Novosti i događanja

Zimski praznici samo do 6. siječnja, za Uskrs tri dana, a nastava će trajati sve do srpnja

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, 441 OŠ i 163 SŠ uopće ne održavaju nastavu, 34 OŠ i 28 SŠ u potpunosti održavaju nastavu, a djelomično nastavu održava 274 OŠ i 139 SŠ koje u tom slučaju ne moraju nadoknađivati nastavne dane, već samo izgubljene nastavne sate.

Ovo je najbolji scenarij ako se Vlada i štrajkaši dogovore te nastava krene drugi tjedan

S obzirom da se štrajk nastavlja, iz Ministarstva su kazali da će se svi izgubljeni sati morati nadoknaditi, bilo na način da se skrate zimski ili proljetni praznici bilo da se nastava produži u lipnju.

Prema zakonskoj regulativi, navedene škole koje za vrijeme štrajka nisu uopće održavale nastavu morat će nadoknaditi na današnji dan najviše 15 nastavnih dana no s obzirom da se štrajk nastavlja, i taj broj dana će se povećati.

Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja).

Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.

Planiran raspored praznika početkom školske godine:

– Sukladno postojećem Zakonu o obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, članku 48., nastava traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za učenike završnih razreda srednje škole. Iznimno može trajati i kraće u slučaju proglašenja katastrofe, elementarne nepogode, stanja neposredne ugroženosti i ratnog stanja.

Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu.

Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.

Dobro je napomenuti da nadoknada subotama nije moguća u nižim razredima.

foto: Dječjaposla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.