Istaknute teme Prehrana

Nisu samo odrasli skloni jesti iz dosade, studija pokazala da već i četverogodišnjaci iz dosade pojedu 80 posto više kalorija

Novo istraživanje provedeno na engleskom Sveučilištu Aston pokazalo je da već djeca od četiri godine pojedu 79% više kalorija kad im je dosadno u usporedbi s vremenom kad imaju određene aktivnosti ili interese. U prosjeku, studija pokazuje da su djeca koja su osjećala dosadu pojela 95 kcal više kada su već bila sita, u usporedbi s djecom u stanju neutralnog raspoloženja koja su pojela samo 59 kcal više.

Istraživanje jasno pokazuje da guranje hrane djeci za vrijeme dosade dugoročno dovodi do velikih problema s prehranom

Znanstvenici tvrde da su dječje prehrambene navike oblikovale genetika, temperament i niz drugih čimbenika, uključujući način hranjenja s kojim se susreću. U prijašnjim istraživanjima autori su istraživali ponašanja zbog kojih djeca češće jedu kad dožive negativne emocije kao što su dosada ili tuga. Utvrdili su da tu veliku ulogu igraju odrasli koji će im dati hranu da ih umire. Međutim, čini se da ovo ponašanje, koje je poznato kao emocionalno hranjenje, povećava naknadnu vjerojatnost da će djeca jesti više kada su uznemirena. Nesvjesno roditelji uče djecu da traže hranu kada su loše raspoložena.

Kao dio studije, istraživači su pitali roditelje o praksi hranjenja svog djeteta i o temperamentu njihova djeteta. Djeca i roditelji dobili su standardni obrok koji su jeli do sitosti. Djeca su potom sudjelovala u nizu svakodnevnih uvjeta u kojima se procjenjivalo njihovo raspoloženje, a jedno od tih stanja bila je i dosada.

Istraživači su otkrili da ako su roditelji izjavili da često koriste hranu za smirivanje emocija svog djeteta i da je njihovo dijete bilo vrlo emocionalno, djeca su pojela pet puta više kalorija kad im je dosadno (104 kcal) u usporedbi s neutralnim raspoloženjem (21 kcal).

-Ako djeca pojedu toliko više kalorija tijekom jednog primjera dosade izazvane u laboratoriju (razdoblje od četiri minute), s obzirom na to da je dosada uobičajena emocija kod djece, potencijal za prekomjerni unos kalorija tijekom jednog dana, jednog tjedna ili jedne godine, potencijalno je vrlo velik ako je hrana djeci dostupna – kazali su istraživači.

Dodali su da roditelji zbog ovog problema ne bi trebali izbjegavati dosadu kod djece već bi umjesto toga djecu trebalo naučiti iskusiti dosadu bez okretanja hrani te da bi roditelji mogli pokušati odvratiti pozornost svog djeteta od hrane kada im je dosadno ili smanjiti dostupnost hrani kako bi smanjili vjerojatnost da će se djeca okrenuti hrani kad im je dosadno.

Iako se čini da postoji individualne razlike između djece u smislu njihove prehrane kada im je dosadno, korisno je znati da praksa hranjenja koju odrasli koriste u vezi s hranom može utjecati na vjerojatnost da se to dogodi. Iako je primamljivo koristiti hranu kao sredstvo za utjehu djece, istraživanje sugerira da bi emocionalno hranjenje moglo dovesti do većeg emocionalnog jedenja u budućnosti. Važno je da roditelji i skrbnici budu svjesni da bi ovo kratkoročno rješenje moglo stvoriti djeci velike probleme u budućnosti.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.