Novosti i događanja

Životne vještine koje možete učiti dijete od prvog razreda

Životne vještine korisne su lekcije koje će dijete koristiti tijekom svog života. Ali većina mališana ne nauče rješavati situacije iz stvarnog svijeta dok ne krenu u srednju školu.

Prosječno tek u srednjoj školi djeca počinju savladavati životne vještine

No, to ne znači da i vi morate čekati  pubertet, već možete i sada pristupiti “praktičnoj nastavi” te poučiti dijete ovim životnim vještinama:

Donošenje odluka

Zvuči jednostavno i banalno ali nije kada kažemo da dijete treba naučiti donositi dobre životne odluke. Jer, i to je vještina. Započnite učenje rano, donoseći neke naizgled obične odluke. Na primjer, hoće li za užinu biti jabuka ili banana, hoće li u vrtić dijete obući plavu ili žutu majicu? Hoće li se igrati vlakom ili loptom? Kada dijete krene u osnovnu školu, vrijeme je za učenje o tome što mogu uzrokovati dobre, a što krive odluke. Kada se pred djetetom nađe neka odluka, pomozite mu da sagleda pozitivne i negativne stvari, prođite cijeli proces korak po korak. No, konačnu odluku prepustite – mališanu. 

Zdravlje i higijena

Uvijek negdje žurimo i djeci usput vičemo da operu zube, ruke, da se umiju, presvuku donje rublje….no nikad im ne objasnimo zašto. Zašto su zdravlje i higijena toliko važni? Nakon verbalne poduke morate se pripremiti na to da je potrebno dugo vremena da djeca uhvate tu rutinu koja će im se ponekad činiti kao ometanje u igri. No, s vremenom će im to postati nešto uobičajeno i te će radnje dolaziti spontano. 

Organizacija vremena

Sami znate koliko je važna dobra vremenska organizacija, a to sigurno želite prenijeti i na svoje dijete. S manjom djecom to će na početku biti izazovno, ali jednom kada usvoje potrebno znanje, život će svima biti jednostavniji, a vama će se mnoge dužnosti maknuti s leđa. Djeca mogu savladati puno toga, od vremena ustajanja do toga koliko imaju na raspolaganju da se spreme za školu, pojedu, obuku se i sl, a kasnije svoje znanje mogu proširiti i na dnevni raspored. 

Priprema jela

Stručnjaci kažu, djeca predškolskog uzrasta sposobna su naučiti kako pripremiti sendvič, a djeca u osnovnoj školi mogu naučiti i kako podgrijati obrok. Kako njihovo samopouzdanje raste, moći će si polako i spremiti užinu za školu, a kada uspiju skuhati prvi ručak sami za sebe, počinje jedna nova era u vašim životima. 

Raspolaganje novcem 

Učimo djecu da broje. Učimo ih osnove matematike. Te vještine samo treba malo unaprijediti i naučiti djecu kako vješto raspolagati novcem. Kako štedjeti? Kako novac pametno potrošiti? Također je korisno djeci objasniti da kada plaćate karticom, novac ne pada s neba, a ni plaća roditelja nije beskonačna hrpa novčanica. 

Čišćenje 

Lakše je i brže da sve sami obavimo, zar ne? Ali tako propustimo djecu naučiti prekrasnim kućanskim poslovima. Proučite što je prikladno za koju dob i podijelite zaduženja. Prvašići, pa i predškolci trebali bi moći i znati pospremiti svoj krevet. Osnovnoškolci mogu ovladati i vještinom pražnjenja perilice suđa ili rublja. Također, sve ono što djeca zabrljaju i zaprljaju preko dana, također bi mogla i trebala znati počistiti. Da ne govorimo o pospremanju igračka iza sebe. 

Usporedba u kupovini

Djeca u trgovini žele sve. Onu lutku, ružičastu loptu, šljokičastu bilježnicu. Odrasli znaju da to tako e ide i da je bilježnica sa šljokicama u stvari ista kao i ona obična, samo 5 puta skuplja. No, često preskoče objašnjavati djeci kako treba uspoređivati prilikom kupovine te dobiti najviše za svoj novac. Naučite ih da budu pametni kupci te da si uzmu dovoljno vremena za usporedbu. jer će tako vjerojatno uštedjeti novac i moći ga potrošiti na nešto drugo. 

Naručivanje u restoranu

Kako bi olakšali sebi i konobaru, roditelji će u restoranu uvijek naručiti za djecu. No, puštajući djecu da sami naruče gradite im samopouzdanje, a usto im je to jako zabavno! Vi im možete pročitati što je na meniju ako još ne znaju sama, a školarci mogu i sami pročitati ponudu jela. Podsjetite djecu i na lijepo ponašanje, neka kažu “molim” prilikom naručivanja i “hvala” kada jelo dođe na stol. 

Spremanje

Djeca se već u ranoj dobi mogu naučiti sama spremati. Dan ranije mogu odabrati odjeću koju ću nositi. Vi im možete izložiti na vidljivo mjesto četkicu za zube i četku za kosu. Vizualni poticaj itekako će dobro doći. Možete im također nacrtati i slikovni grafikon na nekom većem kartonu koji mogu pratiti dok sami ne usvoje svoje navike. 

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.