Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako prepoznati da je vaše dijete postalo “tri-nejdžer” i ušlo u mali pubertet?

tri-nejdžer

Tri-nejdžer poprimi specifične obrasce ponašanja


Svi pričaju o “groznim dvogodišnjacima”, no ono što je zaista izazovno jest život s trogodišnjakom koji se ponaša kao da mu je 13. Tri-nejdžeri pokazuju prve znakove stava, dječje drskosti, vlastitog ukusa, tvrdoglavosti…

Ali također znaju biti jako dragi, umiljati i nevjerojatni u svojem razvoju.

Kako prepoznati da je i vaše dijete postalo tri-nejdžer i ušlo u mali pubertet?

Živite u strahu da ne dodate krivu stvar

Svaki vaš krivi odabir može izazvati napad bijesa. Na primjer, ako donesete vodu u crvenoj umjesto narančastoj čaši koja je trenutno omiljena, iako prije dva dana nije bila. Ili ako ujutro izvadite zelenu umjesto sive haljine. Taj ispad može potrajati i oduzeti vam dragocjeno vrijeme i živce. Nije ni čudo da u ovoj dobi dobro promišljate što i kako.

Kći vam se pretvorila u princezu koja prati trendove

Do nedavno vaše dijete nije pretjerano zanimalo što će obući, no odjedanput to ne može biti obična majica i ne smije imati Mickeya na sebi nego baš Batmana jer je to cool. Kod curica više niti svaka haljina nije ista, nego treba imati šljokice i što više blještati jer inače kao da je i nema. Također, mlade dame i gospoda odjedanput razvijaju vrlo čudne sklonosti pa tako na primjer žele obuti čizme iako je vani skoro 30 stupnjeva. A vi ćete iskusiti njihov bijes ako im to zabranite.

Ruke na bokovima su postale najčešća poza

U ponašanju djeteta pojavila se nova, demonstrativna poza. To je poza s rukama na bokovima koja vam poručuje “Imam svoje mišljenje i neću ga promijeniti”. Ponekad je ta poza popraćena i kolutanjem očiju, što znači da ispred sebe imate pravog profesionalca.

Dnevni spavanci su postali epska borba između vas i njih

Spavanac preko dana- možda da, a možda i ne. Sve ovisi o volji i raspoloženju vašeg djeteta. Rutina vam je bezdušno uništena, a jedina nada za malo mira i odmora je da vam se dijete sruši od umora i tako zaspe. Drugi načini nadmudrivanja i uvjeravanja su čisti gubitak vremena.

Ne želi stajati mirno i bježi vam

niti jedno malo dijete ne voli stajati mirno dok ga oblačite i to je činjenica. No, tri-nejdžer će se često otimati i bježati od vas u takvim trenucima zato što voli imati moć i kontrolu te iskušavati granice. Dakle, dijete u toj dobi već je naučeno i posve sposobno stajati tri minute na mjestu, no ono pravi tri-nejdžeri vole stiskati roditeljske gumbe tako da ih po malo “izlude”.

Kada se vaše dijete da u bijeg, a vi ga na kraju i sustignete, velika je mogućnost bacanja na pod što će cijelu situaciju učiniti još više iscrpljujućom.

Postalo je vozač sa zadnjeg sjedala od kojeg strepite

Ako ste mislili da je vožnja s vašim tatom, koji ima bezbroj savjeta kako i gdje parkirati iritantna, znajte da je tri-nejdžer kao putnik još sto puta iritantniji.

Vrištat će kreni svaki put čim se upali zeleno svjetlo, govoriti vam da vozite brže ili sporije te komentirati kako opasno vozite ako slučajno prođete kroz žuti svjetlo.

Sve želi napraviti samo

Samostalnost je izvrsna ako se dijete želi samo obući, staviti pastu na četkicu za zube i slično. No tri-nejdžeri ne vide granice svoje samostalnosti niti ih žele. Pa se često dogodi da žele sami držati bocu mlijeka od dvije litre i učiti mlijeko u pahuljice što je zaista nemoguća misija. Da ne spominjemo kako vjeruj uda su posve sposobni sami prelaziti prometna raskrižja, rezati oštrim noževima i slično.

Čitanje priča za laku noć pretvorile se u to da ono vama govori što da pročitate

Nekad su priče za spavanje uključivale zajedničko ušuškavanje i čitanje. Tri-nejdžer uživa u nametanju svoje volje jer on će izabrati ono što želi da mu se čita. Samo da bi na polovici priče promijenio mišljenje i tražio nešto drugo.

Krenulo je nadmudrivanje

Kada vidite s koliko vas žara nagovara i objašnjava vam, nakon što ste mu rekli ne, shvaćate da imate rođenog odvjetnika pokraj sebe. Dakle, pripremite se za fazu kada će se vaše mišljenje i vaše odluke beskonačno propitivati i rastezati dok ne poludite i popustite.

Govori vam da se smirite

“Brojim ti do tri” – govori vam vaš tri-nejdžer, a vi ste užasnuti jer koristi istu taktiku kao i vi kada mu prijetite ili ga želite smiriti. Još ćete se naslušati kako se ponašate “zločesto” ili “prestani se tako ponašati”.

Iznenada ima vrlo čvrst stav oko svega

Vaše dijete iznenada dobiva vrlo čvrst stav. Taj stav je najčešće negativan pa ćete vrlo često slušati “Ne želim to”, “Neću”, “Pusti me na miru” i “Odlazi”. Sve će biti izrečeno pravim tinejdžerskim tonom na koji do sada niste navikli.

Dobivate naredbe u zajedničkoj igri

Ti ćeš biti ova lutka, a ja ova. Ti ćeš uzeti crvene pijune, a ja plave. Ti ćeš bojati ovu sliku, a ja ovu. Iznenada ćete jako često slušati što napraviti i kako napraviti te ćete shvatiti da je igra tako puno manje zabavna.

Čita vas kao otvorenu knjigu

Izjave tri-nejdžera su kao male bombe istine koje eksplodiraju svuda naokolo i zatiču vas nespremnima. “Izgledaš blesavo, mama”. “Debela si”, “Dosadan si, tata” i slično, samo su neke od poslastica koje ćete se naslušati iz usta svojih mališana. No, ponekad ćete čuti i nešto što će vas totalno oboriti s nogu. Na primjer, u trenutku kada budete ljuti, depresivni i na rubu suza, vaš će vam tri-nejdžer možda priči i reći: “Pomazit ću te mama pa više nećeš biti tužna”. I svijet će opet biti lijep.

foto: CovLtwt

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.