Edukacija i savjeti

Sve što trebate znati o pomaganju djetetu da nađe prijatelje

Roditelji su nekad puštali djetetu da se snalazi samo, a danas smo sve više svjedoci kako mnogi pomažu u pronalasku i stjecanju prijatelja. Djeci pak, čini se, ova prirodna aktivnost sve teže pada, pa im je potrebna podrška i motivacija u uspostavljanju i održavanju prijateljskih odnosa.

prijatelje

Mnogoj djeci danas roditelji pomažu pronaći prijatelje i održavati prijateljstva

Svi ćemo reći da je važno imati prijatelje. Pogotovo je to važno u djetinjstvu, kada su prijatelji dio emocionalnog i socijalnog rasta. Oni nude mogućnosti za učenje, komunikaciju, empatiju i samootkrivanje. Dobar prijatelj može pružiti emocionalnu podršku te poboljšati samopoštovanje

No, dok jedni sklapaju prijateljstva kao od šale, drugoj djeci to može biti popriličan izazov.

Roditelji su nekad puštali djetetu da se snalazi samo, a danas smo sve više svjedoci kako mnogi pomažu u pronalasku i stjecanju prijatelja. Djeci pak, čini se, ova prirodna aktivnost sve teže pada, pa im je potrebna podrška i motivacija u uspostavljanju i održavanju prijateljskih odnosa.

Zašto je nekoj djeci teško naći prijatelje?

Kao što smo već rekli, neka djeca lako upoznaju drugu i sklapaju prijateljstva, rade dogovore, dok se druga na tom putu spotiču. Koji su uzroci?

  1. Stidljivost

Neka djeca prirodno su povučena i introvertirana te im se teško uključiti u neku grupu, započeti razgovor i stvoriti povezanost.

2. Socijalna anksioznost

Anksioznost može biti značajna prepreka za društveni život. Djeca koja pate od nje često se boje odbijanja i osuđivanja drugih. Zbog toga izbjegavaju većinu društvenih situacija.

3. Komunikacijski izazovi

Djeci koja se bore s verbalnom ili neverbalnom komunikacijom može biti izazovno povezati se s vršnjacima. To uključuje one s kašnjenjima govora, mucanjem, poremećajima iz spektra autizma ili drugim poteškoćama povezanim s komunikacijom.

4. Nedostatak društvenih vještina

Neka djeca jednostavno nisu dovoljno razvila socijalne vještine. Ona imaju poteškoća sa shvaćanjem biti prijateljskih odnosa: slušanjem, povjeravanjem, dijeljenjem, nalaženjem kompromisa…

5. Prijašnja trauma

Negativna iskustva kao maltretiranje, odbacivanje i ismijavanje često djeci stvaraju prepreku da vjeruju i priđu drugima te ostvare kontakte

6. Neobični interesi

Djeci koja imaju rijetke interese i koju ne privlače standardne aktivnosti, imaju probleme u pronalaženju istomišljenika s kojima bi dijelili ono što vole.

Kako roditelji mogu pomoći?

Roditelji danas, više nego ikada ranije kod mnoge djece igraju značajnu ulogu u pronalasku prijatelja i održavanju tih odnosa. Evo nekoliko primjera kako oni mogu pomoći svojoj djeci.

Poticanjem socijalne interakcije

1.Organiziranje druženja

2. Uključivanje djeteta u vanškolske aktivnosti

3. Sudjelovanje u kvartovskim događanjima, besplatnim radionicama itd.

Učenjem socijalnih vještina

  1. Budite uzor
  2. Igrajte uloge

3. Slušajte što muči vaše dijete

Usmjerite sramežljivost i anksioznost

  1. Priznajte djetetove osjećaje

2. Postepeno ga izlažite novim situacijama i odnosima

3. Potražite profesionalnu pomoć ako je potrebno

Izgradite samopouzdanje

  1. Pohvalite svako postignuće

2. Potaknite neovisnost

Nadgledajte

  1. Držite situaciju na oku

2. Intervenirajte ako baš morate, ali vrlo malo

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.