Zabava i zanimljivosti

15 razloga zašto mame potajno jedva čekaju kraj ljeta i početak školske godine

Kad su praznici na vidiku, more, sunce, odlazak na neko putovanje i dugoočekivani godišnji odmor, svi su roditelji puni elana i ne mogu dočekati da s klincima otputuju negdje. No, kada tom putovanju dođe kraj, što se mnogih tiče, školska (vrtićka) godina može slobodno započeti.

Kraj ljeta sve je bliže, a što se nekih tiče, škola može već sada početi

Koji su to razlozi zbog kojih roditelji ne mogu dočekati početak nove školske godine i radnih obaveza svoje djece.

Tišina

Kada djeca krenu u školu, kuća napokon prestane biti bojno polje i trkača staza. Napokon opet čujete svoje misli, a čak možete i nekoga nazvati na telefon ili pogledati vijesti.

Razdvojenost braće i sestara

Kada preko ljeta braće i sestre provode puno vremena zajedno, to neminovno dovodi do zasićenja i čestih svađa. No, s polaskom u školu ili vrtić djeca se fizički razdvoje, provedu vrijeme s drugom djecom te se požele jedni drugih, a  usto imaju si i novosti za prepričati.

Rad od kuće opet ima smisla

Roditelji koji rade od kuće ili koji povremeno mogu raditi od kuće znaju kako je to imati opet svoj mir.

Struktura

Mnoge obitelji jednostavno bolje funkcioniraju kada im dan, a time i raspored imaju određeni redoslijed.

Uzbuđenje

Nakon dulje vremena djeca će opet vidjeti stare ili upoznati nove prijatelje. Steći će nova znanja, isprobati nove stvari, što većinu njih veseli i usrećuje. Tu je i obnavljanje garderobe, kupovina školske torbe, bilježnica…nema kraja dječjim radostima.

Zaboravite na smišljanje aktivnosti i ljetne kampove

Ako ste dan za danom morali osmišljavati druženja, izlete i aktivnosti kojima ćete zabaviti djecu kako svi skupa ne biste poludjeli, nova školska godina to će okončati.

Ako ste morali ići raditi, a djecu niste imali kome ostaviti, možda ste platili i neki skupi ljetni kamp kako biste bili mirni, a dijete na sigurnom. I tome je također napokon kraj.

U kupaonici više nema gužve, a nemate ni publiku

Nitko ne pere ruke, ne vrši nuždu, ne peca u kadi i slično. Kupaonica je prazna i samo vaša. Nitko vas ne gleda dok se tuširate ili sjedite na wc-u. Ima li što ljepše?

Jedete što hoćete

Možda ste tijekom ljeta skrivali svoje loše prehrambene navike kako ih djeca ne bi usvojila? Čokoladu na sunce i uživajte koliko možete jer dan je kratak.

Spavanje

Ako ste možda zbog zdravstvenog stanja, trudnoće ili nečeg trećeg preko dana znali prileći, školski praznici su vam to sigurno oduzeli. No, početak rujna je na vidiku pa ćete moći i “ubiti oko tijekom dana” te napuniti baterije za vrijeme poslije škole.

Pretrpan raspored

Tijekom godine svi se zaželimo svoje djece i fali nam vrijeme koje ne provodimo s njima. No, kada to nadoknadim os kamatama, radujemo se njihovom pretrpanom i uređenom rasporedu tijekom školske godine koji ih zdravo iscrpi. Škola, strani jezici, sportske aktivnosti, druženja…

Kućanski poslovi

Kućni poslovi su sigurno patili dok je kuća puna djece. Sada se napokon možete baciti na čišćenje onih kutaka koje ste tijekom ljeta zanemarili.

Smanjenje troškova

Osim odlaska na ljetovanje, najtoplije godišnje doba nosi i neke druge troškove. Kako biste svakodnevno zabavili djecu ponekad ne trebate  ali ponekad i trebate duboko zagrepsti po novčaniku. Odlazak na bazen s njima ili u toplice? Ulaznice u toplice kreću se oko 70-90 kuna. Za dvoje djece i samo jednog odraslog to za jednokratnu i jednodnevnu zabavu nije niti malo jeftino. Odlasci na sladoled, u grad, na izlete…svaki izlazak iz kuće košta pa nije čudno što se veselite rujnu.

Psihički mir

Buka, svađe, trčanje, stalno razmišljanje što ćete skuhati i kamo ćete ih odvesti, kako ih razdvojiti a kako ih zabaviti. Kuću ste zapostavili, sebe ste zapostavili, sve je posvećeno njima i njihovim životima. No, početkom školske godine napokon ćete povratiti svoj psihički mir koji se negdje krajem srpnja trajno izgubio.

Povratak prijatelja

Vaše dijete možda je bilo osamljeno preko ljeta jer su njegovi prijatelji otišli bakama i dedama na more, na selo, otputovali negdje na dulje vrijeme. No, početak školske godine znači i povratak starih prijatelja te nastavak druženja zbog čega će vaše dijete odmah biti zadovoljnije i bolje raspoloženo.

Usto, vi više nećete morati izigravati njegovog partnera u igrama koje vam se niti najmanje ne sviđaju.

Raniji odlazak na spavanje

Dani su dugi, a noći prekratke. Vrućina često traje sve do 23 sata. Život vani, po parkovima i trgovima započinje tek negdje oko 19 sati, što znači da s ei odlazak na spavanje bitno pomaknuo. Mnoga djeca koja tijekom ostatka godine idu spavati u 21 ili 22 sata, to vrijeme ljetni pomaknu na sat ili dva kasnije, što oduzima roditeljima i potencijalno mirno provedenu večer.

No, mrak koji brže pada te rano ustajanje zbog školskih obaveza natjerat će djecu u rujnu na raniji odlazak u krevet. Divno, zar ne?

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.