Istaknute teme Novosti i događanja Prehrana

Zbog zdravlja djece ljeti izbjegavajte street food, salate, pladnjeve s izrezanim voćem, a oprezno i s roštiljima

Ljetni mjeseci donose i češća putovanja i konzumaciju hrane izvan doma, a posebice druženja uz roštilj u prirodi ili u svom dvorištu. To sa sobom nosi i određene rizike jer kontaminirana hrana ili piće mogu prouzročiti bolesti probavnog sustava i tako poremetiti ljetno uživanje. Zbog utjecaja visokih temperatura upravo je ljeti hrana podložnija kvarenju pa je potreban dodatni oprez.

Zbog utjecaja visokih temperatura upravo je ljeti hrana podložnija kvarenju pa određene namirnice jedite s oprezom

Izgled, miris i okus prvi su pokazatelji koji mogu ukazati na to da s našom hranom nešto nije u redu. Treba imati na umu kako i hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju jer, ako nije pravilno čuvana i obrađena, može izazvati neugodne simptome. Stručnjaci iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu stoga preporučuju na što morate obratiti pozornost tijekom ljetnih vrućina.

Hrana koja može biti rizična za konzumaciju, naročito kod djece:

 • Sirova hrana – izbjegavajte jesti sirovu hranu. Voće ili povrće može biti sigurnije za jesti ako ga možete sami oguliti ili oprati, pri čemu vodite računa o vodi koju koristite za tu svrhu. Izbjegavajte pladnjeve izrezanog voća ili povrća, jer postoji mogućnost da su onečišćeni tijekom pripreme.
 • Budite oprezni sa svježim salatama. Vjerojatnije je da će uzrokovati bolest jer se neki patogeni ne mogu isprati sa salate. Također, usitnjeno ili fino izrezano povrće ima veliku površinu koja pogoduje rastu broja mikroorganizama.
 • Izbjegavajte svježe salse i ostale umake ili začine od sirovog voća ili povrća.
 • Budite oprezni sa sirovim mesom ili morskim plodovima, uključujući sirovo meso koje je “kuhano” s limunovim sokom, octom ili drugom kiselom tekućinom, kao što su jela od sirovih plodova mora mariniranih u limunovom soku.
 • Ulična hrana – ulični prodavači ne mogu u potpunosti slijediti iste standarde pripreme hrane ili slijediti iste sigurnosne postupke kao što to rade restorani, poput pranja ruku i korištenja termometara. Jedite hranu uličnih prodavača s oprezom. Ako odlučite jesti hranu koju prave ulični prodavači, slijedite ista pravila o sigurnosti hrane kao i za druge vrste hrane. Na primjer, ako gledate kako nešto dolazi ravno s roštilja, kuhano i vruće, vjerojatnije je da ćete biti sigurni.
 • Topli napici – vruća kava ili čaj trebaju biti sigurni ako se poslužuju vrući. Ne pijte kavu ili čaj koji se poslužuju topli ili na sobnoj temperaturi.
 • Mlijeko – pasterizirano mlijeko iz zatvorene boce obično je sigurno za piće. Ne pijte mlijeko pohranjeno u otvorenim posudama, poput vrčeva, koji su možda stajali na sobnoj temperaturi. To uključuje i vrhnje za kavu ili čaj.
 • Nepasterizirana hrana nosi rizike za sve putnike, međutim, za trudnice ili osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav posebno je važno izbjegavati nepasterizirano mlijeko, sir i jogurt.
 • Voda iz slavine – ne preporuča se piti vodu iz slavine u većini zemalja sa srednjim i niskim prihodima, čak ni u gradovima. To uključuje gutanje vode prilikom tuširanja ili pranja zuba. Operite zube flaširanom ili dezinficiranom vodom. Voda iz slavine može se dezinficirati kuhanjem.
 • Led – ne koristite led u zemljama u razvoju; vjerojatno je napravljen s vodom iz slavine.
 • Svježe cijeđeni sok – izbjegavajte voćni sok, sladoled i druge poslastice sa svježe cijeđenim sokom za kojega niste sigurni da je pripremljen u skladu s higijenskim preporukama za rukovanje s hranom.

Sljedeće namirnice su obično sigurne za konzumaciju:

 • Hrana koja se poslužuje vruća – visoka temperatura ubija većinu patogena koji uzrokuju probavne smetnje porijeklom od hrane. Ako se kuhana hrana služi vruća, obično je sigurna za konzumaciju. Pripazite na hranu koja je kuhana i ostavljena na sobnoj temperaturi ili na toplom, na primjer na švedskom stolu. Može se pokvariti tijekom stajanja.
 • Suha ili pakirana hrana – većini mikroorganizama potrebna je vlaga kako bi se razmnožavali, pa je suha hrana obično sigurna. Uz to, hrana u tvornički zatvorenoj ambalaži, poput ribe u konzervi ili pakiranog krekera, sigurna je sve dok nije otvorena i dok njome nije rukovala druga osoba.
 • Gazirana pića, uključujući gaziranu vodu, obično su sigurna jer mjehurići ukazuju na to da je boca zatvorena u tvornici. Ako pijete izravno iz limenke, obrišite usnicu limenke prije nego što dodirne vaša usta.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.