Istaknute teme Trudnoća

Promicanjem dojenja želi se potaknuti majke i očeve da odaberu ovaj najzdraviji način hranjenja djece ali i poslodavce da im to omoguće

Autorica: Marija Škes, mag. educ. reh., Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo, HZJZ Andrija Štampar

Omogućiti dojenje: podržati zaposlene roditelje moto je ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja koji se kao i ranijih godina održava od 1. do 7. kolovoza. Cilj organizatora ove svjetske inicijative (Svjetske zdravstvene organizacije) je da do 2025. godine barem svako drugo dijete bude hranjeno isključivo majčinim mlijekom. Kako bi se dostigao cilj potiče se važnost dojenja te promicanje dojenja kao najzdravijeg odabira, a njime se želi potaknuti rodilje na dojenje čime se u konačnici unaprjeđuje zdravlje djece.

Majčino mlijeko osigurava uravnotežen odnos hranjivih sastojaka rast i razvoj djeteta, štiti od infekcija i smanjuje rizik od razvoja alergija

Zaštita dojenja odnosi se na zakonsku zaštitu koja omogućuje majkama da doje svoju djecu isključivo do šest mjeseci starosti, ali i da nastave s dojenjem nakon toga. Promicanje dojenja uvelike stoga ovisi o provođenju nacionalne politike dojenja i preporuka na svim razinama sustava zdravstvenih i društvenih usluga i to tako da se dojenje smatra normom.

Majčino mlijeko osigurava uravnotežen odnos hranjivih sastojaka za optimalan rast i razvoj djeteta, ima jedinstvenu sposobnost zaštite od infekcija i smanjuje rizik od razvoja alergija. Dojenje u svakom trenutku osigurava automatsku adaptaciju potrebama djeteta i učvršćuje psihološke i afektivne učinke na majku i dijete. Dojenje putem dodira koža-koža, kontakta pogledom i drugim osjetima utjelovljuje prisan međuodnos majke i djeteta.

Ta čvrsta veza ima trajnu vrijednost jer u tom okruženju počinje prvo učenje i razvoj osjećaja sigurnosti i samopoštovanja. Uz to, ta je veza za dijete najraniji model prisnoga ljudskog odnosa, odnos koji se počinje stvarati između majke i djeteta nakon porođaja je jedinstven. U idealnom slučaju majka i njezino novorođenče nauče usklađivati svoje ponašanje, svatko odgovara onom drugom na zadovoljavajući način i time obogaćuje odnos. Ali, to se ne događa preko noći. Zajedno sa srećom, oduševljenjem i ispunjenjem koje majčinstvo nosi, u toj novoj ulozi postoji i mnogo sumnji i nesigurnosti koje su često povezane s hranjenjem djeteta.

Stav žene o dojenju formira se prije i za vrijeme trudnoće stoga je razdoblje trudnoće izuzetno važno za promicanje dojenja i edukaciju trudnica. Posebnu pozornost treba posvetiti prenatalnoj edukaciji i trudničkim tečajevima. Ujedno je potrebno osnaživanje cijele obitelji te stvaranje pozitivnih uvjeta u okruženju u kojem majke mogu nesmetano dojiti.

Dojenje se primarno ostvaruje kroz dijadu majka-dijete, ali svoju punu dimenziju dobiva tek uz podršku svih – očeva, partnera, obitelji, radnog mjesta i čitave zajednice. Očevi mogu puno naučiti o dojenju, biti emocionalna i praktična podrška, podijeliti odgovornosti i uloge u kućanstvu i u odnosu s djetetom.

Od dana 1. kolovoza 2022. godine na snazi je Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/22) u kojem je uvedeno novo pravo – očinski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje te su regulirane rodiljne i roditeljske potpore. Potrebno je staviti naglasak na što veće sudjelovanje očeva te zajedničko učenje roditeljskih vještina koje će biti podrška majci i djetetu, osobito tijekom uspostave i trajanja duljine dojenja.

Grad Zagreb – prijatelj dojenja

Grad Zagreb brojnim aktivnostima radi na promicanju dojenja, a s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja djece, za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti kao i za promicanje i očuvanje mentalnog zdravlja od najranije dobi, uključujući dobrobiti za majku i širu obiteljsku zajednicu. Na mrežnoj stranici Grada Zagreba https://www.zagreb.hr/svjetski-tjedan-dojenja-2023/189530 objavljene su mnogobrojne aktivnosti, edukativne radionice i predavanja za majke i obitelji, na temu podrške i promocije dojenja kojima će se obilježiti ovogodišnji Svjetski tjedan dojenja. 

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.