Za roditelje

9 savjeta kako da dijete lakše podnese selidbu

Ne vodite računa samo o stvarima, najvažnije je osigurati da dijete lakše podnese selidbu

Selidba je velika stvar za obitelji, čak i unutar istoga grada. Osim iscrpljujućeg pakiranja, obitelj živi u kaosu tjednima. Tu je sama fizička selidba, upoznavanje s novim kvartom, uhodavanje novih ruta putovanja na posao i u školu, novi parkovi i igrališta za djecu, sve što je funkcioniralo treba iznova uhodavati. Iako smatramo da selidba najteže pada roditeljima, za djecu svih uzrasta ona je još teža.

Gube prijatelje, mogu imati poteškoća sa spavanjem, veća djeca postaju ljuta i tužna, a mala vezana uz roditelje i često nazaduju. U tim stresnim trenucima, sigurno neće pomoći nervoza roditelja koji se bore s toliko dodatnih zadataka. Da stvar ne ode u krivom smjeru potrebno je napraviti plan selidbe. Ovih 9 savjeta mogu vam pomoći da dijete lakše podnese selidbu.

1.Budite spremni na tugu, ljtnju, zabrinutost

Razgovarajte o selidbi i pojasnite djeci zašto morate seliti. Budite spremni da vaša djeca reagiraju s tugom ili ljutnjom. Vjerojatno ste uzbuđeni zbog selidbe ili barem mislite da je to dobra ideja. Ali vaše dijete nije donijelo odluku, ono ne može zamisliti što će to značiti za njegov život i vjerojatno će biti zabrinuto.

“Da, to znači novu školu za tebe … Znam da je to velika promjena… Dobra vijest je da postoji velika škola samo nekoliko blokova dalje, s nevjerojatnim igralištem. Tako je blizu da možeš hodati, tako da više nećeš morati ići autobusom. ” Ovo su samo neke od ideja kako možete razgovarati s djecom o selidbi. Ako je dijete premlado da bi razumjelo selidbu, pokušajte djetetu objasniti da se selite svi, i vi i sve igračke jer se djeca često boje da će ih ostaviti.

2.Prvo pripremite sebe

Nemojte pakirati sve do polaska u krevet. Da bi sve ispalo dobro, potreban ej i san kojim se rješava i stres. Iscrpljeni roditelji neće imati dovoljno strpljenja za dijete koje će kakos e selidba približava biti samo razdraženije.

3.Pomozite djetetu da zna što može očekivati

Posjetite svoje novo mjesto prije selidbe. Ako ne možete ući u kuću/stan, prošetajte ispred. Odvedite djecu na igralište i pogledajte novu školu, barem izvana. Zaustavite se uz trgovinu kupite sladoled ili čokoladu.Posjetite knjžnicu, pronađite najbolju pizzu i pekarnu. Ako se selite daleko, pokažite djeci fotografije i sve ovo obavite putem google karte. Potom razgovarajte o selidbi.

4. Poštujte dječju tugu

U redu je za djecu da izraze svoju tugu zbog opraštanja od svega što znaju. Zapravo, to je zdravo i olakšat će im prilagodbu na novom mjestu. Svakako posjetite njihove prijatelje kako biste ih fotografirali, razmjenjivali adrese i rekli zbogom. Posjetite omiljena mjesta u svom gradu da biste se oprostili. Snimite video u staroj kući/stanu, na igralištu i sl. Neka djeca kažu nešto u stilu: “Volim ovo igralište jer ima najbolju ljuljačku” i sl. Kad je kuća prazna, prođite kroz nju zajedno i pozdravite se sa svakom sobom.

5.Dajte svom djetetu kontrolu

Neka vaše dijete sudjeluje u bilo kakvim odlukama koje možete, kao što je boja za njihovu sobu ili mjesto gdje ćete staviti namještaj ili igračke.

Starijoj djeci odredite budžet i neka sami donesu odluku kakav namještaj ili detalje žele u svojoj sobi. Dajte djeci da se sama spakiraju i odluče što žele ostaviti, donirati i slično. Ne bacajte im stavi iza leđa. Budite sigurni da djeca znaju da igračke koje stavljate u tu kutiju idu s njima na novo mjesto.

Neka napišu svoje ime na kutiji ili ih ukrase i uvjeriti ih da će ove kutije biti lako pronaći nakon što se preselite. Dajte djeci malu kutiju kako bi spakirali svoje najposebnije stvari, koje mogu ukrasiti i odnijeti u automobil s vama. Ako su vaša djeca dovoljno stara, neka isplaniraju put s vama i budu navigatori.

6.Osim selidbe, izbjegnite dodatne promjene

Što je više toga poznato u novom prostoru to će se dijete brže prilagoditi. Stoga, nemojte dodavati više promjena. Nije vrijeme, na primjer, da ga prebacite iz kinderbeta na krevet, da ga stavite u drugu sobu i slično.

7.Prvo uredite dječje sobe

Stvari za dječju sobu stavite posljednje kako bi bile prve za raspakiravanje. Djeci će puno značiti ako već prvu noć imaju oko sebe poznate igračke, lampu i slično. Ostatak kuće može biti u kaosu ali vaše dijete će imati miran, siguran prostor okružen svojim poznatim stvarima, što im mnogo pomaže da se prilagode i osjećaju dobro. Starijoj djeci svakako omogućite da imaju pristup tehnologiji da mogu slušati glazbu, javiti se prijateljima i slično. Ne čekajte danima da dobijete internet i tv.

8. Planirajte neke zabavne aktivnosti čim stignete na novo mjesto.

Idite na igralište, pronađite najbolju pizzu, dajte djeci prazne kutje da se igraju izrade automobila, vlakća, tunela ili utvrde dok ste zauzeti raspakiravanjem, ako imate djecu iz susjedstva, pokušajte ih upoznati.

9. Pomozite djetetu da ostane u kontaktu sa starim prijateljima

Teško je ostati u kontaktu nakon selidbe, no važno je da djeci to omogućite. Možda će to prijatejstvo s vremenom prestati, no djeci je važno omogućiti da se ne osijećaju tužno, da ne misle da je jedan dio života prekinut, da se ne povuku u sebe. Omogućite im Skype pozive, ako djeca ne znaju što će reći jedni drugima pomozite im. Šaljite fotografije i pišite pisma i razgovarajte o njihovim prijateljima. S vremenom, dok se povezuju s novim ljudima, vidjet ćete da se ne fokusiraju toliko na svoje stare prijatelje, ali bolje će se nositi ako je to postupan proces i mogu kontrolirati tempo.

foto: William Nordmann

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.