Istaknute teme Odgoj

Znanstvenici otkrili zašto djeca vole gledati reklame

Djeca vole gledati reklame i žicati ono što su vidjela, no potrošače od njih rade roditelji


Jeste li se ikada zapitali zašto vaše dijete nepomično zuri u televiziju za vrijeme nekih reklama? Prema najnovijem istraživanju, djeca vole gledati reklame, posebno one za pelene, igračke i hranu čak više nego specijalne TV emisije proizvedene baš za njih. Razlog popularnosti reklama kod djece, prema zaključku stručnjaka iz Vijeća za komunikacije i medije Akademije za pedijatriju, je njihova zanimljivost ali i kratkoća jer mala djeca nemaju veliku moć koncentracije.

– Ako imamo 15 do 30 sekundi jakog, treptećeg svjetla te buke i šarenih slika jasno je da će to djecu privući. Takve reklame se upravo i dizajniraju na taj način da ih privuku – kazao je David Hill, jedan od istraživača iz Akademije.

Dodao je da tvrtke u SAD-u godišnje troše oko 17 milijardi dolara za marketing za djecu, u usporedbi sa samo 100 milijuna dolara koliko se izdvajalo 1983. godine. Zahvaljujući tom novcu, djeca od 2 do 11 godina godišnje na televiziji vide više od 25.000 oglasa.

Istaknuo je da pak djeca ne mogu prepoznati razliku između oglasa usmjerenih prema njima i drugima i to sve do osme godine no da postaju potrošači jer zahtjevaju od roditelja da im kupuju stvari koje su vidjeli u reklamama.

No, ne slažu se svi da su reklame loše za djecu. Denis Blasevik, osnivač agencije za oglašavanje S3, tvrdi da reklame nisu štetne i da mogu pomoći djeci u razvijanju mašte.

– Kada dijete vidi komercijalnu igračku koju želi ili hranu koju jede može ju povezati sa stvarnim životom. Dijete povezuje stvarni život i ono što vidi i razvija maštu – kazao je Blasevik.

Tu tvrdnju prihvaća i Hill no dodaje da se taj segment ne može odvojiti od onoga koji slijedi, a to je da djeca žele neki proizvod toliko da im roditelji u konačnici udovolje i na taj način dijete preko reklame postaje potrošač. Hill smatra da nakon osme godine djeca tek mogu shvatiti u pravom smislu što su reklame te da se do tada roditelji moraju odupirati nagonom za kupnju proizvoda samo zato što su svojom privlačnošću putem reklame privukla djecu.

– Ne morate im kupiti sve što požele jednako kao što im ne morate dopustiti da cijeli dan piju gazirana pića ili im ne date da ostanu vani do ponoći. Djeca isto tako mogu željeti da se voze na prednjem sjedalu i da ih ne vežete no nećete im popustiti. Jednako tako budite oprezni i kod utjecaja reklama – kazao je Hill. 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.