Istaknute teme Nacionalne manjine Novosti i događanja

Djeca u ljetnoj školi pričaju na albanskom jeziku i razvijaju interes za njegovo korištenje i u svakodnevnom životu

Učenici nastave albanskog jezika iz Zagreba, Osijeka i Đakova i ove su godine imali priliku jezik vježbati i tijekom ljeta. U ljetnoj školi albanskog jezika koja je održana u Savudriji oko 40 djece sudjelovalo je u jezičnim, literarnim, glazbenim, likovnim, sportskim i dramskim radionicama učeći kroz zabavu praksu albanski jezik.

Djeca jezik mogu učiti i tijekom školske godine po C modelu

Razvijali su interes za korištenje albanskog jezika i književnosti u svim uvjetima i okolnostima komuniciranja, proširili i produbljivali spoznaju i pozitivne stavove za albansku kulturu kao sastavni dio europske i svjetske civilizacije.

– Djeca su uzrasta od drugog razreda osnovne škole do srednje škole, a podijeljeni su u dvije do tri skupine. Osim učenika koji su podrijetlom vezani uz Albaniju, imamo i dvije učenice koje nisu vezane već imaju prijatelje Albance pa su krenuli u školu i toliko su dobro naučili jezik da već recitiraju pjesme – ispričala je Melita Orešković, učiteljica.

Na radionicama su djeca obrađivala teme o prirodi, životinjama, nacionalnim simbolima, albanskom jeziku o čemu su učenici govorili, pjevali pjesme, recitirali i crtali. Svake večeri, uz umjetnički program, djeca su gledala i albanske filmove za djecu. Također, učenici su natjecali i igrali zagonetke, albanske narodne igre i sportske igre. Izveli su i dvije dramatizacije na albanskom jeziku.

Voditeljica ljetne škole bila je učiteljica Melita Orešković, a nastavnik Mendu Imeri vodio je radionice, učenike je pratilo i nekoliko asistenata. Ljetnu školu financiralo je Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, a djelomično i roditelji učenika.

Inače, djeca u Hrvatskoj mogu učiti albanski jezik i albansku kulturu prema redovnom programu hrvatskog obrazovnog sustava i to u 15 osmogodišnjih škola. Nastava se održava prema Nastavnom planu namijenjenom dopunskoj nastavi albanskog jezika u dijaspori na tri nivoa. Knjige i radne bilježnice su besplatne.

– Uz nastavni program tijekom školske godine razvijamo i izvannastavne aktivnosti kao što su: umjetničke i kazališne predstave, sportske manifestacije, izleti, edukativno-turističke šetnje i drugi zanimljivi edukacijski programi za djecu.

– Jezik mogu učiti i druga djeca i jako nam je drago kada imamo i takve učenike – ispričala je Orešković. Dodala je i da djeca uz jezik uče i običaje, stare pjesme i izreke i da i na taj način uče o narodu. Tako djeca uče o blagdanima, nacionalnim i vjerskim praznicima, međunarodnom danu materinjeg jezika, međunarodnom danu djece i sl.

U sklopu Albanskog dramskog društva u Hrvatskoj “Mergimtari” djeca pohađaju dramsku sekciju i postavljaju predstave u kojima glume isključivo djeca od 6 do 15 godina. Dramatizirala su i brojne albanske legende kao što su Zadnja poruka Skenderbega, Kralj je nijem, Dječak i orao, Duga i sunce..

Foto: Nacionalnemanjine.hr

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.