Istaknute teme Odgoj

Znanstvenici tvrde: Drugo rođena djeca su zločestija

drugorođena djeca

Drugo rođena djeca imaju “lošije” uzore

Istraživanje koje bi tu tvrdnju trebalo potkrijepiti napravljeno je na 1000 obitelji iz Danske i Amerike. Rezultati su neosporivi: Roditelji tvrde kako je odgoj drugorođene djece puno zahtjevniji i veći izazov od prvorođenca.

A analiza pokazuje i sljedeće: Ako je vaše drugo dijete dječak, tada ćete imati pune ruke posla.

Voditelj istraživanja, Joseph Doyle također je zaključio da će drugo dijete imati više problema u ponašanju. No, vratim ose na onu kombinaciju u kojoj je mlađe dijete, bez obzira na spol starijeg, dječak. Prema Doyleovoj studiji u tom je slučaju 20 do 40 posto veća šansa da taj dječak ima disciplinskih problema u školi, a veći je i potencijal za općenito neprihvatljivo društveno ponašanje.

-Ovo istraživanje je nevjerojatno. Prema njemu, postoji veća šansa da drugorođeno, za razliku od prvorođenog djeteta završi u zatvoru. da ne govorimo o većim mogućnostima disciplinskih problema u školi i potencijalu za maloljetničku delikvenciju – ispričao je Doyle.

Što je uzrok svemu tome? Na žalost, prema studiji, krivi su, a tko drugi nego roditelji.

Naime, izgleda da je količina njihove pažnje prema drugo rođenom djetetu znatno umanjena, i kvalitativno i kvantitativno. A istraživanje tvrdi da je to jedan od glavnih faktora koji utječu na kreiranje obrazaca ponašanja.

-Prvorođena djeca imaju uzore i to su odrasle osobe, najčešće roditelji. No, tko je u stvari uzor drugo rođenom djetetu? Brat ili sestra koji imaju 2, 3 ili 4 godine. A dvogodišnjaci i trogodišnjaci nisu uvijek racionalni, pristojni i reprezentativni – objasnio je Doyle.

Dakle, da skratimo, prvorođeno dijete naučit će mlađeg brata ili sestru svim svojim lošim navikama. Mlađe dijete će pak oduševljeno upijati sve informacije. Zabavno!

foto: Victoria Borodinova 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.