Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Zbog opsjednutosti roditelja mobitelima, raste rizik od utapanja djece

utapanja djece

Utapanja djece u porastu su zbog pretjeranog korištenja mobitela


Najveća svjetska organizacija spasilaca izdala je upozorenje da prevelika angažiranost roditelja oko njihovih telefona za vrijeme dok im se djeca kupaju, može potencijalno biti vrlo opasna.

Njemačka spasilačka organizacija da je opsjednutost roditelja mobitelima rastući, ako ne i gorući problem koji pridonosi povećanom broju dječjih utapanja. Tako se u Njemačkoj, prema podacima te Organizacije u prvih sedam mjeseci 2018. dogodilo 279 utapanja.

– Premalo roditelja, ali i djedova i baki slušaju savjete da kada su im djeca ili unuci u vodi, trebaju odložiti mobitele – sugerirao je Achim Wiese, glasnogovornik Organizacije spasilaca.

Utapanje je i drugi vodeći uzrok smrti djece od 1 do 14 godina u SAD-u, pokazuju podaci Centra za kontrolu bolesti u toj zemlji. Roditelji su previše “zaposleni” pisanjem poruka ili novostima na društvenim mrežama da bi pazili djecu dok ona plivaju.

– Roditelji često nisu svjesni činjenice da je za utapanje u stvari često potrebno samo nekoliko sekundi- pojasnila je Mary Beth Moran, ravnateljica dječje bolnice u San Diegu – Možda ih nakon tih nekoliko trenutaka na mobitelu odmah ne potražite pogledom i za to vrijeme oni već mogu biti na dnu bazena.

Stručnjaci ističu kako je u današnje vrijeme jedan roditelj jednostavno premalo da bi pazio na sigurnost djece u vodi te bi zato roditelji među sobom trebali određivati osobu zaduženu za čuvanje, koja bi u određenom periodu trebala držati svu djecu na oku. Čak bi, savjetuju oni, trebala imati i neku vrstu iskaznice na odjeći koja bi ga i fizički podsjećala na njegovu dužnost.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.