Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Znate li koje su Disneyeve princeze najpopularnije među djecom i zašto?

Disneyeve princeze

Disneyeve princeze omiljene su igračke, ali i uzor


Disneyeve princeze obožavane su već dugi niz godina među djevojčicama svih dobi. Pojavljuju se na tortama, haljinama, pidžamama, jaknama, posteljini, posterima i gelovima za tuširanje. Neke od njih su moderne, a neke toliko popularne a niti godine nisu uspjele izbrisati njihov utjecaj i ljepotu njihovih priča. Evo zašto ih volimo, zašto su dobre, zašto su na prvom ili posljednjem mjestu na našoj tablici popularnosti:

9. Trnoružica 

Što reći o Trnoružici? Princezi koja je prespavala akciju i jednostavno je lijepa, toliko lijepa da ne treba biti niti budna da se u nju zaljubi princ. Da, i Trnoružica spada u onu plejadu Disneyevih likova koji su pomalo zastarjeli, zaglavili u prošlosti te ih se poštuje više zbog njihove dobi nego zanimljivosti.

Od čarobnog trija – Snjeguljica, Pepeljuga – Trnoružica, ona je u stvari najmanje zanimljiva te da nema njenih bajkovitih kuma dobrih vila i zle vile, tko zna što bi sve pošlo po zlu.

Njezinu vrijednost podigli su svi oko nje, kume koje je pokušavaju spasiti, princ koji se u nju beznadno zaljubi,  a ona sama ne radi baš puno. Jednom je zapjevala princu Filipu i eto, dobro izgleda.

Ali, ima ona i jednu začuđujuće dobru kvalitetu – može prespavati apsolutno sve i usput biti neodoljiva.

8. Snjeguljica 

Malo je koji animirani film imao tako velik utjecaj na cjelokupnu industriju kao Snejguljica i sedam patuljaka, koja je Disneya iz čovjeka pretvorila u carstvo. Iako su ga promatrači ocijenili kao neuspjeh tek “Disneyevu ludost”, Snjeguljica je postala i ostala hit.

Snjeguljica sama po sebi i nije najdinamičniji glavni lik, no uz zlu kraljicu i sedam patuljaka cijela priča je vrlo dopadljiva i prihvatljiva. Snjeguljičina osobnost – nevina, dopadljiva, vjerna i slatka – postala je predložak za mnoge kasnije Disneyeve likove. Možda vam je iritantna, prožvakana i li dosadna, ali niti jedna žena na ovom popisu ne bi postojala bez nje.

7. Pepeljuga 

Moderna publika možda misli kako je Pepeljuga pasivna da pasivnija ne može biti. Da, možda je mogla učiniti više, a ne samo čekati da je princ nađe i natakne staklenu štiklu na nogu.

No, ne zaboravite da je Pepeljuga imala i mnoge pozitivne atribute. Na primjer, prekrasan glas i bome je stalno pjevala! Bila je i vrijedna i poslušna, a njezina balska haljina naprosto je izvanredna.

Poruka njezinog karaktera također je jasna i dojmljiva: Budi hrabra i uvijek ljubazna!

6. Merida

Disney je konačno stvorio princezu koja se ne bavi titulama, ne zanima je brak i ostale gluposti te nije spremna slijediti put svoje kraljice majke. Merida je pravi individualac koji žudi za uzbuđenjem i pustolovinama.

Osim što je hrabra i izvrsno gađa strelicama, Merida je posebna i po tome što je sposobna učiti iz dvojih pogrešaka i vidjeti dalje od vlastitih želja. Doista impresivno i veliki napredak u karakterizaciji likova.

Meridina priča prva je Disneyeva usmjerena na odnos između mlade žene i njezine majke.

5. Anna 

Iako je starija sestra Elsa postala ikona, niti mlađa Anna, nije za odbaciti.

Zašto? Anna je hrabra, odlučna i neustrašiva, ponekad i na vlastitu štetu. Ona je također nespretna, budalasta i modernijih nazora od svoje starije sestre.

Anna ima svoju ljubavnu priču, no ona je pokazana kao sporedna dok je glavna ljubav ona koju anna osjeća prema svojoj sestri. Njoj ne treba muškarac da bi spasio dan, jer je potpuno sposobna spasiti ga i sama.

4. Belle 

Belle iz crtića Ljepotica i zvijer je odvažna, izravna i inteligentna te za razliku od ranijih Disneyevih likova nema volje čekati da joj se dogodi ljubav ili neka pustolovina.

Zadržava svoju odvažnost i pustolovni duh čak i kada mijenja svoj život za očev i predaje se u ruke Zvijeri u koju se napokon i zaljubi.

3. Elsa

Mega popularna Elsa utoliko je drugačija od mnogih Disneyevih likova jer se uz njezinu priču ne veže ljubavna priča. Ne, Elsa ima drugog posla, a njezina ljubav usmjerena je uglavnom prema sestri Anni te je ta poveznica između sestara cijela topla okosnica ove omiljene moderne priče.

Snježno kraljevstvo se tako može pohvaliti s dva snažna ženska lika s razvijenim smislom za modu, a glavni lik ima i zavidne vokalne sposobnosti te prilično cool super moći. Puno je princeza na ovom popisu, ali samo je jedna kraljica.

2. Mulan 

Mula nje genijalna jer ona nema vremena da izigrava princezu. Prva je Disneyeva junakinja koja je odbacila haljinu zbog odijela i oklopa, uhvatila se mača i sredila zlikovce vlastitim rukama.

Ah da, usput, ona je spasila i cijelu Kinu. Bez pol’ frke.

Mulanina priča utoliko je drugačija što nije vezana uz udvaranje, ona ne žudi za slobodom, ne buni se protiv tradicije. Njezin je cilj zaštititi obitelj i zaraditi poštovanje. Mulan je dokazala da i žena može biti hrabra te da se pojam princeze ne mora uvijek vezati uz haljine, cipele i tijare. Svakako je utrla put princezama feministicama i zato zaslužuje visoko mjesto na listi.

1. Ariel 

Zašto je baš Ariel zauzela prvo mjesto na popisu? Buntovna, ambiciozna, odlučna i neustrašiva – idealni je glavni lik s kojim se možete poistovjetiti i koji će vas inspirirati.

Usto, obdarena je nevjerojatnom crvenom kosom, ima predivan glas te se stalno protivi roditeljskoj volji kako bi ostvarila svoje želje.

Iako Ariel nije moderna junakinja te je iza nje iz Disneyeve tvornice izašlo njih još desetke, pozitivni aspekti ove priče ipak su veći. Prekrasne pjesme, nadahnuti zlikovci te klasičan ljubavni zaplet smješten u morske dubine daju ovoj priči ono fantastično što je potrebno da bi baš Ariel zasjela na prvo mjesto.

foto: Mike Mozart

Komentirajte