Istaknute teme Prehrana

Tjedna prehrana ribom povećava kod djece inteligenciju i poboljšava kvalitetu sna

Prehrana ribom tijekom trudnoće povezana je s poboljšanim neurološkim rezultatima dojenčadi i male djece


Djeca koja barem jedanput tjedno jedu ribu imaju manje problema sa spavanjem, veći IQ te bolje verbalne i neverbalne vještine. Ovo su najnoviji zaključci znanstvenika sa Sveučilišta u Pennsylvaniji koji su proveli istraživanje među 541 djece u dobi između 9 i 11 godina, s ciljem kako bi utvrdili utječe li prehrana ribom na njihove kognitivne sposobnosti (pažnju, logičko zaključivanje i rasuđivanje, brzinu obrade informacija, obradu vizualnih i zvučnih informacija, jezik i govor).

Djeca i njihovi roditelji odgovarali su na upitnike o tome koliko su često jeli ribu u posljednja četiri tjedna, a opcije su se kretale od ‘nikada’ do ‘barem jedanput tjedno’.

Rezultati su pokazuju da su oni koji jedu ribu jednom tjedno postigli bolji rezultat na IQ testu od onih koji rijetko ili nikada ne jedu ribu. Od 541 učenika u dobi od 12 godina, 137 (25,3%) prijavilo je da jedu ribu često (barem jednom tjedno), 315 (58,2%) prijavilo je da jede ribu ponekad (2-3 puta mjesečno), a 89 (16,5% rijetko, manje od 2 puta mjesečno).

Prema studiji, čak i oni koji su konzumirali ribu povremeno imaju bolje verbalne i neverbalne vještine jer su postigli više bodova od onih koji uopće ne jedu ribu.

IQ mjerenja i ukupni poremećaj spavanja pokazali su značajnu povezanost s potrošnjom ribe: u usporedbi s djecom koja nikada ili rijetko jedu ribu, oni koji imaju češći unos ribe imaju znatno kvalitetniji san i manje se noću bude.

Znanstvenici su kazali da su omega-3 masne kiseline ključne su za kardiovaskularno i mentalno zdravlje, a budući da se zna da igraju kritičnu ulogu u rastu i funkcioniranju neuralnog tkiva, njihovi učinci posebno su značajni za kognitivne ishode. Primjerice, konzumacija ribe ili ribljeg ulja tijekom trudnoće povezana je s poboljšanim neurološkim rezultatima u dojenčadi i male djece, uključujući i jezične i vizualne motoričke sposobnosti u dobi od 6 i 18 mjeseci, koordinaciju očiju i ruku u dobi od 2,5 godine i IQ u dobi 4 godine.

Riba i omega-3 masne kiseline također su povezane s poboljšanim kognitivnim i akademskim učincima u adolescenata i smanjenim kognitivnim padom i demencijom u starijoj dobi.

– Ovo istraživanje se pridružuje onima kojima se pokazuje da potrošnja ribe ima pozitivne zdravstvene prednosti i da bi ju trebalo konzumirati znatno više no što se to čini – rekla je Jennifer Pinto-Martinone, jedna od voditeljica istraživanja.

Dodala je da ribu treba staviti na sve dječje jelovnike, naročito u onim kulturama gdje ona nije često jelo na obiteljskom stolu.

foto: Donnie Ray Jones

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.