Novosti i događanja

Jesu li gradovi i općine zaslužili nazive prijatelja djece?

kestenijada154

U Hrvatskoj se 41 grad i općina kite titulom prijatelja djece, Jastrebarsko je bilo domaćin 9.susreta


Protekli vikend u Jastrebarskom je održan Deveti susret gradova i općina prijatelja djece. Jastrebarsko je odabrano za domaćina zbog brojnih uspješno realiziranih projekata kojima su dokazali da vode pojačanu brigu o najmlađim stanovnicima, trudeći se djeci stvoriti najbolje uvjete za odrastanje i uljepšati im djetinjstvo.

– Kontinuirano ulažemo u budućnost ovog grada, a to su naša djeca. Pomažemo roditelje novorođenčadi, gradimo vrtiće i igrališta, potičemo inkluziju djece s teškoćama u razvoju financiranjem asistenata u vrtiću Radost, a i od malih ih nogu učimo o važnosti čuvanja okoliša. Uz dnevni boravak sufinanciramo i prehranu osnovnoškolaca, kao i glazbenu školu.  Srednjoškolcima sufinanciramo prijevoz, isplaćujemo stipendije. S ponosom možemo izdvojiti Ljetnu i Zimsku igraonicu – projekte koje provodimo 13. godinu za redom, a koje za vrijeme školskih praznika pohađa preko tisuću djece. Uz ostale podržavane projekte sportskih, društvenih i udruga iz kulture, ostvarene uspjehe pohvaljujemo i nagrađujemo te tako dodatno potičemo mlade na još više i još bolje – rekao je Domagoj Šlat, zamjenik gradonačelnika.

Predsjednica Društva Naša djeca Jastrebarsko, Nikolina Ribarić, prezentirala je jedinstven u svijetu projekt Grada Jastrebarskog Aleja prvašića: male Jaskanke i Jaskanci  kod Glazbene škole Jastrebarsko zasadit će 12 stabala koja će se obilježiti generacijskom pločicom, a fotografije sadnje poslužit će da se izradi monografija Aleje prvašića koja će se čuvati u Gradskom muzeju Jastrebarsko.

U Dječjem vrtiću Radost prezentiran je EU projekt Dječjeg vrtića Radost Jastrebarsko – Razvoj inkluzivnog modela predškolskog odgoja. Novi vrtić kojim je ostvarena ušteda električne i toplinske energije, ušteda na troškovima održavanja te smanjenje emisije stakleničkih plinova za čak 36,21 tona godišnje izgrađen je prošle godine u Gornjem Desincu kraj Jastrebarskog. Jaskanske vrtiće trenutno pohađa  586 malih Jaskanki i Jaskanaca.

Gradovi i općine prijatelji djece u Hrvatskoj:

Čakovec, Opatija, Rijeka, Skrad, Varaždin, Zabok, Brod Moravice, Dubrovnik, Kutina, Velika Gorica, Zagreb, Karlovac, Koprivnica, Ogulin, Požega, Pregrada, Valpovo, Delnice, Mali Lošinj, Čazma, Dugo Selo, Križ, Slavonski Brod i Šibenik, Krapina, Osijek, Prelog, Vrbovsko, Belišće, Gospić, Pleternica, Pula, Ravna Gora, Sisak, Buzet, Grubišno Polje, Labin, Radoboj, Stubičke Toplice, Vinkovci, Tuhelj, Rovinj, Mače i Jastrebarsko.

Cilj je Akcije koju provodi UNICEF poboljšati i uljepšati život djece kroz priznanje i realizaciju dječjih prava i tako utjecati na bolju budućnost lokalnih zajednica. Akcija pruža okvir koji pomaže gradovima i općinama da izgrade okružje po mjeri djeteta u svim aspektima – od upravljanja zajednicom, zaštite okoliša do poboljšanja usluga, a uz 41 grad i općinu još ih je toliko u postupku promatranja kako bi se i oni podičili nazivom.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.