Istaknute teme Odgoj

Odgojite dijete koje više voli knjigu od televizije u 5 koraka

dijete koje više voli knjigu

Nikada nije prerano za početi čitati djeci


Djeca danas čitaju manje nego ikad, a vrijeme radije provode gledajući crtiće i emisije na TV-u ili igrajući igrice na mobitelu ili tabletu. Nije zato čudno vidjeti posve malo, trogodišnje dijete kako vješto “lista” stranice na pametnom telefonu, ali zato poprilično grubo okreće stranice slikovnice.

Kako u svijetu tehnologije odgojiti dijete koje više voli knjigu od svega ostalog što mu se nudi? Kao prvo, čitate li mu redovito, već ste na dobrom putu. Čitajte što god želite, savjetuju stručnjaci, čak je bolje čitati i nešto što zanima roditelja, na primjer o sportu ili modi, nego ne čitati ništa jer i to proširuje dječji vokabular te mijenja njihov mozak

Evo još nekoliko savjeta:

Nikada nije prerano početi čitati djeci

Ovo ćete sigurno čuti na jednom od sastanaka u maloj ili osnovnoj školi, no možete to preduhitriti i početi primjenjivati od najranije dobi. Od čitanja stvorite mali ritual i naviku te čitajte djetetu od 5 do 7 puta na tjedan.Prilikom čitanja se izmjenjujte s mužem jer svaki čitatelj u priču ubaci svoju osobnost, različito oponaša glasove, pa će djeca dobiti nekoliko različitih perspektiva priče.

Također, kada ne čitate svojoj djeci, čitajte sebi – knjige, časopise, novine, nema ništa bolje za male glave od čitateljskog uzora. Učlanite djecu u knjižnicu već u dobi od godinu ili godinu i pol dana te ih potičite da sami izaberu koje ćete slikovnice posuditi i ponijeti kući.

Ne žalite se ako istu knjigu morate pročitati po stoti put

Pada vam mrak na oči jer vaše dijete već desetu noć za redom želi slušati priču o Petru Panu? Izdržite, jer dijete vas ne gnjavi namjerno niti je ograničeno. Ono jednostavno uživa u istoj priči i želi upiti svaku riječ te ju u potpunosti razumjeti jer svako novo čitanje objašnjava neki novi detalj koji se potom može povezati sa stvarima iz stvarnog života. Čitanje uvijek iste priče je  ustvari kod male djece čitanje s razumijevanjem.

Ponekad čitajte i nešto što im vi izaberete

Rezervirajte barem dvije večeri u tjednu u kojima ćete ipak odložiti 500 puta pročitanu priču i zamijeniti je nekim klasikom ili pričama koje ste vi voljeli u djetinjstvu. No, neka svakako budu prilagođene dobi djeteta, jer njegova pažnja može vrlo brzo popustiti ako nema dovoljno slika ili ako mu je teško pratiti radnju. Ipak, ako djeca uživaju i u onome što ne razumije, uhvatite se “Vlaka u snijegu”, “Družbe Pere Kvržice” ili “Pustolovina Toma Sawyera”.

Osmislite aktivnosti koje će se nadovezati na pročitano

Kako čitanje ne bi bilo SAMO čitanje, treba ga malo oplemeniti. Iskoristite neke elemente iz priče i učinite dječji svijet zabavnijim. Na primjer, napravite kod kuće svoj vilinski prah, crtajte junake iz priče, isprobajte neke eksperimente…ima puno mogućnosti za spajanje knjige i zabave.

Igrajte na sigurno

Bojite li se da vaše dijete ne pokazuje dovoljno interesa za pisanu riječ i slikovnice, zaigrajte na sigurnu kartu. Ne eksperimentirajte sa slikovnicama već nabavite ono što je među djecom najpopularnije, najzabavnije i što ih većina voli. Pa iako to možda znači da ćete vrtjeti pet istih slikovnica mjesecima. Ako je dijete oduševljeno crtićem “Maša i medvjed”, nabavite njihove slikovnice, a isto vrijedi za “Doru istraživačicu” ili “Jurića”. Jedan od provjerenih klasika u kojima su uživale generacije su Bernsteinovi Medvjedići.

foto: arrathoonlaa@att.net

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.