Istaknute teme Odgoj

Greške koje radite i zbog kojih vas djeca ne poslušaju isprve

Ništa ne može čovjek više izbaciti iz takta od djeteta koje ne želi poslušati. Kada tome još dodamo da ste u stisci s vremenom, djetetovo izbjegavanje vaših uputa može biti jako frustrirajuće.

Ako vas djeca ne poslušaju kada prvi put progovorite, ponašanje lako može prijeći u naviku

Ako vas djeca ne poslušaju kada prvi put progovorite, važno je primjereno reagirati jer takvo ponašanje lako može prijeći u naviku. Dakle, ako kažete djetetu da mora ući u kuću, a ono se i dalje igra vani, “ne čuje” da treba ugasiti tv ili pospremiti igračke, vrijeme je da krenete u akciju. I to uz pomoć ovih sedam savjeta:

Uklonite “ometala”

Važno je razlikovati namjerni prkos od toga da vas dijete doista možda nije čulo. Ako dakle vičete djetetu koje u drugoj sobi igra igrice, postoji mogućnost da vaš glas doista ne dopire do njega. Ako vani vozi bicikl i igra se s prijateljima, također postoji mogućnost da ga buka ometa u izvršavanju vaših naredbi. Zato, prije nego krenete nešto dobacivati, otklonite sva ometala oko vas. Pokušajte uspostaviti kontakt očima, a možda će biti potrebno staviti djetetu i ruku na rame da bi vas “doživjelo”. Tek tada dajte jasne upute.

Zatražite dijete da ponovi što ste mu rekli

Dijete vas neće moći poslušati ako nije niti shvatilo što treba raditi. Zatražite ga da ponovi, pitajte ga: Što bi sada trebao napraviti? Zatim pričekajte objašnjenje da vidite jeste li na istoj valnoj duljini. Uvijek možete ponuditi i neko pojašnjenje ili vidjeti ima li dijete dodatnih pitanja. Važno je utvrditi jesu li vaša očekivanja jasna.

Jedno upozorenje

Nakon što ste djetetu dali da nešto napravi i provjerili je li shvatilo naredbe, pričekajte pet sekundi. Možda je potrebno da sve to procesuira pa će krenuti u akciju. no, ako se ništa ne počne događati, vaše vas dijete ignorira. Potaknite ga nekim “ako” upozorenjem. Na primjer, “Ako sada ne počistiš svoju sobu, nećeš smjeti igrati girice navečer”.

Budite spremni zaista sprovesti svoje riječi u djelo, a ne se razbacivati praznim prijetnjama. Postoji mogućnost da će vam dijete reći da će nešto učini za minutu, ali ta se minuta rastegne na pola sata. koristite isti pristup i također ga upozorite da će ostati bez neke povlastice. Mora shvatiti da se u nekim situacijama treba ravnati po vašem, a ne svom rasporedu.

Posljedice

Ako je prvo upozorenje izrečeno, a ništa se nije promijenilo, slijede posljedice. To može biti oduzimanje igračke, povlastice i li neke elektroničke naprave. No, privilegije i sve spomenuto oduzmite na određeno vrijeme jer djetetovo ponašanje sigurno se neće popraviti ako počnete vikati da ćete mu tablet baciti u smeće. Dakle, sve što ste namjeravali samo skloniti za taj dan iz djetetova vidokruga.

Smislite kako ukazati na problem

Ako vaše dijete često ignorira vaše zahtjeve, vrijeme je da razmislite kako to trajno riješiti. Prvo djetetu iskažite svoja očekivanja, odnosno da očekujete da vas idući put posluša kada ga nešto zatražite. Također, napomenite mu kako ste primijetili da ima problem sa slušanjem i da ćete morati poraditi na tome. Za neku djecu pohvala lijepog ponašanja dodatan je motiv da nastave u tom “tonu”.

Tako na primjer, ako dijete ugasi tv odmah nakon što ste ga to zamolili, svakako pohvalite njegovo djelovanje jer tako će biti motiviranije da idući put napravi isto. Nekoj djeci ipak treba više motiva. Osim sustava kazni (oduzimanja privilegija) koji je već spomenut, razmislite i o sustavu nagrada za bolju motivaciju.

Isključite osnovne probleme

Ako vaše dijete ima problema s poslušnošću na više mjesta, na primjer i u školi, na treningu i slično, važno je isključiti osnovne probleme. Vrijeme je da si postavite sljedeća pitanja:

1. Postoji li mogućnost da dijete ima probleme sa sluhom? Možda vas ne čuje i ne razumije dobro, a neugodno mu je to priznati. 

2. Ima li dijete problema s usmjeravanjem pažnje?Ako je dijete toliko zaokupljeno onime što radi da vaš glas ne dopire do njega, tu se može kriti neki problem poput ADHD-a. 

3. Jesu li u pitanju kognitivni problemi?Problemi u razvoju i kognitivne smetnje mogu vašem djetetu otežati razumijevanje informacija i samim time poduzimanje neke akcije da te informacije stavi u pogon.

Izbjegnite zamke

Ponekad roditelji doslovno nenamjerno “uvježbavaju” djecu da ih ignoriraju. Pitate se kako se to dogodi? Vikanje, stalno prigovaranje i moljakanje djece da nešto obave stavit će vas u dječjoj glavi na “ignore listu”.

Loše ćete proći i ako ste skloni držati duge prodike ili davati previše naredbi. dakle, svoje upute usmjerite zna neke ključne zadatke koje želite da dijete obavi. I svakako se pritom držite pravila jednog upozorenja, jer ako ga se ne pridržavate, dijete će naučiti da vas prvi put definitivno ne mora poslušati. 

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.