Oprema i uređenje Zdravlje i sigurnost

Pripazite na ove detalje kada kupujete sunčane naočale za svoju djecu

Zbog sve opasnijeg utjecaja sunca na zdravlje, više nije pitanje trebaju li već i mala djeca nositi sunčane naočale već je pitanje kakve one moraju biti. Naočale ne smiju biti samo modni dodatak, prije svega pazite da kupite dobre sunčane naočale koje će zaštititi oči vašeg djeteta od sunčevih snažnih ultraljubičastih zraka koje mogu djeci uzrokovati probleme kasnije u životu.

Sunčane naočale mogu spriječiti ozbiljne bolesti oka kod djece

Djeca koja ne nose sunčane naočale riskiraju oštećenje kože i očiju jer su im kapci i koža oko očiju osjetljiviji i ranjiviji od kože odraslih. Oštećenja od ultraljubičastih zraka s vremenom se povećavaju, pa je dobro čim ranije osigurati djeci sunčane naočale.

Kod djece bez sunčanih naočala koja se često i dugo izlažu suncu najčešće se javlja Pterygium (crvenilo i izrasline u oku). Djeca također mogu razviti fotokeratitis ili „snježnu sljepoću“ (popraćena je bolovima u oku, a uzrokuje je pretjerana izloženost oka UV zračenju, tj. najčešće refleksiji sunca morem i pijeskom na plažama). Srećom, dobre sunčane naočale zaštitit će i oko i kožu oko njega pa ih svakako nabavite svojoj djeci.

Kada moje dijete treba početi nositi sunčane naočale?

Dojenčad mlađa od 6 mjeseci ne bi trebala biti izložena suncu pa im nisu potrebne ni naočale. Djeci tih mjeseci obavezno stavite šeširić, povucite sjenilo preko kolica i birajte hladovinu u svakoj prilici. Kad dijete napuni 6 mjeseci, treba nositi sunčane naočale. Starija djeca trebaju nositi sunčane naočale kada su vani u bilo kojem okruženju. Ako vaše dijete nosi dioptrijske naočale, nabavite im svakako i sunčane naočale s dioptrijom.

Na što moram paziti prilikom kupovine sunčanih naočala za svoje dijete?

Imajte na umu ove savjete prilikom kupovine sunčanih naočala za svoju djecu:

 • Kupite sunčane naočale koje blokiraju od 99 do 100 posto UVA (duge) i UVB (kratke duljine) zrake.
 • Kupujte samo sunčane naočale koje označavaju postotak UVR zaštite koju pružaju. Potražite veće sunčane naočale koje pokrivaju i područje oko očiju.
 • Koristite leće otporne na lom.
  Djeca su uvijek u pokretu, a sunčane naočale trebaju odgovarati aktivnom načinu života. Pronađite polikarbonatne leće otporne na udarce i na ogrebotine. Kada govorimo o okvirima, oni bi trebali biti savitljivi, ali neraskidivi. Sunčane naočale bi trebale sjesti tijesno i blizu djetetovom licu. Plastične leće su najbolje, osim ako vam liječnik ne preporuči staklene leće.
 • Neka ih djeca sama odaberu.
  Vaša će djeca vjerojatnije nositi sunčane naočale ako im je omogućeno da ih odaberu. Dajte svom djetetu izbor između nekoliko pari sunčanih naočala koje zadovoljavaju ove specifikacije.
 • Čuvajte im sunčane naočale.
  Čuvajte sunčane naočale vašeg djeteta na sigurnom mjestu kad ih ne nosi kako biste spriječili da se izgube, razbiju ili ih djeca zaborave.
 • Budite im dobar primjer.
  Kao roditelj, nosite sunčane naočale dosljedno kako bi i djeca stekla rutinu njihova nošenja.
 • Ne zaboravite kremu za sunčanje i kapu!
  Sunčane naočale blokiraju ultraljubičaste zrake koje dolaze izravno kroz leće. Koža oko očiju, čela i obraza izložena je ultraljubičastim zrakama koje se odbijaju od okolnih površina. Stoga koristite i šeširiće i kape i kremu za sunčanje koji će odbijati sunce odozgora i sa strana.

  Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.