Istaknute teme Nacionalne manjine

Kroz ljetnu školu učenja jezika približili djeci znanje o Bosni i Hercegovini

ljetnu školu

Ljetnu školu punu događanja i izazova iskoristili su da đacima približe jezik i kulturu

Koliko je znanje jezika i kulture bitno za upoznavanje svog podrijetla i očuvanja identiteta svjesni su i pripadnici bošnjačke nacionalne manjine.

Zato je potkraj kolovoza u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog savjeta održana ljetna škola bosanskog jezika i kulture.

Tako su u razdoblju od 26. do 27. kolovoza učenici Osnovne škole Antun i Stjepan Radić sudjelovali na ljetnoj školi bosanskog jezika i kulture održanoj u Gunji.

Iako je ovo prva takva Ljetna škola bosanskog jezika i kulture u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog savjeta (BNS), svi su zadovoljni organizacijom i postignutim te se nadaju i nastojat će održati ju i narednih godina s još kvalitetnijim i širim programom.

Program škole trajao je dva dana, a učenici su imali priliku proširiti znanje o povijesti i kulturi Bosne i Hercegovine, ali se i zabavljati u jezičnim, literarnim, glazbenim i likovnim radionicama. Razvijali su i produbljivali spoznaju i pozitivne stavove o kulturi BiH kao sastavnom dijelu europske i svjetske kulture.

Polaznici su kreativnost iskazivali na sve moguće načine: izradom plakata na temu gradova i rijeka Bosne i Hercegovine, pjevanjem tradicionalnih pjesama, a oni najmaštovitiji čak su snimili i video o ljetnoj školi.

Koliko je jedan ovakav događaj bitan za bošnjačku nacionalnu manjinu i roditelje djece koja su prisustvovala, objasnio nam je Davud Mešinović, predsjednik BNS-a

-Svakom je roditelju izgradnja djetetovog identiteta važna te iz tog razloga roditelji upisuju svoju djecu na različite obrazovne sadržaje i aktivnosti kako bi djeca na vrijeme izgradila svijest o važnim stvarima u njihovoj zajednici. Bošnjački nacionalni savjet ima ulogu promovirati i očuvati identitet Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Upravo iz tog razloga posebnu pažnju smo posvetili organizaciji ljetne škole kako bismo na što kvalitetniji način približi znanja o Bosni i Hercegovini našim učenicima – istaknuo je.

Kako svi znamo da su djeca ipak djeca i tijekom ljeta školu imaju zadnju na pameti, zanimalo nas je koliko ih je jedno ovako događanje privuklo i jesu li uživali.

Mešinović je istaknuo kako djeca i u formalnim okvirima obrazovanja izučavaju bosanski jezik i kulturu po modelu C u desetak osnovnih i srednjih škola diljem Republike Hrvatske te je ovo samo još jedan “dodatak” na njihovo obrazovanje.

-Od velike je važnosti i neformalni oblik učenja kao što su ljetne škole i kampovi gdje djeca u opuštenom i neformalnom okruženju stječu znanja o svojoj matičnoj domovini u ovom slučaju Bosni i Hercegovini. O tome kako je bilo polaznicima ljetne škole najbolje govore njihovi osmijesi i aktivna radna atmosfera – zaključio je.

Mešinović je sudjelovao i kao sam voditelj ljetne škole, a radionice je vodila nastavnica Alma Halilović, uz pomoć nekoliko asistenata. Njihovo vrijeme i angažiranost od neprocjenjive su važnosti upravo za ovakve aktivnosti. No, aktivnosti za mlade Bošnjake ima još.

-Osim ljetne škole trenutno održavamo i političku akademiju za mlade gdje imamo za cilj upoznati mlade pripadnike nacionalnih manjina s njihovim pravima i ulogom u hrvatskom društvu. U našem djelovanju trudimo se staviti poseban naglasak na djecu i mlade što je, nadamo se, i vidljivo – kazao je Mešinović.

I dok uče o vlastitoj kulturi i osnažuju svoje uloge u društvu, djeca i mladi Bošnjaci u Hrvatskoj nemaju problema s “uklapanjem” u isto.

-Bošnjaci i Hrvati su kulturološki i jezično vrlo bliski te iz tog razloga djeca koja su pripadnici bošnjačke nacionalne manjine nemaju problema s uklapanjem u vrtiću ili školi. U društvu svojim znanjem i radom doprinose zajednici te nemaju problema s prihvaćanjem od strane okoline – poručio je predsjednik BNS-a.

*Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

foto: BKUD SEVDAH privatni arhiv

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.