Istaknute teme Nacionalne manjine

Ljetni kampovi idealan su način zabavnog povezivanja djece s našim jezikom i kulturom

Učenici makedonskog jezika po modelu C svake godine imaju mogućnost posjetiti ljetni kamp u Ohridu u organizaciji Agencije za iseljenike gdje se upoznaju sa svojim vršnjacima iz drugih dijelova svijeta i gdje kroz zabavu, igru i odmor prakticiraju jezik. Osim posjeta Makedoniji, učenici imaju mogućnost posjeta ljetnoj školi i u Hrvatskoj kao što je Ljetna škola na otoku Šolti.

Interes kod djece za učenjem jezika i kulture postoji no ima još djece koja bi se mogla uključiti u programe

Makedonski jezik u Hrvatskoj se uči u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Puli i Dugom Selu. Prošloga ljeta održana je i ,,Ljetna škola makedonskog jezika – Kostrena 2023″. U projektu su sudjelovali učenici koji pohađaju nastavu u Prvoj Sušačkoj gimnaziji iz Rijeke, iz Prve gimnazije iz Zagreba i osnovne škole Ivan Benković iz Dugog Selo. Projekt je bio podržan i od Zajednice Makedonaca u RH, a financijski potpomognut i odobren od Ministarstva znanosti, Grada Dugo Selo i Vijeća Makedonaca Grada Rijeke.

-Nadam se da će ove školske godine interes kod učenika i roditelja za sudjelovanjem u ljetnoj školi biti puno veći i da će sve više učenika i roditelja prepoznati mogućnost dobiti želju za učenjem makedonskog jezika – istaknula je Ivana Brezovec, profesorica makedonskog jezika i kulture.

Pojasnila je da svaki od gradova gdje su Makedonci organizirani u zajednice ima i svoje projekte u kojima sudjeluju i učenici koje pohađaju nastavu, svi skupa nastupaju na “Danu Zajednice Makedonaca u RH“ koja se svake godine održava u drugom gradu. 

-Svi učenici imaju mogućnost sudjelovanja na značajnim manifestacijama kao što su ,,Bijela svitanja” u Samoboru, proslava ,,Ilinden” u Gorskom Kotoru, ,,Braka Miladinovci” u Đakovo i drugo. Svake godine ultra maratonci iz Makedonije trče u časti Toše Proevskog iz Nove Gradiške do njegovog rodnog Kruševa, a kulturna društva i učenici sudjeluju i na manifestaciju ,,Noć knjige” na koje učenici imaju svoje nastupe, svaki put na različitim temama – istaknula je Ivana Brezovec.

Škole iz Zagreba sudjeluju u proslavama u organizaciji Manjinske koordinacije grada Zagreba. Tradicionalno je to proslava posvećena materinjem jeziku, a ove školske godine po prvi put se održala i manifestacija ,,Učionica na otvorenom“, na kojemu učenici nastupaju, a pri tome se uče i multikulturalnosti

Makedonci djeluju i preko Društva nastavnika makedonskog jezika, a za sve značajne datume i blagdane rade video snimke koje prezentiraju u Makedoniji i drugdje u svijetu.

-Trenutno pripremamo video u kojemu učenici imaju za zadatak pričati o Božiću i Sv. Nikoli, tj. kako se slavi, na koji se način čuva tradiciju. Tada organiziramo radionice kako se peče kruh sa novčićem, zelnik, sarme i drugo – istaknula je Ivana Brezovec.

Zaključila je da jako važno mjesto u makedonskoj zajednici ima i duhovni dom u koji su svi dobrodošli i u kojem se narod moli i tražiti ljubav i potporu.

*Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Foto: Privatni album

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.