svako dijete uči svojim vlastitim tempom i brzinom, ne radi se uspoređivanje niti se prave razlike među djecom.

– Meni osobno je jako važno da se djeca na treningu osjećaju sigurna ne samo fizički nego i mentalno i emocionalno, jer tako mogu opušteno učiti bez straha od ismijavanja ili zadirkivanja i razvijati svoju vlastitu individualnost unutar grupe. To je i najbolji način da dijete spozna vlastite kvalitete i izraste u samopouzdanu stabilnu osobu – napomenula je instruktorica.

Pitate li se kada je pravo vrijeme da dijete krene na ovakvu aktivnost, odgovor je, još u vrtiću, od četvrte godine, a treninzi su, naravno, prilagođeni dobnim skupinama.

Tako su oni za predškolsku dob orijentirani na učenje različitih obrazaca kretanja tijela, na učenje pravilnog padanja, izmicanja i motoričkih vještina, na učenje poštivanja druge djece u grupi i interakcije s njima te najviše na to da dijete kroz igru i različite vođene aktivnosti nauči voljeti trening i učenje kroz trening.

S obzirom da Aikido nema natjecanja treningu može pristupiti svako dijete bez obzira na fizičke predispozicije, motoričke sposobnosti, spol, visinu, težinu…

– Kroz dugogodišnje iskustvo rada s djecom u našem klubu, imali smo više primjera gdje je trening povoljno utjecao na djecu s ozbiljnim motoričkim problemima. Također, kako se kroz Aikido uči i prihvaćanje drugoga tj. prijatelja na treningu koji je “isti kao i ti“, nikada nije bilo problema između normalno motorički sposobne djece i pojedinaca sa problemima. Svi uče zajedno svojom vlastitom brzinom i mogućnostima – ispričala nam je Maja.

Djeca na Aikidu uče još vještine i tehnike koje im razvijaju motoriku i povećavaju intelektualne sposobnosti. Kroz igru i aikido-tehnike i aktivnosti djeca uče i osnovne principe samoobrane i izbjegavanja sukoba, ali najveća vrijednost treninga je u stjecanju samopouzdanja i osvještavanju vlastitih vrijednosti i mogućnosti.

Učenje kretanja, izmicanja i padanja vrlo povoljno utječe na opću motoriku i spretnost djeteta, a dokazana je povezanost motoričkih sposobnosti sa intelektualnim razvojem, osobito u ranoj dječjoj dobi, pa do kraja osnovne škole.

U Italiji je tako napravljeno istraživanje u kojem se pratila određena grupa djece od vrtića do nižih razreda osnovne škole, koje je pokazalo da su djeca koja su redovito trenirala borilačku vještinu pokazala veću koncentraciju, brzinu razmišljanja i zaključivanja, te postizala vidno bolje rezultate u školi od djece koja nisu trenirala.

Što vam sve treba za trening? Aikido se trenira u tradicionalnoj odjeći za borilačke vještine – kimonu. Za vrtićance je dovoljno da su o udobnoj trenirci i majici kratkih rukava, a za školarce se preporučuje da treniraju u kimonu, jer im to daje osjećaj važnosti i ozbiljnosti.

Brinete li se pak zbog ozljeda i potencijalnih grubosti, i tu su vam strahovi neutemeljeni.

12072582_1059313687441723_2977137871486062317_n

– Ozljede na treninzima borilačkih vještina su vrlo rijetke, jer se trening odvija u kontroliranim uvjetima po strogo zacrtanom kurikulumu i djeca vrlo brzo nauče “raspored“ kojim teče trening pa nema mjesta za nekontrolirane događaje – rekla nam je Maja koja brižljivo osmišljava trening jer djecu najviše vesele neke neočekivane igre i zadaci i zato svaki trening treba imati neku “novu“ igru.  Također jako vole raditi padove, osobito ako ih rade na debeloj strunjači.

Aikido je na neki način i dobra “terapija” za djecu suočenu s vršnjačkim nasiljem, povučenu, tihu i sramežljivu djecu koja će na taj način steći potrebno samopouzdanje.

– K nama dolaze i djeca koja su povučena i šutljiva, pa se ne znaju uklopiti u natjecateljske sportove. S obzirom da radimo s malim grupama djece (do 10) svako dijete ima otvoren vlastiti prostor da se razvija na svoj način i svojom brzinom. Unutar grupe djeca se upoznaju i povežu i nauče prihvaćati jedni druge. To utječe na opće samopouzdanje i osjećaj jednakosti s drugom djecom, bez obzira na eventualne razlike u godinama jer treniraju i uče zajedno.Razvija se i osjećaj jednakosti spram drugih, kao i empatija prema drugima jer si djeca međusobno pomažu – istaknula je Maja.

Čak je bilo  i nekih događaja kada su neki njeni učenici, inače osnovnoškolci, koji su imali probleme s nasilnim pojedincima u školi, primijenili Aikido tehniku i tako “pokazali“ da su “jaki i sposobni“. Nakon toga više nisu imali probleme. Ipak, cilj Aikido-a je nenasilno rješavanje sukoba, i tehnike se koriste samo u krajnjoj nuždi. Ono što se uči na treninzima je da dijete postigne stupanj samopouzdanja i samosvijesti da se ne boji i da postane svjesno da raspolaže i snagom i znanjem da može reagirati ako situacija to zahtijeva.

Instruktorica preporučuje roditeljima da svoju djecu upišu na Aikido ili neku drugu borilačku vještinu što ranije, a za to je idealan vrtić ili niži razredi osnovne škole, jer trening pruža dodatni poticaj u psiho-motoričkom razvoju djeteta i time otvara prostor lakšem savladavanju drugih znanja i vještina. Također dobro je upisati dijete na borilačke vještine djeca i da nauče odlaziti na treninge i da zavole vještinu koju treniraju što ranije, s obzirom da u ovom modernom dobu sve više vremena provode sjedeći i mirujući, a sve manje u fizičkoj aktivnosti.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.