Istaknute teme Za roditelje

Kada nemaju novca za izlete i putovanja, roditelji to djeci nadomještaju nezdravom hranom

nezdravom hranom

Mnogi roditelji nezdravom hranom za male novce djeci kupuju sretne trenutke

Nova istraživanja pokazuju da roditelji koji ne mogu priuštiti djeci odlazak na izlete i putovanja nadomještaju to odvođenjem djeteta u restorane koji poslužuju brzu hranu.

Stručnjaci kažu kako je vrlo zanimljivo promatrati dinamiku kojom svaka obitelj živi te kako “rješava” izazove koje im svakodnevni život nameće…

Hoće li oni roditelji koji ne mogu djetetu priuštiti nešto veliko kompenzirati to tako što će mu ponuditi nešto manje zauzvrat?

Stručnjaci ovo smatraju vrlo zanimljivom temom jer roditelji diljem svijeta žele samo najbolje za svoju djecu. Da im je zabavno, da se drže, dobro provode, da doživljavaju nove i uzbudljive stvari, stječu razna iskustva.
No, zabavna iskustva ponekad znaju biti skupa, a ne može si svatko to priuštiti.

Što napraviti u tom slučaju?

Studija koju je provelo jedno londonsko sveučilište pokazuje kako roditelji kada nemaju dovoljno sredstava nadoknađuju to djeci sitnim, jeftinijim zadovoljstvima – najčešće brzom hranom.

Naime, u istraživanju su roditelji izjavili kako tako djeci barem na neki način nadoknađuju prilike koje propuštaju, a koje su drugoj djeci dostupne.

Djeca uživaju u hamburgerima, pizzama, kebabima i krompirićima, a roditelji osjećaju da su im omogućili nešto što vole kada već nisu mogli bolje.

Studijom je također otkriveno da jet to možda i razlog zašto možda roditelji nižih izvora prihoda prema istraživanjima uglavnom kod kuće pohranjuju zalihe nezdrave hrane.

Ta hrana djeci je zamjena za aktivnosti koje bi im donijele zadovoljstvo, a koje im oni ne mogu u tom trenutku života priuštiti. Istraživanjem je također otkriveno da ti roditelji najčešće odabiru jeftiniju hranu te onu koja je “više reklamirana”.

S druge strane, istraživanja pokazuju kako će obitelji nižih primanja imati više organiziranih obiteljskih večeri uz društvene igre. Iako to zvuči idilično i kao odlična alternativa plaćenoj zabavi, roditelji će tada uglavnom s djecom uživati u hrpi nezdravih grickalica.

Stručnjaci upozoravaju da biste, bez obzira na prihode trebali razmisliti o tome kakvu hranu ćete nuditi svojoj djeci jer kompenzacija kratkotrajnom srećom, odnosno nezdravim zalogajem, u ovom slučaju može imati dugoročne posljedice na dječje zdravlje.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.