Istaknute teme Učenje i rekreacija

Zimske aktivnosti za cijelu obitelj koje će djeci razbiti dosadu

zimskih aktivnosti
https://www.parenting.com/family-time/fun-winter-activities-for-kids?page=0

Zimske aktivnosti skratit će sive dane koji su pred nama

Zima može biti dosadno, a kada prođu blagdani i po malo depresivno doba godine. Hladnoća, sivilo, a i mrak brzo pada…sve to može izazvati dosadu i depresiju. Kako kod djece tako i kod odraslih. Kako se boriti protiv svega toga?

Ako vam ništa ne pada na pamet, mi vam donosimo nekoliko ideja koje možete iskoristiti:

Klizanje

U zimskim mjesecima kada se temperature približe ništici, klizališta diljem gradova otvore svoja vrata. Bez obzira jeste li u obitelji svi početnici ili iskusni klizači, led i klizanje vole svi naraštaji.

Osim što ćete provesti vrijeme na svježem zraku, kretati se i zdravo izmoriti, dobro ćete se i zabaviti te možda izoštriti svoje klizačke vještine. Svakako dobar način da se provede poslijepodne – djeca se nakon toga neće buniti oko odlaska u krevet.

Igre na snijegu

Vaše dvorište, obližnji park ili velika livada puna snijega idealni su za zimske igre. Hoće li to biti natjecanje u gradnji snjegovića, tvrđave, natjecanje u trčanju po snijegu ili skoku udalje, možda borba grudama, odlučite vi sami.

Kuhanje pravog zimskog obroka

Vani je toliko hladno da vam se ne da niti nos pomoliti kroz prozor, a kamo li izaći? Iako mislite da ćete umrijeti od dosade s klincima u kući, nemojte se predati. Ubijte dvije muhe jednim udarcem, skuhajte fini hranjivi zimski obrok i zabavite djecu.

Dakle, možda je taj dan idealan za učenje kako napraviti sarmu ili neki fini gulaš. Uposlite dječje ruke – neka sjeckaju, mijese i motaju, pa vrijeme prođe za čas. Mirisi koji će se proširiti kućom odagnat će zimsku depresiju, a nije loše niti imati pomoć pri pravljenju ručka.

Gledanje filmova, crtića ili serija

Topla dekica, grickalice, šalica kakaa i zabava može početi! Cijela sezona neke zabavne dječje serije ili tri nastavka omiljenog filma izvrstan su način za razbijanje dosade kada je vani pre mračno i hladno za išta.

Čitanje knjiga

Ako vaša djeca već znaju sama čitati, a žale se da ne znaju što će po cijele dane, opskrbite ih u knjižnici. Dječji roman ili trilogija, zašto ne iskoristiti kratke zimske dane za čitanje? Malim nečitačima morat ćete vi pomoći, ali to nije razlog da preskočite čitanje. Najljepše bajke svijeta idealne su baš za ovo vrijeme.

Uostalom, ima nečeg posebnog u čitanju u toploj kući dok vani padaju kiša ili snijeg.

Društvene igre

Okušajte sreću u Monopolyju, Unu, Čovječe ne ljuti se, Potapanju brodova ili pak odvedite svoju djecu u prošlost i zaigrajte onu staru “Grad, država rijeka”…Ako su premali da bi znali sve te pojmove, ubacite lik iz crtića, igračku i hranu umjesto geografskih pojmova i uposlite im mozak.

Zajednička pustolovina

Zaputite se u pustolovinu. Nemojte previše planirati jer ćete početi tražiti mane svojoj pustolovini, a ona nema mana. Što bi djeci bilo zabavno? Možda da sjednete na vlak i zaputite se u neki obližnji (ali ne pre obližnji) grad u kojem nikada niste bili. Istražite što se u tom gradu može obići, ima li možda kakvih posebnih događanja te gdje se može popiti najbolja topla čokolada.

Naravno, vaša pustolovina može biti nešto sasvim drugačije, ali bitno je probati nešto novo i drugačije.

Izradite nešto zajedno

Vrijeme je za zajedničku kreativnost. Izraditi zajedno ne mora nužno značiti izradu od nule, ali recimo, bilo bi zgodno izraditi kućicu za ptice ili onu za psa, možda domaći sapun ili neku igračku.

Možete nešto zajedno i popraviti ili obnoviti – na primjer staru policu, stolicu koja se stalno klima, obojati zid ili što vam se već u kući nađe na meti.

Naučite nešto novo

Hladni zimski dani dobri su za mnoge kućne aktivnosti, pa vam zato donosimo još jednu. Zašto ove zime ne biste odlučili naučiti nešto novo skupa s djecom? Na primjer, naučite osnove talijanskog jezika, sviranje nekog muzičkog instrumenata kojeg možete posuditi, savladajte jednostavno programiranje ili nešto slično.

Bitno je da ste i vi i djeca početnici u onome što učite, pa će biti posebno zabavno vidjeti kako odrasli napreduju s obzirom na klince.

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.