Edukacija i savjeti Istaknute teme

Fraze koje mogu štetiti djetetu i što reći umjesto njih

štetiti

Djetetu želite samo najbolje, ali često mu riječima možete štetiti

Teško je u svakom trenutku procijeniti što je najbolje odgovoriti djetetu, kako mu nešto objasniti, kako ne biti previše oštar, ali niti popustljiv roditelj.
Ponekad nismo niti svjesni kako razbacivanje nekim naizgled bezopasnim frazama možemo djetetu nanijeti štetu, srozati mu samopouzdanje, uplašiti ga i slično.

Naučite na nekoliko primjera kako zamijeniti potencijalno štetne fraze drugim izrazima.

Dobro ti je, prestani pretjerivati

Kada su uznemirena ili uplašena, djeca traže utjehu i podršku roditelja. Iako imate najbolju volju i želju utješiti dijete, često ćete mu reći da se smiri i da stvari nisu tako strašne. “Ne pretjeruj”.

No, ponekad dijete treba vrijeme da se osjeća tužno, treba tu jednu minutu pretjerivanja kako bi u idućoj opet sve bilo u redu.

Utješite svoje dijete govoreći mu na primjer: “Znam koliko se grozno sad osjećaš, ali bit će bolje”. Utjeha, podrška i poticaj da preboli svoje probleme upravo je ono što djetetu treba.

Zašto ti moram sto puta ponavljati?

Vjerojatno zato jer pričate s malim djetetom. I da, i sami ste sigurno čuli ovu rečenicu u vašem djetinjstvu. Najveći problem ovog “pitanja” je što u stvari ne sadrži konkretno pitanje nego otvorenu pritužbu na ponašanje djeteta, koje u stvari ne razumije što mu roditelj govori ili ga uopće ne sluša.

Umjesto toga puno je bolje pitati dijete ima li poteškoća s nečim, treba li mu pomoć ili zašto ne obraća pozornost na vas. time ćete uštedjeti puno energije i vremena.

Usto, iskreno zanimanje za ono što dijete radi stvorit će čvršću vezu među vama.

Što nije u redu s tobom?

Evo još jednog retoričkog pitanja i pitanja koje roditelj nikada ne bi smio postaviti djetetu. Postavljajući ga, dijete se pita što nije u redu s njim i što radi krivo kada se ustvari ponaša na jedini način na koji zna. To stvara osjećaj nezadovoljstva i nesigurnosti. Dakle, bez obzira koliko ste frustrirani ili ljuti, nemojte izgovarati ove riječi. Umjesto toga pitajte ga zašto je uznemireno i osjećaju potrebu da viče, plače i ima bijesni ispad.

Želite postaviti iskrena pitanja kojima biste mogli doći do korijena problema, a ne samo pokušati pronaći krivnju u svom djetetu za njegovo ponašanje.

Pazi se

Normalno je da roditelji budu zarinuti za sigurnost i dobrobit djeteta. No, postoji fina linija između savjeta i gušenja, kada roditelj ne da djetetu nikakvu slobodu da istražuje van svoje zone ugode.

Imajte na um uda je život pun opasnih i riskantnih odluka te da nitko ne može biti siguran od loših izbora cijeli svoj život.

Vaše dijete mora izgraditi samopouzdanje i preuzeti neke odluke na sebe, što katkad može završiti neuspjehom. No, i to je bolje nego nikada niti ne pokušati.

Zato, umjesto stalnih upozorenja da se čuva i pazi, objasnite djetetu moguće posljedice njegovih ponašanja i odluka te ga, promatrajući sa sigurne udaljenosti pustite da pokuša samo.

Znam da ga nisi mislio ozlijediti

Da, je. Budite iskreni prema sebi. Djeca ponekad ne znaju koje su posljedice kada ozlijede druge, pa to jednostavno učine. Namjerno. Naime, i djeca doživljavaju snažne negativne emocije kao i odrasli, samo ih ne znaju tako dobro kontrolirati. Zato slijede svoje instinkte, a udarac je ponekad jedini izlaz.

Vi kao roditelj ne biste smjeli koristiti ovu frazu kao izgovor za svoje dijete već razgovarati s njim i naučiti ga kako kontrolirati svoje negativne emocije i “potrošiti ih” na zdrav način.

Ne možemo si to priuštiti

Koliko puta vas je dijete u trgovini povlačilo za rukav i tražilo da kupite nešto? Puno. Roditeljima je tada najjednostavnije odgovoriti da nemaju novaca. No, ako tu ispriku koristite često, dijete može postati zabrinuto, osjećati nezadovoljstvo, strah i frustraciju jer mu roditelji ništa ne mogu niti žele priuštiti. Usto, ne učite dijete vrijednoj lekciji štednje i manevriranja novcem.

Imate li ga ili nemate, nije bitno. Recite djetetu, kada vas idući put bude tražilo igračku, neki gadget ili bilo što drugo što ne namjeravate kupiti, da trenutno štedite za nešto važnije.

To isti čas preusmjerava djetetovu pažnju, daje mu pojašnjenje te uči vrijednu lekciju da se do novca dolazi radom te da se njime ne treba razbacivati.

foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.