Istaknute teme Učenje i rekreacija

Zbog pandemije i on line nastave velik broj prvašića i drugašića zaostaje u čitanju

Kako će aktualna pandemija utjecati na obrazovanje djece jedno je od najvažnijih “sporednih” pitanja koja su se nametnula unatrag godine dana. Brojni stručnjaci iz cijelog svijeta već duže upozoravaju da pandemija ima ogroman negativan učinak na školovanje djece što će se tek odraziti i to na mnogo načina.

Ako vaša djeca zaostaju u čitanju, ne vršite na njih pritisak već im usađujte ljubav prema učenju

Sam pak negativan utjecaj odrazit će se točkasto jer postoje brojne razlike u organizaciji nastave od škole do škole, grada do grada, države do države. Tako imamo neke škole u kojima đaci idu normalno na nastavu, druge u kojima se odvija online nastava, treće u kojima se kombinira tjedan od doma tjedan u razredu i slično. Stoga se postavlja pitanje i razlike u školovanju tijekom pandemije jer je jasno da sva djeca nemaju jednaku razinu prijenosa znanja.

Stručnjaci smatraju da je posebno negativan utjecaj pandemija ostavila na prve razrede koji uče temeljne vještine kao što je čitanje. Prema jednoj procjeni, skočio je broj učenika prvog i drugog razreda koji su “značajno ugroženi” zbog lošeg čitanja.

Uz problem svladavanja vještina čitanja u razredu, stručnjaci smatraju da je trenutno još štetniji gubitak ljubavi prema učenju pa i čitanju. Naime, djeca bolje uče kad su zainteresirana i angažirana. To se posebno odnosi na mlađe učenike koji se doista mogu mučiti da mirno sjede za ekranom.

Stručnjaci savjetuju roditeljima da se sami potrude nadoknaditi izgubljeno i to poticanjem znatiželje za učenjem kod djece. To se može postići i ostavljanjem mnogo nestrukturiranog vremena.

-Neka vašem djetetu bude dosadno, neka ima slobodnog vremena – istaknuli su stručnjaci napominjući da ovo potiče mozak na način koji mu omogućava da iskoristi njihov prirodni osjećaj znatiželje i mašte. Naime, ako radoznalost djece općenito opada, treba upaliti alarm jer time opada i ljubav prema čitanju.

-Usmjerite svoju energiju na to da djeca zavole učiti i čitati, a ne da nauče čitati. Nemojte zbog epidemije i zaostataka vršiti pritisak na njih jer to može “isisati radost čitanja” – kazali su stručnjaci. Dodali su i da nije bitno što se čita već da se čita. To može biti jelovnik, ulični natpis ili časopis.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.