Edukacija i savjeti Istaknute teme Trudnoća Za roditelje

Doule sve traženije na porodima, otvoren i prvi doula obrt u Varaždinu!

doule

Doule nemaju dobna i spolna ograničenja, ali muškarci su rijetki


Jeste li čuli za doule, možda već koristili njihove usluge ili barem razmišljali o tome?

Znate li koliko su se toga doule spremne odreći da bi prisustvovale porodu vašeg djeteta?  Ponekad moraju vlastiti privatni život i obaveze gurnuti sa strane, zanemariti potrebe svoje djece i unatoč vremenskim uvjetima kao što su oluja, snijeg do koljena ili velika vrućina krenuti u bolnicu „asistirati“ budućoj majci. No, sve to njima je normalno i obavljaju svoje dužnsoti  s puno ljubavi.

Hrvatska udruga doula je inače udruga koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku  i informativnu potporu majkama prije, tijekom i nakon poroda te emocionalnu i praktičnu potporu tijekom razdoblja babinja.

Na području Hrvatske službeno djeluje deset članica udruge, no doula koje su prošle obuku ima svakako više. U Zagrebu ih je šest, a u travnju organiziraju novu obuku gdje očekuju i nove članove.

Njihove usluge traže se sve češće, pa su tako u prošloj godini njihove članice prisustvovale na četrdesetak poroda i to najviše u Zagrebu i Varaždinu.

Kada se govori o njihovoj edukaciji, educirane su za  različite tehnike olakšavanja porođajnih bolova; masaža, akupresura, rebozo tehnike, neke doule su i aromaterapeuti. Bitan element njihove edukacije je i komunikacija sa majkom, ocem i medicinskim osobljem. Dobre vještine komunikacije su nužne da se ostvare pozitivna iskustva od svih uključenih u sam porođaj. Doule nisu medicinsko osoblje, ali su educirane o fiziologiji poroda, svim rutinama i intervencijama koje se mogu događati u rodilištu.

-Do sada nismo imali niti pritužbi na rad naših članica. Radi se o educiranim profesionalkama koje poštuju etički kodeks. Cilj im je podržati majku bez obzira kakve izbore za porod donese – poručili su iz Udruge.

Kako se pak doule slažu sa “svojim” majkama? Njihovo je mišljenje uvijek potpuno pozitivno. Uloga doula je da majci, ali i ocu pokuša stvoriti prostor u kojemu će se odviti najvažniji događaj u njihovim životima. Sve majke koje prate kroz porod vide kao snažna i nježna bića te su počašćene što prisustvuju rađanju djeteta, majke i obitelji.

Pitate li se kako će u našim bolnicama reagirati na prisustvo nekoga kao što je doula? Reakcije su, saznajemo, uglavnom pozitivne, pogotovo u rodilištima u kojima doule već dulje vrijeme djeluju i medicinsko je osoblje upoznato s dobrobitima koje dolaze s takvo mosobom. U drugim bolnicama prisutan je oprez liječnika,  no odnosi su uvijek korektni.

Život profesionalne doule inače nije niti malo lak. Trudnice možda o tome niti ne razmišljaju, no one se odriču svog života i komocije da bi bile pri ruci ukoliko krene porod.

-Bio dan ili noć, kiša, snijeg, rođendan našeg djeteta ili Božić mi smo uvijek spremne krenuti majci kad nas pozove. Dolazimo ne samo u rodilište, nego i trudnicama kući kad im krenu trudovi – istaknula je Anita Budak potpredsjednica udruge Doula.

Ako pak porode potraje, a kod nekih se trudnica zna protegnuti i na drugi dan, doule ne napuštaju  majke. Kod prvorotki porod često traje i više od 12 sati. Takva kontinuiran podrška je veliki benefit za majku i dijete, no  doulama je teško uskladiti život doule i privatni život, a  sve je još teže ako uz to imaju i stalno zaposlenje. Zato većina doula kad prođu obuku ipak ne postanu doule sa stalnim radnim vremenom, nego odrade nekoliko poroda kroz godinu.

Sve doule imaju svoje samostalne djelatnosti i određuju svoje cijene.

-Moramo se pohvaliti da je naša varaždinska doula nedavno otvorila i prvi doula obrt, do tada su članice svoje usluge pružale u sklopu drugih djelatnosti kojima se bave. Jedan od ciljeva Hrvatske udruge doula jest da se termin doula prepozna kao zanimanje na koje se u svijetu već gleda kao važan dio kvalitetne skrbi za majke – poručila je Budak.

autor teksta: Silvio Lončić

foto: Jason

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.