Istaknute teme Odgoj

Neobične stvari koje roditelji u Španjolskoj rade odgajajući svoju djecu

roditelji u španjolskoj

Roditelji u Španjolskoj vole naušnice, parfeme i…psovke

Svjesni smo i sami da roditelji u različitim sredinama i kulturama djecu podižu na drugi način. Koliko smo puta polemizirali je li stvarni dobro što u skandinavskim zemljama ostavljaju djecu da spavaju u kolicima ispred kafića na debelom minusu ili što u Nizozemskoj roditelji dopuštaju djeci da se “odveć samostalno” kreću i puno su opušteniji po tom pitanju nego u Hrvatskoj.

Sad je na red došla i Španjolska, čija je novinarka Fiona Govan istaknula što je to drugačije u odgoju tamošnjih roditelja.

Gotovo svim malim djevojčicama vrlo rano probuše uši

Nekim djevojčicama uši probuše prije nego što nakon rođenja napuste bolnicu i dođu kući.

-Roditelji koji to ne učine vrlo rano bit će osuđeni da idućih nekoliko godina ispravljaju komentare o spolu svog djeteta za koje će svi pretpostavljati da je muško, bez obzira bilo ono od glave do pete odjeveno u ružičasto – napisala je Fiona.

Nema određenog vremena za odlazak na spavanje

Dok mnogi roditelji uvode određenu rutinu prije spavanja (kupanje, čitanje) te imaju točno određeno vrijeme kada će uspavljivati svoju djecu te potom možda uživati u vremenu za sebe, u Španjolskoj se time ne zamaraju.

Naime, djeca ostaju budna kasno, a često prate svoje roditelji u izlascima po restoranima, nerijetko i iza 22 sata. Dok roditelji uživaju u pićima ili večeri s prijateljima, djeca jurcaju terasom s drugom djecom. u kasnije sate može ih se vidjeti kako spavaju na stolicama, omamljena restoranskom bukom.

Djeca znaju zavidan broj psovki

Nemojte se čuditi ako čujete malog Španjolca kako psuje kao odrasla osoba i to u dijalogu sa svojim roditeljima. Psovanje je kod njih u svakodnevnom jeziku jako rasprostranjeno, pa se čak i ne smatra znakom lošeg odgoja već prije svakodnevnog govora.

Odraslima to pak olakšava situaciju jer ne moraju izbjegavati “zabranjene” riječi pred djecom, već opušteno bilo koga “počastiti” nekom sočnom psovkom.

Djecu jako sređuju i to ne samo za posebne prigode

Negdje se svečana odjeća oblači za nedjeljnu misu, negdje za posebne prilike, proslave, obiteljske ručkove, svečanosti…u Španjolskoj je svečanost svaki dan.

Djecu se i tijekom radnog tjedna, u šetnju ili park izvodi “napirlitane”, u zanimljivim opravama, sređene i nakićene.

Dozvoljeno je igranje pirotehničkim sredstvima

Jedno od najvećih uzbuđenja za španjolsku djecu je zapaliti vatromet na središnjem gradskom trgu kada se sprema neka proslava.

U mnogim drugim zemljama djeca ne smiju niti primirisati pirotehničkim sredstvima do određenih godina, a nekima smiju rukovati samo uz prisustvo roditelja bez obzira na godine. U nekim pak zemljama roditelji uopće zaziru od toga da djeca barataju nečim što bi ih moglo dovesti u opasnost.

No, u Španjolskoj to nije tako i djeca uživaju u paljenju vatrometa. Zato, tijekom ljetnih festivala nije rijetkost vidjeti raketu kako huči kroz more ljudi koji se zabavljaju.

Dugi ljetni praznici rezervirani su za boravak kod djeda i bake

Kada nastupe dugi školski praznici koje zaposleni roditelji nikako ne mogu “pokriti”, djecu se uglavnom pošalje na tjedan ili dva u neki ljetni kamp, a potom na podulji period kod bake i djeda, obično negdje na selo.

Od toga, smatra se, imaju koristi i mladi i stari, bake i djedovi su ” besplatni”, a njima godi vrijeme provedeno s unucima.

Bebe nose parfem

Iz nekog razloga, Španjolci su opsjednuti dječjim parfemima, tvrdi Fiona Govan. Mnogi iz tog razloga poklanjaju parfeme za samo rođenje djeteta, pa ne treba čuditi činjenica da novopečena mama tako dobije i po pet bočica parfema za svoju bebu.

U stvari, sarkastična je Govan, koja majka ne bi željela prikriti slatki miris novorođenčeta s umjetnim mirisom parfema?!

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.