Odgoj

Ravnopravno roditeljstvo – kampanja koja u prvi plan stavlja očeve i njihovo sudjelovanje u djetetovu životu

U cilju poticanja očeva na veću uključenost u obiteljski život i aktivniju roditeljsku ulogu te poticanja rodne ravnopravnosti unutar obitelji, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo od 01.09.2021. do 30.06.2022. održava projekt ‘ODABRALI TATE’. Naime, postoji veliki broj predavanja, edukacija i kampanja koje su namijenjene ženama i majkama pa je Udruga odlučila pokrenuti projekt koji u prvi plan stavlja očeve, jer je i njima ponekad potrebna mala pomoć i usmjerenje.

Program je namijenjen svim očevima, oni koji to jesu i oni koji će to tek postati

Održat će 30 edukacija i ostalih aktivnosti za mame, tate i ostale članove obitelji, a otvorit će se i info. pointovi diljem Hrvatske te se planiraju dodatne aktivnosti povodom Dana obitelji i Dana djeteta. Program je namijenjen svim očevima, oni koji to jesu i oni koji će to tek postati i svima onima koje tema interesira. Polaznici radionica su očevi i članovi obitelji iz Zagreba i okolice, ali i iz Slavonije, preko Karlovca, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i čitave Dalmacije. Mimo radionica i edukacija HURR-a u Hrvatskoj ne postoji ništa slično za očeve.

Stoga će udruga nizom aktivnosti pružat pomoć očevima da osvijeste svoju ulogu u roditeljstvu, da kao ravnopravni roditelj mogu i trebaju sudjelovati u životu svoga djeteta, a bit će riječi i o poboljšanju odnosa među samim roditelja.

Na dosadašnjim aktivnostima Udruge sudjelovali su mame, tate i članovi obitelji iz cijele Hrvatske. Tako i ovaj put pozivamo da se projektu ‘ODABRALI TATE’ odazovu očevi, oni koji jesu i oni koji će to tek postati, ali i majke i svi oni koji su zainteresirani za temu ravnopravnog roditeljstva.

U 10 mjeseci održat će se:

  • 10 radionica savjetovanja Olivera Čanića, predsjednika Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo koji je u dosadašnjih 12 godina postojanja Udruge izravna i nemjerljiva savjetodavna pomoć.
  • 10 radionica grupe podrške Bojana Klapčića, diplomiranog psihologa.
  • 10 edukativnih radionica Ines Kovačić, diplomirane sociologinje i profesorice sociologije, s iskustvom u psihoanalizi i grupnoj analizi (grupnoj analitičkoj psihoterapiji) koje je ujedno i tajnica Udruge Životna linija (partner u projektu).
  • Postavljanje 10 info. točaka u knjižnicama, vrtićima i školama s informacijama o projektu ‘ODABRALI TATE’.
  • Pružanje svakodnevne savjetodavne pomoći putem mailova, telefona te kroz individualne i grupne sastanke.

Prva radionica ‘Ravnopravno roditeljstvo’ i službeno predstavljanje projekta održat će se u petak 03.09.2021. od 17 do 19 sati u prostorijama MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54. Vodit će ju Oliver Čanić, a roditelji će saznati što je to ravnopravno roditeljstvo, koje su njegove prednosti, pozitivne prakse drugih zemalja i kako ga ostvariti u Hrvatskoj.

U utorak 14.09.2021. u 20 sati edukativnu radionicu održat će Ines Kovačić iz Udruge Životna linija, a u petak 24.09.2021. u 17 sati sastat će se grupa podrške gdje će polaznicima psihosocijalnu pomoć pružiti Bojan Klapčić.

Svako dijete ima pravo na mamu i na tatu, a prava i dobrobit djeteta beskompromisno moraju biti na prvom mjestu. Zajedničkim aktivnostima pokažimo da su ravnopravno roditeljstvo i sretno djetinjstvo svojoj djeci ODABRALI TATE!

Pozivamo vas na aktivno sudjelovanje u radionicama i edukacijama, a dobrodošli su i volonteri. U izvođenju projekta bit će uključeno najmanje 40 volontera, a koordinator je Zvonko Grgec, član Udruge i dobitnik volonterskog Oskara za 2020. godinu.

Projekt je financiran od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu njihovog Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2021. godinu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i obaveznog vođenja popisa sudionika potrebno se prijaviti na radionice koje su besplatne.

Kontakti za prijave na edukacija, podršku i savjetovanja: 098 274 338 i 098 182 6423 ili na mail udruga.roditeljstvo@gmail.com.

Sve informacije o aktivnostima i rasporedu radionice potražite na web stranici i Facebooku udruge.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.