Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Znate li koliko prosječno djeca danas provode vremena pred ekranom?

ekranom

Vrijeme pred ekranom danas se znatno oduljilo

Ekrane, bilo da se radi o onim tv, smartphoneima ili nečemu trećem, svuda su oko nas. Ne možemo im pobjeći, a više od nas odraslih ne mogu im pobjeći naša djeca. Niti to žele. ikada provodi za tim zaraznim

Svi znamo da se danas više vremena no ikad provodi uz zarazne “gadgete”, a stručnjaci smatraju da to ima i određenih mentalnih koristi i da nije sve tako crno. No, ipak je crno ako se uz nji provede previše vremena.

Znate ono kada su mame nekad vikale, “skini se s računala” ili “dosta je televizije”? E, pa ni mame nisu kao što su bile i njihovo je strpljenje znatno narasle. Danas je tako danas u prosjeku dozvoljeno provoditi za ekranima i do 9 sati! Najgore od svega je što je studija provedena na dobnoj skupini koja uključuje već i petogodišnjake, pa sve do šesnaestogodišnjaka.

Kada je o “ekranima” riječ, tu se radi o kombiniraju gledanja tv-a, igranja video igara i dopisivanja s prijateljima te to potraje gotovo kroz cijeli dan.

Studijom je otkriveno i da što su djeca starija manje vremena provode pred tv-om, a više uz mobitel. Pritom sve više raste popularnost aplikacija kao što su TikTok i Instagram, a Facebook im je sve manje zanimljiv.

Stručnjaci i dalje apeliraju na roditelje da ograniče ovo vrijeme i to na dva načina. Jedan je postavljanje granica i to ne onih koje obuhvaćaju 9 sati pred ekranom. Drugi je provođenje više vremena s djecom tijekom kojeg nitko neće zavirivati u svoj mobitel i odgovarati n apruke.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.