Istaknute teme Učenje i rekreacija

Kada djeci prestati čitati priče za laku noć?

priče za laku noć

Priče za laku noć mnogima su najdraži dio djetinjstva

Mnogim je roditeljima čitanje priča djeci prije spavanja najomiljenija aktivnost. Nije ni čudo kada čitanjem utječemo na dječju maštu, vokabular, jačanje veze između roditelja i djeteta…

Stručnjaci kažu, nikada nije prerano za započeti čitati. I posve mala djeca mogu uživati u pričama te u majčinom glasu pronalaziti smirenje. starija djeca već uživaju ulaskom u posve drugi, zanimljivi svijet u koji ih priče odvode, uče nove riječi, razvijaju svoje komunikacijske vještine.

Vrijeme prođe, a djeca malo po malo i sama nauče čitati. Prvo je to slovkanje, a kasnije čitanje napreduje. Mnogi roditelji još i tada nastavljaju čitati svojoj djeci, već naviknuti na taj svima dragi ritual.

No, postoji li vrijeme kada možemo zaklopiti korice i djetetu prepustiti da se prije spavanja “samo zabavlja” čitanjem? I kada je u stvari pravo vrijeme za tako nešto? Ovisi li ono o djetetovim čitalačkim vještinama ili nečem drugom? Trebaju li djeca sama reći mami ili tati da nema potrebe da im više čitaju i da će sada čitati sami? Ili je roditelj taj koji će možda djetetu reći prvi “Od danas si čitaš sam/sama”.

Anketa provedena između 1427 britanskih roditelja, donijela je sljedeće rezultate:

-25 posto nije ih sigurno kada bi trebalo prestati čitati djeci
-15 posto roditelja smatra da je to u dobi od 8 a jednak postotak roditelja odabrao je dob od 10 godina
-8 posto roditelja vjeruje kako su djeca od 7 godina dovoljno stara da si počnu sama navečer čitati
-oko 5 posto roditelja misli da tek djeci starijoj od 12 godina ne trebamo više čitati prije spavanja

Istraživanje je donijelo i neke zanimljive komentare roditelja.Tako su jedni izjavili kako se njihovo najstarije, dvanaestogodišnje dijete stisne s njima u krevetu kada čitaju priče najmlađem djetetu.

Mnogi su komentirali kako je čitanje užasno bitno jer je u današnje vrijeme zapostavljeno, pa je potrebno djeci čitati što je dulje moguće kako bi im se usadila ta navika.

-Mi ćemo prestati kada nam djeca kažu da više ne žele da im čitamo, ali nadamo se da se to neće tako brzo dogoditi jer svi uživamo u zajedničkom čitanju – komentirali su jedni roditelji.

Stručnjaci i sami potvrđuj uda pisana riječ nema cijene i da su priče nešto što živi vječno. Psihologica i mama Naomi Burgess izjavila je kako priče pokreću svijet, pomažu nam da shvatimo svijet oko sebe, a ponekad nam pružaju i sigurnost te utočište.

-Djeca u stvari nisu nikada prestara da s njima podijelite dobru knjigu, roman ili poeziju. Kada im više ne morate čitati, možete zajednički tiho podijeliti knjigu te poslije raspravljati o pročitanom. Možete slušati audio knjige te komentirati i raspravljati o likovima i zapletima. Starija djeca mogu uvijek čitati mlađoj. Zato, vrijeme za prestanak čitanja ne postoji – istaknula je Burgess.

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

pilot138 jempol88 playbet88 pusatwin nusa365 gebyar123 sikat88 mantul138 bonus138 kencana88 koko138 abcslot rupiah138 monsterbola daget77 bolagg babe138 money138 dog69 mantra88 ligagaruda mayora88