Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Dijete koje je često umorno? Evo što trebate znati

umorno

Djeca se mogu osjećati umorno iz raznih razloga, neki od njih nisu bezazleni

Djeca se često znaju žaliti na umor. Najčešće su to oni očiti razlozi – dan im je bio ispunjen i naporan ili su predugo ostali budni te se nisu naspavali. Ponekad je umor izlika da ne naprave nešto što se od njih očekuje.

No, kada umor postane nešto što je prečesto i svakodnevno u njihovim životima te ih počne ometati u izvršenju svakodnevnih obaveza ili stvari koje vole, to je znak za uzbunu.

Ovo su neki od najčešćih razloga kroničnog umora kod djece:

Problemi sa spavanjem

Jednostavan je zaključak da ako dijete ne spava dovoljno, kad tad javit će se premorenost.

Kao što smo već spomenuli, razlog može biti pretrpani raspored, kasni odlazak u krevet, potom često buđenje tijekom noći ili poremećaj sna poznat kao apneja. Radi se o pauzama u disanju koje se događaju tijekom sna. Uzroci apneje su najčešće povećani krajnici ili adenoidi.

Infekcije

Umor mogu izazvati i neke infekcije kao na primjer Epstein-Barr virus, poznat i kao virus slabosti. Za njega, kao ni za mnoge druge infekcije ne postoji lijek, već se simptomi mogu samo ublažiti pravilnom prehranom. Neki virusi mogu stvarati probleme tjednima, a neki čak i mjesecima.

Kronične bolesti

Jedna od njih je i astma. ako se kronične bolesti ne kontroliraju niti tretiraju, mogu izazvati umor. Djeca koja pate od astme, koja se ne tretira mogu osjetiti kratkotrajnost daha zbog čega se osjećaju umorno. Kod mnogih kroničnih bolesti umor je prvi znak da nešto nije u redu.

Anemija

Crvena krvna zrnca prenose kisik do svih stanica u tijelu. Kada se njihov broj smanji, nastane umor. Možete provjeriti i djetetovu krvnu sliku.

Hipotireoza

Kad štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, metabolizam djeteta se može usporiti i stvoriti umor.

Problemi sa srcem

Kod djece je ova pojava vrlo rijetka, ali slabo srce može uzrokovati umor i klonulost.

Tumori ili druge ozbiljne bolesti

Kod djece su isto vrlo rijetke, ali ne treba ih odmah eliminirati. Umor može biti rani simptom nečeg ozbiljnijeg i bitno je reagirati na vrijeme.

Depresija, anksioznost i drugi psihički problemi

Kada se djeci život učini težak, nepravedan, kada se suočavaju s nekim problemima ili nezadovoljstvom, njihovo tijelo može reagirati umorom. Psihički problemi su, prema istraživanjima, najčešći uzroci dječjeg umora, češći nego bilo koji drugi na ovom popisu.

foto: Matheus Bertelli from Pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.