Istaknute teme Prehrana Zdravlje i sigurnost

Djeca s viškom kilograma mogu u stvari biti pothranjena

pothranjena

Pothranjena djeca mogu imati i višak i manjak kilograma

Djeca danas često jedu puno, a mnoga se na žalost ne hrane i kvalitetno. Mnogi su roditelji ponosni na “dobru uhranjenost” svog djeteta, podrazumijevajući veći broj kilograma kao znak istoga. No, liječnici upozoravaju da ta dobro uhranjena djeca ili ona s viškom kilograma ne moraju biti dobro uhranjena. Mnoga od njih su upravo suprotno, pothranjena.

Dakle, pothranjena ne moraju biti samo izrazito mršava djeca. Štoviše, liječnici su otkrili da neka jeca s viškom kilograma u stvari gladuju.

Što je pothranjenost?

Pothranjeno je “nešto loše”, “premalo”, “nedovoljno”. Premalo nutrijenata, nedostatak energije te minerala od vitalne važnosti za organizam smatra se pothranjenošću. Taj manjak nastane kada u hrani koju djeca jede nedostaje hranjivih tvari.

Pothranjenost može nastati kao rezultat pothranjivanja ili prehranjivanja, a obadva stanja jednako su opasna za tijelo. Mogu se javiti razni zdravstveni problemi, a ponekad ishod može biti čak i fatalan. Nije ni čudo kada je jedan od simptoma pad imuniteta što tijelo čini podložnim mnogim bolestima.

Pothranjenost se sve češće javlja i u obliku pretilosti. Do toga dolazi kada tijelo prima previše hrane koja je nutritivno preslaba i siromašna. To je najčešće brza hrana, popularno nazvana i “junk food”, puna masti, šećera i praznih kalorija. Pretilost ili višak kilograma u stvari su simptom mnogih bolesti povezanih s prehranom. To mogu biti bolesti srca, dijabetes tipa 2 te bolesti zglobova.

Konzumacija zdrave i uravnotežene prehrane pomaže djeci da zdravo rastu, fizički kao i mentalno. No, što je u stvari prava hrana?

Pa, ako dijete jede istu vrstu hrane svaki dan (nezdrave ili zdrave), postoji opasnost od pothranjenosti jer iz nje ne dobiva dovoljno raznovrsnih nutrijenata koji su mu potrebni.

Pothranjenost možete kontrolirati od malih nogu. Pratite težinu svoga djeteta. Razvija li se dijete prema krivulji rasta? Ako je dijete u granicama, obratite pažnju i na to što jede, a ne samo koliko jede. Treba li vaše dijete izgubiti na težini, imajte na umu da možda ne mora jesti količinski manje, već samo unositi “pravu hranu” u sebe.

Gubi li pak dijete na težini, znači da mu morate osigurati hranu bogatiju nutrijentima.

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.