Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

10 stvari koje će vam toddleri napraviti kada pokušate izaći iz kuće

Izaći iz kuće s malom djecom ponekad je teže nego što bilo tko bez djece može i zamisliti


Koliko ste samo puta bili u stisci s vremenom, živčano pokušavajući ponijeti sve što vam treba, a tada se, na samom izlasku pojavio i dodatni problem – vaše dijete ne želi surađivati i izaći normalno van. U tim trenucima odbija obuti cipele, jaknu ili kapu, zahtjeva odlazak na toalet i još mnogo toga što i one najstrpljivije jednostavno izbaci iz takta i odgađa normalan izlazak van.

Roditelji u tim trenucima pokušavaju sve, od ohrabrenja, mita pa i prijetnji. Evo 10 stvari koje djeca najčešće čine kada pokušavate napustiti kuću:

1. Upravo je to njihov najbolji trenutak za igru

Dijete koje inače provodi najveći dio dana u maminom naručju iznenada se zaigralo baš pred izlazak vani.  No, kada ujutro mama želi napraviti šalicu kave to najčešće mora učiniti s malom djecom koja su pričvršćena za nogu ili su u krilu. No, kada se želi odvesti dijete iz kuće, odjednom je nestalo, zaigralo se i prije će poteći suze no što će voljno krenuti.

2. Izgubljena čarapa

Iako je dijete bilo spremno, odjednom na njemu nema jedne čarapice. No, ta čarapica najčešće nije negdje na vidnom mjestu. Kada roditelji shvate da je izgubljena zauvijek, uzimaju novi par što izgleda jednostavnija varijanta.No, i tu je zamka. Ladica je puna besparnih čarapa. Kada konačno rositelji pronađu odgovarajući par, sada dijete ne želi te čarape i inzistira na nošenju neodgovarajućih čarapa. Do tog trenutka, roditelji najčešće izgube volju za životom, a kamoli sposobnost raspravljti o izboru čarapa. Drugi dan najčešće se nađe i izgubjena čarapa ispod kauča ili među prljavim vešom.

3. Izuvanje

Prema brojnim iskustvima, potrebno je pet minuta da roditelj dijete obuje, a potom je potrebno manje od tri sekunde da se dijete samo izuje. Prvo je potrebno dijete  smiriti da sjedne, potom spriječiti da nogu vrte sto na sat. Potom treba suradnja da se cipela obuje, zažnjira ili stavi čičak… Sve to izgleda jednostavno, no u praksi zahtjeva vremena. U konačnici, nakon što se roditelj preznoji, shvati da je dijete prvu cipelu već izulo…

4. Modni dodaci

Djeca mogu osjetiti slabost na isti način na koji psi mogu osjetiti strah. Dijete ima čarape i cipele i  roditelji se nadaju da će uskoro otići iz kuće. Tada na scenu ponovno stupa dijete s nejednakim čarapama ali i maminim torbicamai naočalima. Već je iz pogled jasno da nema nade izbaciti modne dodatke, a svaki pokušaj da se to učini povećat će kašnjenje.

5. Neprikladno odijevanje

Kada se toddler pojavi u zimskom kaputu, šalu i rukavicama za vrijeme najtoplijeg dana u godini, idite s njim vani bez rasprave. I kada inzistira na slamnatom šeširu u sred zime, morate odlučiti što je važnije – prikladno odijevanje ili napokon izaći iz kuće.

6. Prosuta torba

Dok su roditelji bili zauzeti spremanjem, dijete je otvorilo torbu i prosulo svu pripremljenu hranu. Do trenutka kada roditelji to shvate, djeca će već napraviti priličan nered.

7. Sakriveni ključevi

Upravo dok roditelji čiste nered oko prosute hrane, dijete je uzelo ključeve i negdje ih sakrilo. Kada otkriju da ih nema na uobičajenim mjestima, jasno je, diralo ih je dijete.

8. Nagla potreba za tutom

Sve je spremno no dijete je u međuvremenu dobilo potrebu za tutom. Iako su svi već bili na vratima, natrag po tutu. Nakon dužeg vremena i informacija da zbilja dijete mora i kakati i piškiti, uzbuna je bila lažna. No, unatoč tomu, ponovno treba obuti cipele…

9. Prolivena voda

Napokon su pronađeni ključeve, obavljena tuta no dijete je dohvatilo čašu vode sa stola. Naravno osim jednog gutljaja koji je završio u ustima, sve se ostalo prolilo po odjeći. Ako ne dođe do nove drame oko slaganja nove kombinacije i ako nije zima te djete treba i nove štramplice, sama nezgoda brzo će se i riješiti.

10. Hrpa igračaka za van

Sve šalice su maknute daleko izvan dosega, ključevi su u ruci, torba sa hranom je zatvorena na sigurnom mjestu, tuta obavljena i sve je napokon spremno za izlazak van.  To je pak znak djetetu da ode po hrpu igračaka koje mora nositi van. U tom trenutku roditelji imaju dvije mogućnosti. Mogu pristati da dijete uzme sve igračke znajući da će ih sami nositi čim prijeđu preko vrata ili mogu pokušati razgovarati s djetetom i riskirati ponovno duge rasprave.

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.