Novosti i događanja

Dječji festival plesa Kliker – prvi potez prema uvođenju plesa kao predmeta u škole

Dječji festival plesa poklanja djeci predstave u ZKLu, Kulturnom centru Travno i Plesnom centru Tala

Zagreb je od 23. do 26.10. domaćin Međunarodne plesne konvencije u okviru EU projekta Life Long Burning,  koja se po prvi put održava u Hrvatskoj. Susret plesnih stručnjaka iz više europskih zemalja, paneli kao i stručna predavanja osvijestit će važnost plesa za razvoj djece, kao i potrebu uvođenja plesa kao predmeta u škole, uz suradnju s profesionalnim umjetnicima i kazalištima.

Program uključuje 5 predstava za djecu, 2 stručna seminara, 2 predavanja na temu suvremenog plesa djece i mladih, 2 okrugla stola i 1 start-up prezentaciju. Cilj konferencije je upoznati profesore, pedagoge i umjetnike s umjetničkim i edukacijskim trendovima na području suvremenog plesa za djecu i mlade.

Organizator događanja je Plesni centar Tala kojeg vode Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić. Njihova je želja da ples i pokret postanu dostupni svakom djetetu kao dio odgoja. Dokazano je da ples i pokret potiču zdrav tjelesni razvoj, razvoj inteligencije, kreativnosti i samosvjesnosti, a djeluju i na smanjenje inertnosti i nasilja.

Osim spomenute konvencije održat će se zagrebačka edicija Kliker dječjeg festivala plesa, pokreta i igre. Polaznici zagrebačkih vrtića i škola sudjelovat će u interaktivnim predstavama i radionicama, a dječje plesno kazalište ovaj put dolazi k njima.

Osim predstava namijenjenih vrtiću i školi, održat će se i predstave za građanstvo u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Kulturnom centru Travno i Plesnom centru Tala. Zadnjeg dana Festivala, u subotu 26.10. i  Zrinjevac postaje velika rasplesana pozornica na koju su svi dobrodošli.

Dječje predstave za građanstvo:

Kronografija dualizma (10+), srijeda 23.10. u 19 sati, Zagrebačko kazalište lutaka. Iako ime zvuči kompleksno i ozbiljno, riječ je o izvedbi namijenjenoj klincima koji su u potrazi za samim sobom i svojim položajem u društvu u odnosu na vršnjake, prijatelje, roditelje i okolinu. Izvedba kombinira hip-hop kao urbani sa suvremenim plesom i stvara novu plesnu formu – hip-hop kazalište.

Sinovi (8+), petak 25.10. u 10 sati, Kulturni centar Travno. Till i Jaša Frühwald, dvije generacije, otac i sin – kako na pozornici, tako i u stvarnom životu – kreću u potragu za onim što čini njihov odnos, kopajući dublje no što bi to uobičajene obiteljske veze diktirale. Što bi sin mogao i trebao naučiti od svog oca te kakav mu je uzor potreban kao mladiću koji
raste i razvija se? Kako i kada dječak postaje muškarcem, ili muškarac ocem te što “biti otac” uopće znači?

Patka, smrt i tulipan (6+), subota 26.10. u 10 sati, Kulturni centar Travno. Patku je već duže vrijeme pratio čudan osjećaj. Kao da je netko promatra, kao da joj je netko blizu. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, a ni Smrti se baš ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute.
Smrt doživljava iskreno prijateljstvo i čaroliju života. Ali jesen se bliži, tada i Patka mora poći na svoje posljednje putovanje…

foto: Dječji festival plesa Kliker

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.